Utazási trükk: Így tudsz gyorsan átjutni a repülőtéren a biztonsági ellenőrzésen

A reptéri biztonsági ellenőrzés előtt ismét végtelen a sor, az indulásig tartó idő pedig egyre fogy, félsz, hogy lekésed a járatod. Ennek elkerülésére van pár nagyon hatásos utazási trükk, amelyekkel gyorsan lehet átjutni a repülőtéren a biztonsági ellenőrzésen. Figyelj, mutatjuk, mit tegyél, és mit ne, ha legközelebb repülőre szállsz.

Utazási trükk: Így tudsz gyorsan átjutni a repülőtéren a biztonsági ellenőrzésen, hogy ne késd le a repülőt - illusztrációForrás: Shutterstock/ Jaromir Chalabala

Utazási trükk: Így tudsz gyorsan átjutni a repülőtéren a biztonsági ellenőrzésen

A beszállás hamarosan megkezdődik, te pedig még mindig sorban állsz a biztonsági és kézipoggyász-ellenőrzésnél. Viszont ne aggódj, van pár utazási trükk, amelyekkel gyorsan lehet átjutni a repülőtéren a biztonsági ellenőrzésen.

1. Foglalj időpontokat a biztonsági ellenőrzésekhez

Egyes repülőtereken már egy ideje megvannak, mások bevezetik a foglalható biztonsági ellenőrzési réseket.

Bárki, aki ilyen időpontot foglalt, egy speciális sávon keresztül közvetlenül az ellenőrző ponthoz tud menni. Az idősávok általában az indulás előtt 72 órával foglalhatók le az adott repülőtér honlapján. A szolgáltatás jelenleg mindenhol ingyenes.

Annak érdekében, hogy ne csak a biztonsági ellenőrzés sorban állása legyen gyorsabb, hanem maga az ellenőrzés is, ennek megfelelően kell felkészülnöd, mielőtt kiérsz a repülőtérre.

2. Ruházat: A kevesebb általában több a repülőtereken

A kabátot, sapkát és napszemüveget a biztonsági ellenőrzés előtt le kell venni. A vallási fejfedőket fent lehet hagyni, és ezután más ellenőrzésekre kerül sor. Összességében: Minél kevesebb ruhát és kiegészítőt viselnek az utasok közvetlenül a testükön, annál gyorsabb az ellenőrzés" – mondta Ralf Oberndörfer, a felső-bajorországi kormány légiközlekedés-biztonsági hivatalának vezetője a Reisereporternek.

Néhány utas azonban túlságosan a szívére vette ezt, egy extrém esetről mesél: „Egyszer volt nálunk egy nő a biztonsági szolgálatnál, aki plüsskabátot viselt. A rendőrök megkérték, hogy vesse le az ellenőrzésre. Nos, csak fehérneműt viselt alatta, és átment az ellenőrzésen is." A kollégák „meglepődtek", de nem tettek fel több kérdést. Vannak teljesen meztelen emberek is.

Travelo tipp: Kerüld a sallangokat – órákat, fülbevalókat vagy karkötőket. A legjobb, ha a bőröndbe pakolod őket, hogy később is viselhesd őket. Az ékszerek gyakran elindítják a fémdetektort, ami ismét szükségessé teszi a szkennelést. Összességében az utazóknak gondoskodniuk kell arról, hogy „a lehető legkevesebb fémet viseljenek a testükön".

3. Folyadékok: Ügyelj a maximumra

A kézipoggyászban szállított folyadéktartályok űrtartalma nem haladhatja meg a 100 millilitert. Minden edényt átlátszó, visszazárható, legfeljebb egy literes műanyag zacskóban kell elhelyezni.Ez a szabályozás nem csak a folyadékokra vonatkozik, hanem a gélszerű anyagokra is, mint például a hajzselé, a kézkrém vagy az olyan ételek, mint a Nutella, a lekvár vagy a méz" – mondta Ralf Oberndörfer.

