Kézipoggyász repülés közben: Az ülésem feletti rekesz az enyém?

Sok utazó szereti ha a kézipoggyász repülés közben a közelében van, mivel általában fontos dolgokat tartalmaz, amelyek szükségesek az utazáshoz. De van jogunk az ülés feletti rekeszbe tenni?

Kézipoggyász repülés közben - Kié az ülés feletti rekesz? - illusztrációForrás: Shutterstock/ Parilov

Kézipoggyász repülés közben: Az ülésem feletti rekesz az enyém?

A kézipoggyász jó szolgálatot tesz repülés közben, ugyanis nem tud elveszni, a legfontosabb dolgok mindig a közelben vannak. Ráadásul ha csak kézipoggyásszal utazol, akkor nem kell megvárnod a bőröndödet a megérkezés után.

De valóban van jogod egy rekeszhez, közvetlenül az ülés felett? Mi van, ha mindegyik tele van? A Reisereporter megkérdezett néhány légitársaságot.

A Condor és a Lufthansa elmagyarázza, hogyan kell elhelyezni a kézipoggyászt

A Condornál csak egy kis táska és egy kézipoggyász vihető be felár nélkül. Ezért ritkán fordul elő, hogy egy poggyászt az első ülés alatt helyezz el, vagy egy másik csomagtartót ne kelljen közvetlenül az ülés felett használni. Általában a kézitáskák vagy aktatáskák kényelmesen elhelyezhetők az ülés alatt, míg a kézipoggyász számára tárolórekeszek állnak rendelkezésre.

A saját ülés feletti rekeszre azonban nincs jogosultság – válaszolta a Lufthansa. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy például egy másik rekeszt használnak a poggyásznak, vagy máshol helyezik el.

A közeli kézipoggyász megtelt – hogyan segíthet a személyzet?

Ha már nincs hely a kézipoggyásznak az ülésed felett, először fordulj a légiutas-kísérőhöz. „A légiutas-kísérő személyzet mindig arra törekszik, hogy segítsen az utasoknak a kézipoggyászuk tárolásában" – mondja a Lufthansa. Fontos a biztonsági előírások betartása, például a vészkijáratokat szabadon kell tartani.

„A poggyász ezután az utastérben, a raktérben vagy az első ülés alatt van elhelyezve" – teszi hozzá Condor. Csak a vészkijárati sorban nem szabad kézipoggyászt az első ülés alá helyezni.

A kézipoggyász esetében mindig figyelni kell a méretre, ami légitársaságonként változó lehet -illusztrációForrás: Shutterstock/Bigshot01

Mi történik, ha nincs több hely a kézipoggyásznak az utastérben?

A különböző szálláslehetőségek miatt nagyon valószínűtlen, hogy egyáltalán nem lesz hely a kézipoggyásznak – mutat rá a Condor légitársaság. A Lufthansa szóvivője azonban elismeri, hogy szűkös lehet a hely egy megtelt járaton.

Ezért arra kérik a légi utasokat, hogy vagy helyezzék el nagy és nehéz kézipoggyászukat az elülső ülés alatt, vagy a beszállás előtt adják le a személyzetnek. Ezt a poggyászt gyakran a leszállás után azonnal újra átadják a célállomáson. Ez azonban az adott célrepülőtér körülményeitől függ.

Az alábbi videóban hasznos tippeket láthatsz arra vonatkozóan, hogyan pakolj be mindent egy kézipoggyászba egy nyaraláshoz:

 

 

Ezek is érdekelhetnek