Utazási trükk: Ezeket a dolgokat kell megtenned, mielőtt felszállsz a repülőgépre

Egy jó utazási trükk fél siker, ha repülésről van szó. Az idő megspórolása és a nyugodt idegek érdekében íme tíz dolog, amit meg kell tenned, mielőtt felszállsz a repülőgépre.

Utazási trükk: mielőtt felszállsz a repülőgépre, unatkozás helyett hasznos dolgokat tehetsz - illusztrációForrás: Shutterstock/ Drazen Zigic

Így töltheted hasznosan az idődet, mielőtt repülőgépre ülsz, íme a legjobb utazási trükk

A repülőtéren eltöltött idő néha kicsit soknak tűnhet, és nagyon idegesítő tud lenni. Azonban néhány jó utazási trükk, és máris hasznosan telik az idő, ezért megmutatjuk, hogy miket érdemes megtenned, mielőtt felszállsz a repülőgépre.

Töltsd le a légitársaság alkalmazást

Nem, nem használ fel felesleges tárhelyet, amikor letöltöd a légitársaság alkalmazását. Mert repülés után újra törölheted őket. Valójában praktikus, ha néhány nappal vagy héttel a repülés előtt letöltöd a megfelelő alkalmazást, és bejelentkezel a foglalási kódjával. Ekkor az összes adatot tömören egyetlen alkalmazásban tárolhatod, és egy-két előnyhöz is juthatsz (lásd a 2., 3. és 4. pontot).

Travelo tipp: Sokan úgy gondolják, hogy az alkalmazásnak csak online bejelentkezéskor van értelme, de szinte minden légitársaságnál van egy „Saját foglalásaim" menüpont, ahol már jó előre meg lehet nézni és módosítani.

Válaszd ki a helyet a repülőn

A jó ülőhely a kulcsa a pihentető repülésnek. Ezért indulás előtt mindig ellenőrizd a légitársaság alkalmazását. Egyes járatokon az online bejelentkezés előtt kiválaszthatsz egy helyet. Néha hetekkel előre választhatsz egy helyet anélkül, hogy fizetnél érte.

És ha pénzre van szükséged: várjd meg, amíg online bejelentkezel, akkor szinte mindig ingyen kapod meg a helyed.

Figyelem: ellenőrizd előre, hogy pontosan mikor nyílik meg az online bejelentkezés, így az elsők között jelentkezhetsz be. Az időszak általában az indulás előtti 24 és 48 óra között változik.

Travelo tipp: A hosszú távú járatok esetében érdemes lehet megnézni a Seatguru alkalmazást. Megmondja, hogy melyik géppel repülsz, és mely ülések nem olyan jók. Add meg a repülőteret, az indulás napját és a járat számát – és látni fogod, hogy melyik ülést nem érdemes kiválasztani.

Válaszd ki a legjobb helyet a repülőn - illusztrációForrás: Friends Stock/Shutterstock

 Nézz körül az extrák után

Nem kötelező, de mindenképpen érdemes megnézni: szinte minden légitársaság kínál lehetőséget, hogy a repülés előtt lefoglalj apró extrákat. Nem kell mindig drágának lenniük. Az ülőhely felminősítésétől a business osztályra való felminősítésen és az étel előzetes rendelésén át egészen a végső úti célon történő autóbérlésig sok minden lehetséges. Indulás előtt vess egy pillantást az alkalmazásra, és nézd meg, mi áll rendelkezésre. Talán találsz valamit, ami megédesíti a repülést.

Tölts le sorozatokat vagy filmeket

A repülés sokkal gyorsabban megy, ha jól szórakozol. De előfordulhat, hogy az a gépeden nem tetszenek a kínált filmek. Ezért töltsd le okostelefonodon az aktuális sorozatod néhány epizódját, mielőtt felszállnál.

Travelo tipp: ma már szinte minden repülőtéren jó a WiFi. Ha elfelejtettél otthon letölteni valamit, a reptéren még megteheted.

Az egész családnak körültekintően kell interneteznie külföldön is, ezért töltsd le előre, amit megnéznétek - illusztrációForrás: Shutterstock/d13

 Válogasd szét a kézipoggyászod

Mi a legbosszantóbb a repülésben? Így van, a hosszú sor a biztonsági ellenőrzésnél. Ennek gyakran az az oka, hogy az előtted álló emberek pakolásznak. A dolgok felgyorsítása érdekében mindössze néhány percre van szüksége a cuccok rendezésére – még mielőtt a biztonsági ellenőrzéshez mennél.

A maximum 100 mililiteres folyadékot átlátszó zacskóban szállítsd, vedd le az övet, ékszereket, karórát, vedd ki laptopot. Ezek apró lépések, amik gyorsan megtehetők, de a biztonsági ellenőrzés során igazán bosszantóak tudnak lenni. Mutass jó példát, és ennek megfelelően rendezd a kézipoggyászod, mielőtt átmész a biztonsági ellenőrzésen.

Ellenőrizd a valós idejű jelentéseket a repülésről

Még ha abszurd is, néha a repülőtér az utolsó, aki értesít, ha valami baj van a járattal. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk, érdemes rendszeresen ellenőrizni a légitársaság alkalmazását. Szinte mindig lehetőség telefonszám megadására is. Ezután SMS-ben kapsz tájékoztatást a kapu- vagy járatmódosításokról.

Travelo tipp: a repüléskövető alkalmazások, mint például a Flightradar, valós időben megmutatják, hol van a géped. Ha késésre számítasz, megtekintheted az alkalmazásban, hogy hol van a gép, és esetleg megihatsz egy kávét ahelyett, hogy a kapuban várnál, de ne csak erre hagyatkozz!

Töltsd fel a vizes palackot

A modern szkennerek ma már lehetővé teszik, hogy egy üveg vizet vigyél magaddal a biztonsági ellenőrzésekre. De ez nem mindenhol van így, a biztonsági ellenőrzés után gyakran kell innivalót venni, és ez drága lehet. Ha itt spórolni szeretnél, legyen nálad egy ivópalack, és röviddel beszállás előtt töltsd fel.

Ellenőrizd a légitársaság szolgáltatásait

A fapados légitársaságok korában a fedélzeten való étkezés egyre ritkább. Mielőtt kimennél a repülőtérre, nézd meg a légitársaság weboldalát, hogy megtudd, mit tartalmaz a jegy ára. Italok? Snackek? Vagy egyáltalán semmit?

Utóbbi mostanság gyakran előfordul, úgyhogy érdemes vinni valamit magunkkal. Egy szendvics nem foglal sok helyet a kézipoggyászban és átmehet a biztonsági ellenőrzésen is.

Travelo tipp: ha lehetséges, ne a repülőtéren vásárold meg az ételt, hanem útközben – ezzel spórolhatsz, mert a repülőterek boltjaiban mindig magasak az árak.

Mindig tájékozódj a légitársaság honlapján a változásokról - illusztrációForrás: Shutterstock

 Menj el mosdóba

A repülőgép vécéje kicsi, szűk és néha nagyon undorító. Ezért teszel magadnak nagy szívességet, ha felszállás előtt kimész a mosdóba

Travelo tipp: a legtöbb ember a kapuhoz vezető úton megy ki a vécére, így sorban állás lehet. De mindig vannak mosdók közvetlenül az indulási kapunál, amelyek segítségével megkímélheted magad attól, hogy a repülőn kelljen elmenned. 

 Az alábbi videóban tippeket kapsz arra, hogyan pakolj be egy hétre való ruhát a kézipoggyászodba:

 

 

Ezek is érdekelhetnek