Ha gyermekeiddel repülsz, magaddal vihetsz bébiételt a repüléshez, valamint diétás vagy orvosilag indokolt folyadékot, például inzulint. „Hasznos az orvos megerősítése recepttel ilyen esetekben" – mondja Oberndörfer. Egyes repülőtereken ugyan feloldották a folyadékokra vonatkozó korlátozásokat, de ez eddig csak elszigetelt esetekben volt így – a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében tehát érdemes óvatosan bánni.

Travelo tipp: habár már nem szükséges külön a felső rekeszbe tenni a műanyag zacskót, de legyen kéznél. Ellenkező esetben órákig kell turkálnod.„Csak néhány másodperc, de ha összeadjuk a napi több ezer utazóval, nyilvánvalóan sokkal több időbe telik" – mondja Oberndörfer.

 

A repülőtéren alaposan átvizsgálják az utasok bőröndjét - illusztrációForrás: Getty Images via AFP/Scott Olson

 4. Csomagold be megfelelően a kézipoggyászt

1. szabály: tudnod kell, mi van a kézipoggyászodban. „Gyakran előfordul, hogy a kézipoggyászban van egy kés, kulacs vagy valami hasonló, amiről az utas nem tud" – mondja Oberndörfer. Ilyenkor a csekk feleslegesen sokáig tart. Ezért jobb, ha előtte megnézed, hogy pontosan mi van a poggyászodban.

2. szabály: az elektronikus eszközöknek működőképesnek kell lenniük, és az akkumulátornak feltöltve kell lennie. Ez fontos az esetleges funkcionális ellenőrzéshez. Legyenek kéznél, ugyanis sok repülőtéren az elektronikus eszközöket, például a laptopokat, a táblagépeket vagy a mobiltelefonokat külön dobozba kell helyezni ellenőrzés céljából.

3. szabály: „A bőröndöt lazán kell becsomagolni" – mondja Oberndörfer. Időt és idegbajt takarítasz meg. Kérlek ne tömd meg annyira, hogy ha kinyitod átvizsgálásra, akkor minden elrepüljön, és nehéz lesz újra becsukni a bőröndöt."

5. Tiltott tárgyak a kézipoggyászban

Valószínűleg tudtad, hogy hat centiméternél hosszabb pengéjű kések nem tehetők be a kézipoggyászba. Íme még néhány dolog, amit nem tehetsz be a kézipoggyászba: benzines öngyújtók, súlyzók és hasonló sportfelszerelések, csavarhúzók és hasonló szerszámok, hat centiméternél hosszabb pengehosszúságú olló, hosszú körömreszelő, sátorcsapok, kötőtűk.„Egy utasnak egyszer volt nála egy komplett vécécsésze, amit a nyaralójába szeretett volna felszerelni" – mondta Oberndörfer.

Még egy Travelo tipp az utasfelvételhez és a poggyászfeladáshoz

Az elmúlt években a légi utazóknak gyakran nemcsak a biztonsági ellenőrzéseknél kellett sorban állniuk, hanem az utasfelvételnél és a poggyászfeladásnál is. A bejelentkezés és a poggyászkezelés automatizált számlálói időt takarítanak meg.

Ezért ma már sok német repülőtér rendelkezik úgynevezett self-bag drop pulttal, ahol az utas saját maga nyomtathatja ki a részt vevő légitársaságok poggyászcímkéit. Valószínűleg mára mindenhol elterjedt az a tény, hogy a légi utazóknak is online check-int kell használniuk.

Mi van, ha mégis lekésem a repülőt?

Még ha minden utas és alkalmazott segít is, lehetséges, hogy a járat akkor is nélküled száll fel. Ha időben érkezel a repülőtérre, és nyilvánvalóvá válik, hogy egyre csökken az időkeret, akkor a következő érvényes: fényképezd le a sorban állást a bejelentkezéskor vagy a biztonsági ellenőrzéskor – írja a Reisereporter.

Az alábbi videóból megtudhatod, hogyan pakolhatsz be mindent a kézipoggyászba egy nyaralásra:

 

 

Ezek is érdekelhetnek