„Lekéstem a repülőt, hosszú a sor a repülőtéren, mit tegyek?” Mutatjuk!

Még ha időben kiérsz a repülőtérre, akkor is lekésheted a járatod – például ha túl hosszú a sor a biztonsági ellenőrzésnél vagy a bejelentkezésnél. „Lekéstem a repülőt, hosszú a sor a repülőtéren, mit tegyek?" Mutatjuk!

„Lekéstem a repülőt, hosszú a sor a repülőtéren, mit tegyek?”Forrás: Shutterstock/ Wolf-photography

Lekéstem a repülőt, mert akkora a sor a repülőtéren a bejelentkezésnél és az ellenőrzésen – Jár a kártérítés?

Természetesen időben kiérsz a reptérre, ha utazásról van szó! A gép pedig ne szálljon fel nélküled, így ajánlott legalább két órával előtte az indulási lounge-ban lenned, és még az is lehet, hogy terveztél egy további puffert. De mégis előfordulhat, hogy felkiáltasz: „Lekéstem a repülőt, vagy túl hosszú a sor repülőtéren, ezért lehetetlen időben odaérni a kapuhoz."

Sajnos néhány utazó újra és újra önhibáján kívül átéli ezt a káoszt, aminek oka sok esetben a személyzet hiánya.

Hosszú a sor a biztonsági ellenőrzésnél

A biztonság kedvéért, ha valóban lekésnéd az indulást a hosszú várakozási idő miatt, és nem szeretnél ráfizetni, készíts fényképet a sorban állásról a biztonsági ellenőrzésnél – tanácsolja Paul Degott ügyvéd és utazási jogi szakértő.

Lemaradtál a repülőútról? A bejelentkezési pultról készült fénykép segít a kártérítés igényléséhez

"Mert aki fényképpel dokumentálja a helyzetet, az esetleg a bíróságon bebizonyíthatja, milyen nehéz volt a helyzet" – mondja Degott. Fontos megjegyezni, hogy hány pult van nyitva, hány járatot dolgoznak fel ott, és mikor érkeztél meg a bejelentkezéskor.

Értesítsd a légitársaság személyzetét

A múltban egyes bíróságok csak azoknak az utasoknak hagyták jóvá a keresetét, akik felhívták a személyzet figyelmét arra, hogy az elsőbbség hiányában a nagy sor miatt lekéshetik az indulást. Ha ezt megtagadják, az utasnak van esélye kártérítésre a járat elmulasztása miatt.

Míg korábban minden járathoz külön check-in pultot nyitottak, a légitársaságok ma már kevesebb pultnál dolgoznak fel több utazót. Ezzel a légicégek személyzetet és pultbérlést takarítanak meg, de ezáltal gyorsan hosszú sorok alakulhatnak ki a várakozókból – még akkor is, ha több mint két órával indulás előtt érkeznek.

Ezért ajánlatos lehetőség szerint online check-in-t használni, és csak a reptéren add le poggyászaid – írja a Reisereporter.

Az alábbi izgalmas videóban beleshetsz a repülőtér kulisszái mögé, és meg tudhatod, hogyan dolgoznak a vámosok:

 

 

Ezek is érdekelhetnek