Ezekre a helyekre ne utazz hurrikánszezonban - Életveszélyes!

A hurrikánszezonban az időjárás minden évben kiszámíthatatlan és veszélyes a trópusi térségekben, de 2024 különösen kritikus, hiszen a Helene hurrikán már most komoly tragédiákat okozott. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a helyeket, amelyeket a hurrikánszezon alatt érdemes elkerülni, hogy ne kerülj életveszélyes helyzetbe.

Ezeken a helyeken nyaralni életveszélyes hurrikánszezonbanForrás: Shutterstock

Mi történik hurrikánszezonban?

Ha utazást tervezel az év ezen szakaszában, fontos tisztában lenned azokkal a területekkel, amelyeket a hurrikánok gyakran érintenek.

A hurrikánszezon jellemzően június elejétől november végéig tart az Atlanti-óceán, a Karib-tenger és a Csendes-óceán egyes részein. Ebben az időszakban alakulnak ki a legerősebb viharok, melyek súlyos károkat okozhatnak az infrastruktúrában, haláleseteket okozhatnak és akár milliókat kényszeríthetnek arra, hogy hagyják el az otthonaikat. A Helene hurrikán, amely már számos trópusi országot érintett, figyelmeztetés minden utazó számára: ezek a természeti jelenségek sosem vehetők félvállról.

Helene hurrikán 2024: az év legpusztítóbb vihara

2024-ben a Helene hurrikán eddig a legsúlyosabb viharnak bizonyult, amely több országot is fenyegetett az Atlanti térségben, és már 131 áldozata van. A hurrikán ereje a Karib-térségben és az Egyesült Államok déli partjain komoly károkat okozott: masszív áradásokat, épületrombolásokat és áramkimaradásokat.

Több millió ember került veszélybe, a vihar erejét pedig az is mutatja, hogy a floridai Taylor megye seriffhivatala csütörtökön kiadott egy közleményt, amiben megkéri azokat az embereket, akik nem hajlandók  elmenekülni a házaikból, hogy írják fel a karjukra az adataikat, hogy majd könnyebb legyen őket azonosítani.

Ezeknek fényében már ti is értitek, miért ennyire fontos elkerülni a hurrikánszezonban érintett helyeket, különösen, ha egy ilyen erőteljes viharra számíthatunk.

Ezekre a helyekre ne utazz hurrikánszezonban

Az alábbi helyszínek különösen veszélyeztetettek a hurrikánszezonban, különösen akkor, amikor olyan nagy viharok pusztítanak, mint a Helene hurrikán.

Pusztító hurrikánokForrás: AFP/Rodrigo Oropeza
  • Karib-térség
    A Karib-szigetek a hurrikánszezon elsődleges célpontjai. A Bahamák, Puerto Rico, Haiti és a Dominikai Köztársaság mind-mind gyakran vannak kitéve súlyos viharoknak. A Helene hurrikán itt különösen nagy károkat okozott ezekben a térségekben, áradások és földcsuszamlások sújtották a szigeteket. Ha idén ezekre a helyekre tervezel utazni, gondold át újra, hiszen a helyi infrastruktúra is sérülékeny lehet.
  • Florida
    Az Egyesült Államok déli részén található Florida szinte minden évben találkozik a hurrikánszezon valamilyen formájával. Bár az állam gyakorlott a viharok kezelésében, a hurrikánok által okozott pusztítás, mint például az árvíz, a szélviharok és az áramkimaradások, továbbra is hatalmas veszélyt jelentenek az itt élők és az ide látogatók számára.
  • Mexikói Yucatán-félsziget
    A mexikói Yucatán-félsziget, különösen Cancun és Playa del Carmen, rendkívül népszerű turistacélpont, de sajnos a hurrikánszezonban veszélyeztetett terület.
  • Közép-Amerika (Nicaragua, Honduras)
    Közép-Amerika északi része szintén gyakran kerül hurrikánok célkeresztjébe. Nicaragua és Honduras például az utóbbi években számos pusztító vihar áldozata lett. A Helene hurrikán előrejelzései szerint ezek az országok is a vihar útjába eshetnek, így az idei évben különösen fontos elkerülni őket a hurrikánszezon idején.
  • Bermuda
    Bermuda, bár kicsi, jelentős kockázatot rejt hurrikánszezonban. Az apró szigetet gyakran eltalálják a viharok.

 

A következő videóban látható a Helene hurrikán pusztítása:  

 

Ezek is érdekelhetnek