Nyomás a fülben repülés közben: 9 trükk, amivel megszabadulhatsz tőle

Alig várod már az utazásodat, felszállsz a repülőre, aztán egyszer csak úgy hallod a világot, mintha vattákat tapasztottak volna a füledre. Repülés közben a fülben megjelenő nyomás borzasztóan bosszantó, sőt, bizonyos helyzetekben akár veszélyes is lehet. Ne aggódj, most tippeket adunk, hogy hogyan vészelheted át füldugulás nélkül a fel-és leszállásokat!

Nyomás a fülben repülés közben - Ezekkel a trükkökkel megszabadulhatsz tőle - illusztrációForrás: Shutterstock

Nyomás a fülben repülés közben

Miért történik?

Szinte mindenki, aki repült már, ismeri ezt az érzést, és a legtöbben nagyon kellemetlennek találják. A jelenség általában a repülőgép fel- és leszállása során jelentkezik. Ekkor olyan, mintha a fülek hirtelen bezáródnának és mindent tompán hallunk.

A legtöbb embernél ez az érzés viszonylag gyorsan elmúlik, mások azonban jobban szenvednek tőle, és néha súlyosabb tüneteik is vannak, mint például a húzó vagy szúró fájdalom. Elmagyarázzuk, honnan ered a nyomás a fülben, mely helyzetekben fordul elő gyakrabban, és tippeket adunk, hogyan szabadulhatsz meg tőle.

Mi okoz nyomást a fülben?

Amikor egy gép fel- és leszáll, nagyon gyorsan eléri a különböző magasságokat, ami azt jelenti, hogy a légnyomás is gyorsan változik. Ha az Eustachianus cső - egy körülbelül 3,5 centiméter hosszú csőszerű kapcsolat, amely a középfültől a fej közepén át a nasopharynxig fut - már nem képes szabályozni a középfül és a környező levegő nyomása közötti nyomáskülönbséget, bezárul. Amikor ez megtörténik, akkor van a baj.

A fül és a hallójáratok rendkívül összetettekForrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/fulpattogas-az-orvos-valaszol

Milyen helyzetekben fordul elő a nyomás a fülben?

Ez a jelenség általában gyakrabban fordul elő néhány embernél, mint másoknál, ennek oka az a tény, hogy a hallójáratok különböző méretűek. Akinek kisebb a hallójárata, annak általában megnövekszik a fülére nehezedő nyomása. Emiatt a gyerekek gyakran sokkal kellemetlenebbnek találják a repülőgépen való fel- és leszállást, mint mi.

A nagyobb nyomásproblémák további okai lehetnek a megfázás és az allergia vagy a nyálkahártya gyulladása. Minél nagyobb a nyálkahártya gyulladása, annál valószínűbb, hogy repülés közben fülproblémák lépnek fel.

Tippek a fülre nehezedő nyomás ellen

Ahelyett, hogy megfázás miatt lemondnád a lefoglalt nyaralásodat, érdemes kipróbálnod néhány trükköt, amelyek általában segítenek megszabadulni a füledre nehezedő nyomástól.

  • Nyisd ki a szád!: ha szélesre nyitod a szádat, majd újra becsukod, az Eustach-cső is kinyílik és bezáródik. Így biztosíthatod a nyomáskiegyenlítés megtörténtét. Néha elég csak ásítozni vagy beszélgetni valakivel – néhány ismétlés után pukkanást fogsz hallani, és a füledre nehezedő nyomás megszűnik. A trükk azonban általában csak kisebb panaszok esetén működik.
  • Rágás és nyelés: hasonló a rágás és a nyelés is. Minden mozdulattal megnő az esélye annak, hogy a különböző légnyomást kiegyenlítsük, így a fülek ismét szabadnak érzik magukat. A rágógumi ezért olyan tipp, amelyet valószínűleg sokan hallottak már. De a nyálfolyást serkentő édességek is segíthetnek, vagy egyszerűen csak kis korty ivás.
  • Orrspray: ha megfázás vagy allergia miatt problémáid vannak a füleddel, fél órával a felszállás vagy leszállás előtt használhatunk hosszan tartó hatású dugulást csökkentő orrspray-t. Ez biztosítja, hogy az Eustach-cső munkáját ne akadályozza az orrjáratok duzzanata.
  • Toynbee manőver: ez egy nagyon egyszerű nyomáskiegyenlítési módszer. Befogod az orrodat, és nyelsz egy nagyot. Ha ezt néhányszor megismétled, kis szerencsével a füledre nehezedő nyomás kiegyenlítődik.
  • Valsalva manőver: vegyél egy nagy levegőt és tartsd vissza a lélegzeted,fogd be az orrod és csukd be a szád. Most hajolj előre, és lassan lélegezz ki. A manővert többször is kipróbálhatod egymás után, de ügyelj arra, hogy nyugodtan lélegezz be és ki.
  • Maradj ébren: igaz, kicsit hülyén hangzik. De: Ha alszol, nem rágsz, csak egy kicsit nyitod ki a szádat és alig csinálsz más nyelőmozdulatot. Ezért lehet hasznos, hogy fel- és leszállás közben ne aludj, hanem maradj aktív.
  • Füldugók: vannak speciális füldugók, amelyek segíthetnek szabályozni a fülben lévő nyomást. Ez gondoskodik arról, hogy a nyomásváltozások kevésbé legyenek hatással a dobhártyára, megkönnyítve az Eustach-cső munkáját. A füldugók felnőttek és gyermekek számára is kaphatók, eldobható és újrafelhasználható változatban.
  • Hő: ha az Eustach-cső a túl nagy nyomáskülönbség miatt bezárult, a hő segíthet. Sál, sapka vagy akár melegítőpárna, a lényeg, hogy elegendő hő keletkezzen, hogy a cső enyhén kitáguljon. Ez elősegítheti a nyomáskiegyenlítést.

A következő videó részletesen elmondja, hogyan kerülheted el a füldugulást a repülőn!

 

 

Ezek is érdekelhetnek