A magyaroknak is 2025-től beutazási engedély kell Nagy-Britanniába

Jövőre Nagy-Britanniában is kötelező lesz az úgynevezett ETA, az elektronikus beutazási engedély az Európából érkezőknek, tehát a magyaroknak is – mutatjuk mit kell tudni róla az utazóknak.

Jövőre a magyaroknak is beutazási engedély kell az Egyesült Királyságba  - illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A spontán reggeli repülés Londonba a hétvégére sok fiatal számára menő időtöltés. Szombat délután vásárlás, este kocsmázás, vasárnap egy kis városnézés, majd vissza.

Hamarosan az ilyesmi már nem lesz olyan egyszerű, Nagy-Britannia ugyanis bevezeti az elektronikus beléptetési eljárást. A kötelezettség már az úgynevezett Öböl-államokból (Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek) érkezőkre is vonatkozik. Az európai országok állampolgárai számára az új szabályozás 2025. április 2-án lép életbe – az EU, az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Svájc valamennyi államára vonatkozik. 2025. január 8-án lép hatályba minden Európán kívüli országból érkező személy számára.

Az utazóknak ezután ki kell tölteniük egy online kérelmet, amelyet ellenőriznek, és csak ezután kapnak beutazási engedélyt Angliába, Skóciába, Walesbe és Észak-Írországba - vagy elutasítják. Ha ez ismerősen hangzik, az ilyen eljárások már bevett gyakorlatnak számítanak olyan országokban, mint az USA, Kanada és Ausztrália.

Kinek kell igényelnie az Egyesült Királyság ETA-t?

Az elektronikus beutazási engedély valamennyi olyan ország állampolgáraira - beleértve a csecsemőket és a gyermekeket is - vonatkozik majd, amellyel az Egyesült Királyság vízummentes utazási megállapodást kötött. Ez számos európai országra, köztük Magyarországra vonatkozik. Az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából és számos ázsiai és dél-amerikai országból utazóknak szintén ETA-t kell majd igényelniük.

A beutazási engedélyre nemcsak az Egyesült Királyságba irányuló repülőjáratok esetében van szükség, hanem a vonattal vagy komppal utazóknak is. Az ETA-eljárásban várhatóan részt vevő országok áttekintése az ETA hivatalos honlapján található.

Azoknak az európaiaknak, akik a Brexit-megállapodás értelmében állandó tartózkodási joggal rendelkeznek, szintén nem kell engedélyt kérniük. Ugyanez vonatkozik az ír állampolgárokra is.

Trafalgar tér, LondonForrás: Shutterstock/Jeafish Ping

Beutazás Angliába

Ha az ETA-kérelmet jóváhagyják, legfeljebb hat hónapig tartózkodhatsz Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban. Nem számít, hogy turisztikai vagy üzleti célból tartózkodsz-e az országban. Ha hat hónapnál tovább szeretnél maradni, vízumot kell kérned.

A beutazási engedély két évig lesz érvényes, ezalatt többször lehet be- és kilépni anélkül, hogy új ETA-t kellene kérni. Az elektronikus rendszer azonban nemcsak többletmunkát jelenthet, hanem előnyökkel is járhat az utazók számára: aki engedélyt kapott a beutazásra, annak a jövőben nem kell bonyolult ellenőrzéseken átesnie, hanem csak az útlevelét kell beszkennelnie - a jóváhagyás digitális egy utazó útlevelével.

Hogyan lehet ETA-t igényelni az Egyesült Királyságba

Az utazók az ETA-t az apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk weboldalon keresztül kérhetik. Alternatív megoldásként letöltheted és használhatod a brit ETA alkalmazást az App Store és a Google Play áruházból. A folyamat folytatásához biometrikus útlevélre, érvényes e-mail címre, betéti vagy hitelkártyára és a tervezett utazással kapcsolatos információkra lesz szükséged.

Miután kitöltötted az online űrlapot az összes szükséges információval, kérelmed 48–72 órán belül jóváhagyják vagy elutasítják. A vizsgálat során ellenőrzik a kérelmezőknél előforduló rendellenességeket, például a bűnügyi nyilvántartást.

Mennyibe kerül az ETA az Egyesült Királyságban?

Az ETA ára 10 angol font (körülbelül 11,85 euró). Annak érdekében, hogy ne ess időkényszerbe, néhány nappal a tervezett angliai utazásod előtt nyújtsd be a jelentkezést. Aki ezt beutazási engedély nélkül próbálja megtenni, annak legalább pénzbírságra kell számítania.

Skócia, Loch Ness-i tó, Urquhart kastélyForrás: Hemis via AFP/BOISVIEUX Christophe / hemis.fr/Boisvieux Christophe

Miért vezetik be az ETA rendszert az Egyesült Királyságban?

Az elektronikus beutazási engedély része az Egyesült Királyság azon tervének, hogy teljesen digitalizálja a határellenőrzést. A digitalizálás célja, hogy Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország jobban ellenőrizhesse az utazókat előre, és ezáltal biztonságosabbá tegye az országokat.

Hasonló rendszer már egy ideje működik az USA-ba való belépéshez. Az EU emellett elektronikus utazási engedélyt tervez a vízumkötelezettség nélküli látogatók számára, amelyet 2025 első felében vezetnének be. Ezzel szemben a brit állampolgároknak akkor szintén engedélyt kell majd kérniük, mielőtt az uniós országokba utaznak.

Az ETA a tranzitutasok számára is kötelező

Ezután nemcsak azoknak az utazóknak kell ETA-t kérniük, akik Nagy-Britanniába akarnak menni, hanem az úgynevezett tranzit utasoknak is – vagyis azoknak a légi utazóknak, akik csak egy repülőtéren szállnak át Nagy-Britanniában. Ez versenyhátrányt jelenthet a brit repülőtereknek, amiről tartanak tőle a London Heathrow-n, Anglia legnagyobb repülőterén.

Az utazók számára ez a szabályozás többletmunkát és többletköltségeket jelent, amit sokan természetesen el akarnak kerülni. Ez már most is érezhető az olyan országokból érkező utazók esetében, ahol már most is érvényes az ETA - írja a Reisereporter. 

 Ez ne tartson vissza egy jó kis londoni látogatástól, mutatjuk miket érdemes megnézned:

 

 

Ezek is érdekelhetnek