Akár 50%-ot spórolhatsz, ha így foglalod le az utazást

Akár 50%-ot spórolhatsz, ha például a Booking.com oldalon nem számítógépet vagy laptopot használsz, hanem az utazási iroda okostelefon-alkalmazásában foglalod le a szállásod. Egy vizsgálat szerint igazságtalanul magasabb árat fizethetünk. 

Akár 50%-ot spórolhatsz, ha a megfelelő eszközzel és felületen foglalod le az utazást - illusztrációForrás: Shutterstock/ Kmpzzz

Akár 50%-ot spórolhatsz, ha így foglalod le az utazást

Egy londoni szálloda pedig még 200 fontot is felszámított éjszakánként – derült ki a Mail on Sunday vizsgálatából.

Egy négytagú család szobáinak ára az Egyesült Királyságban és Európában átlagosan 16 százalékkal volt magasabb éjszakánként, ha laptopon vagy asztali számítógépen történt a foglalás.A legrosszabb példában a londoni The Cumberland hotel 388 fontot kért egy négytagú családtól két szoba lefoglalásáért a Booking.com okostelefon-alkalmazáson keresztül, de a honlapján már 588 fontot, ami 52 százalékos emelkedés.

A szakértők szerint az árképzési rendszer azt jelentette, hogy a családok „akaratlanul és igazságtalanul" túlfizetnek.

Összehasonlítottunk 35, a Booking.com oldalon felsorolt szállodát az Egyesült Királyságban és külföldön, köztük Tenerifén és Mallorcán található népszerű úti célokon. Megnéztük az október 31-i éjszakára vonatkozó árakat egy háromtagú családnak egy szobára, és egy négytagú családnak két szobára.
Összességében a 35-ből 30 növelte az árakat 4 és 52 százalék között. A két szobát foglaló négytagú család éjszakánként átlagosan 49 fonttal többet fizetett a webhelyen keresztül, míg egy háromtagú család, akik egy szobát foglaltak le, átlagosan 36 fonttal fizettek volna többet.

A Booking.com más árakat mutat az alkalmazásukban és laptopon, ami a vizsgálat szerint igazságtalan - illusztrációForrás: Shutterstock/ Prostock-studio

Egy négytagú család további 108 fontot fizetett a weboldalon az edinburghi Sheraton Grand Hotel két szobájáért. A Royal Tenerife Country Clubban egy lakás ára 30 százalékkal volt magasabb az alkalmazásban szereplő 182 fonthoz képest. 25 százalékkal több volt a mallorcai Melia Palma Marina-ban egy négytagú családnak, akik két szobát foglaltak. Két gyermek nélküli felnőtt után mindössze hat szálloda számított átlagosan 10 százalékkal többet a weboldalon.

Bár az olcsóbb szállások árainak némelyike „csak mobilra" felirattal szerepelt, sokuk nem. Ezen kívül semmi sem utalt a webhely vásárlóinak arra, hogy az alkalmazások árai olcsóbbak lennének – írja a Dailymail.

Helen Dewdney, a The Complaining Cow webhely fogyasztói szakértője „teljesen bizarrnak" minősítette a gyakorlatot. Rory Boland utazási szakértő figyelmeztetett: A családok akaratlanul – és igazságtalanul – magasabb árat fizetnek a nyaralásukért."

A Booking.com szóvivője elmondta, hogy a szállodák maguk határozzák meg az áraikat, és hozzátette: „Szálláspartnereink csak mobil árat kínálnak, hogy megszólítsák az ügyfeleket."

London például kedvelt úti cél a magyar turisták között, ezért mutatunk egy kis ízelítőt belőle:

 

 

Ezek is érdekelhetnek