Így tudjuk megvédeni ősszel a kedvenceinket a bolháktól, kullancsoktól

Beköszöntött az ősz, a hosszú, kellemes őszi séták ideje. Ki mással oszthatnánk meg ezt az élményt, ha nem a kedvenceinkkel? Azonban van egy negatívum ezekben a programokban, amikre érdemes odafigyelnünk: az élősködők. Megmutatjuk, hogy védekezhettek ellenük!

 

Forrás: Shutterstock.com

Rendezett bunda

Nem csak a higiénia miatt fontos, hogy kiskedvencünk bundája mindig tiszta és rendezett legyen. A karbantartott szőrön előbb észrevesszük, ha bolha vagy kullancs támadta meg az állatot, ráadásul kezelni is könnyebb lesz. Ha hosszú szőrű a kutyád vagy macskád, akkor fésüld át minden séta után.

Tartsuk távol a rágcsálókat

A vadon élő állatok, mint például a patkány és egér tele vannak általában kullanccsal és bolhával. Ezeket próbáld meg távol tartani az otthonától. Számtalan rágcsáló elleni praktika létezik, tapasztald ki, hogy nálatok mi válik be a legjobban. Leginkább az erdő, mező mellett lakók készüljenek fel az idegen „betolakodók" érkezésére.

Erősítsük az immunrendszert

Bármennyire körültekintőek és óvatosak vagyunk, szinte lehetetlen elkerülni, hogy legalább egy kullancs ne támadja meg háziállatunkat. Erősítsük az immunrendszerüket vitaminokkal és helyes táplálkozással, hogy testük elég erős legyen, hogy ellenálljon a véletlenszerű betegségeknek vagy fertőzéseknek.

Porozzuk be a fekvőhelyet

Az állat fekvőhelyét szórjuk be por állagú kullancs- és bolhariasztóval. Ezeket szinte az összes állatboltban megtaláljuk. A szer felhasználási területe a leírás szerint a kutya vagy macska teste, de nyugodtan beszórhatod vele az állat vackát is.

Így tudjuk megvédeni ősszel a kedvenceinket a bolháktól, kullancsoktól - illusztrációForrás: Ikea

Legelterjedtebb megoldás

A legtöbb cicás vagy kutyás gazdi a kullancsok és bolhák ellen riasztó nyakörvet használ. Egyszerű és kényelmes megoldás, viszont nagyon fontos, hogy milyen minőségűt választasz belőle. A mellékletben olvasd el, hogy hány hónapig biztosít védelmet, ezután mindenképpen cseréld le!

Érzékeny bőrűeknek

Az érzékeny vagy allergiás bőrű állatoknál először a tablettás riasztót próbáljuk ki. Ezeket legtöbbször az állatorvos írja fel, és nála is válthatjuk ki. Mindenképpen olvassuk el a leírást, hiszen gyógyszernek minősül. A kapszulákat legegyszerűbben az állat ételébe csempészhetjük bele.

Masszírozzuk a bőrbe

Nagyon fontos, hogy állatunk is ápolt legyen, ha lehet, akkor legalább havonta egyszer fürdessük meg. Használjunk olyan sampont, ami tartalmaz kullancs- és bolharisztó szert. Alaposan dörzsöljük bele a kiskedvenc bőrébe és szőrébe.

Csipesszel egyszerűbb

Az állatboltokban kapható kullancskiszedő csipesz, amivel jól meg tudjuk fogni a vérszívót, és egy határozott csavaró mozdulattal el lehet távolítani. Érdemes egy ilyen eszközt beszerezni, nem csak az egyszerűbb és hatékonyabb kiszedés miatt, hanem azért is, mert így nem kell kézzel megfognunk.

Így kezeljük a bolhát

A bolhákat úgy tudjuk eltávolítani, mint a tetveket. Vásároljunk irtó sampont, majd egy sűrű fogú kefével alaposan fésüljük ki az állat szőrét. A művelet nem túl gusztusos, de a saját és állatunk érdekében kénytelenek vagyunk elvégezni.

A következő videóban részletesebben tájékozódhattok:

 

Ezek is érdekelhetnek