Téli gumi – Ezek a követelmények az európai országokban, komoly bírságot kaphatsz, ha nem tartod be

Ha téli viszonyok uralkodnak az utakon, sok országban kötelező a téli gumi, a hólánc vagy a négyévszakos gumi. Mutatjuk, hogy mik a követelmények az európai országokban, komoly bírságot kaphatsz, ha nem tartod be, ezért elmondjuk, hogy pontosan mire kell figyelniük a járművezetőknek.

Téli gumi, hólánc, négyévszakos gumi figyelj oda, hogy hol mit kell használni, különben bírságot kaphatsz - illusztrációForrás: Shutterstock/Krasula

Téli gumi, hólánc, négyévszakos gumi – Komoly bírságot kaphatsz, ha nem tartod be

Ezek a szabályok a téli gumira Németországban

Németországban egy új törvény szabályozza, hogy mely gumiabroncsok alkalmasak télre. Ennek megfelelően 2024. október 1-je óta csak a „hópehelyes hegy" alpesi szimbólummal ellátott téli és négyévszakos gumiabroncsok használata engedélyezett. A minimális profilmélység törvényileg 1,6 milliméter, de az ADAC szerint a négy milliméternél kisebb futófelületű téli gumik nem jók. A csak M+S jelzéssel ellátott téli gumiabroncsok téli útviszonyok között már nem használhatók.

Akit téli körülmények között nyári gumival állít meg a rendőrség, annak 60 eurós bírságot kell fizetnie. Azoknak a sofőröknek, akik nyári gumival közlekednek és akadályoznak másokat – például ha a forgalomban rekednek – 80 euróra kell számítaniuk. Ha baleset történik, 120 eurós pénzbírsággal kell számolni. A bírság összegétől függetlenül a közlekedési szabálysértők egy pontot kapnak Flensburgban. Más országokban sokkal magasabbak a bírságok.

Ezekben az országokban rossz útviszonyok esetén kötelező a téli gumi használata

A legtöbb európai ország törvényben rögzítette a téli gumiabroncsokra vonatkozó előírásokat. A „helyzeti téli gumiabroncs-követelmény", mint Németországban, létezik például Finnországban, Luxemburgban, Norvégiában, Ausztriában, Romániában, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban is.

Finnországban még egy pontos időtartam is meg van határozva. Téli gumikat kell használni november 1-től március 31-ig, ha az időjárás vagy az útviszonyok megkívánják. A minimális futómélység három milliméter.

Sok országban a gumiabroncs barázdáinak mélységét is ellenőrzik - illusztrációForrás: Shutterstock/LeManna

Ausztriában is van egy meghatározott időszak, amely alatt az időjárási viszonyoktól függően téli gumival kell felszerelni a járműveket: november 1-től április 15-ig. A szabálysértések 35 eurós pénzbírsággal járhatnak, ha a többi közlekedőt veszélyezteti valaki, akár 5000 eurót is kiszabhatnak!

Egy pontosan meghatározott naptári időszak után Bulgária, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia és Svédország kötelezővé tette a téli gumik használatát. Ez általában november vagy december környékén kezdődik, és márciusban vagy áprilisban ér véget.

Franciaországban november 1. és a következő év március 31. között kötelező a téli gumi a hegyvidéki régiókban. 48 megye van: Az aktuális áttekintő térkép elérhető a francia kormány „Securité Routière " (közúti közlekedésbiztonság) weboldalán.

A téli gumik (vagy hólánc a fedélzeten) szintén kötelező bizonyos olaszországi és spanyolországi utakon. Az EVZ azt tanácsolja az utazóknak, hogy az érintett területre való behajtás előtt konzultáljanak az illetékes közúti közlekedési hivatallal.

A megfelelő jelzések, általában a hegyvidéki régiókban, jelzik ezt. Az Aosta-völgyben és az olaszországi Brenner autópályán azonban az EVZ szerint szezonálisan érvényes ez a téli felszerelési követelmény: Az Aosta-völgyben október 15- től téli vagy négyévszakos gumikkal kell közlekedni, vagy hóláncot kell tartani az autóban. Április 15-én , a dél-tiroli Brenner autópályán (A22, Affi-ig) ez november 15-től április 15-ig érvényes.

Néhány Európai országban kötelező a hólánc használata - illusztrációForrás: Shutterstock/ Sergey Novikov

A téli vagy négyévszakos gumiabroncsok

Csak Belgiumban , Dániában, Hollandiában , Lengyelországban és Svájcban ajánlottak, tehát a téli gumi nem kötelező. Svájcban viszont pénzbírságot szabhatnak ki, ha a nem megfelelő gumiabroncsok miatt a közlekedésben fennakadások lépnek fel. Bizonyos útvonalakon hóláncra is szükség lehet. Ezt a megfelelő táblák jelzik majd.

Dániában, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és Belgiumban téli gumi helyett hólánc is használható a kerekeken. Ez azonban csak akkor érvényes, ha az utat teljesen vagy majdnem teljesen hó vagy jég borítja.

Mire érdemes még a járművezetőknek figyelniük, ha téli gumiról van szó?

Mindig figyelniük kell a gumiabroncsok profilmélységét. Egyes országokban három milliméteres minimális profilmélység szükséges, míg például Csehországban, Ausztriában és Horvátországban ez akár négy milliméter.

Azt is fontos tudni, hogy a téli abroncsok vagy a négyévszakos gumik nem csak a saját biztonságod miatt fontosak, mert rossz útviszonyok mellett is jobb tapadást biztosítanak az úton. A megfelelő gumiabroncsok a balesetek utáni biztosítási kárrendezés fontos kritériumai is - írja a Resiereporter. 

Téli gumi tippekért nézd meg az alábbi videót:

 

Ezek is érdekelhetnek