Tuti tippek, hogy hogyan szállítsd a biciklid!

Élvezzük ki a szeptemberi időjárást, és kiránduljunk minél többet! Ha kerékpárunkat is magunkkal vinnénk a túrára, megmutatjuk, hogyan szállíthatjuk biztonságosan az autóval!

Tuti tippek, hogy hogyan szállítsd a biciklid! - illusztrációForrás: Shutterstock

Keressünk neki helyet

A biciklit négyféleképpen szállíthatjuk személyautóval: tetőn, a csomagtartó ajtaján, vonóhorogra rögzíthető kerékpártartón vagy utánfutóval. Az utolsóra vonatkoznak a legszigorúbb szabályok, ezért, ha van rá lehetőségünk, akkor ezt kerüljük el.

A sofőr mindent lásson

Bármelyik megoldást is választjuk a fentiek közül, úgy helyezzük el, hogy a sofőrt ne zavarja a kilátásban. Indulás előtt ellenőrizzük le, hogy mindhárom visszapillantó tükrön ki lehet-e látni, valamint a hátsó ablakba se lóg bele a bicikli.

Ügyeljünk a részletekre

A felhelyezéskor nem csak a kilátást kell figyelembe vennünk, hanem az irányjelzőket, lámpákat és a rendszámtáblát is. Ha bármelyik részbe egy picit is belelóg vagy takarja a kerékpár, akkor a rendőr komoly bírságot szabhat ki.

Tegyük át a rendszámot

Ha csomagtartóra szerelhető tárolóval vagy utánfutóval utaztatjuk a bringát, akkor lehet nem tudjuk megoldani, hogy ne takarja ki a rendszámtáblát. Ebben az esetben szereljük át, de óvatosan, nehogy eltörjük vagy elhagyjuk menet közben. Az utánfutóknak kell saját rendszámtábla, ezt a kormányablakban tudjuk igényelni

Megoldás a szürke rendszám

A kormányhivatalokban kiválthatunk úgynevezett szürke rendszámot, amivel kiküszöbölhetjük azt, hogy át kelljen szerelni. Ebből egyet tudunk igényelni, amit a vonóhorogra szerelhető kerékpártartóra tehetünk.

A legolcsóbb megoldás

Az egyik leggyakoribb és általában a legolcsóbb a tetőre szerelhető tartó. Ennél az eszköznél arra figyeljünk, hogy tartsuk be a meghatározott súlyt, valamint, hogy ne hajtsunk gyorsan. Ezek a vázak érzékenyek a hirtelen irányváltásra is, de a kis alagutakat is érdemes elkerülni velük.

Bicikli szállítása a tetőnForrás: Shutterstock/ alexgo.photography

Válasszuk a biztonságosat

A vonóhorgos szállító a legbiztonságosabb a rendőrség szerint. Ha sokat járunk biciklivel túrázni, akkor érdemes egy ilyenbe befektetni. Mindig figyeljünk a rögzítésre, inkább ellenőrizzük le kétszer is, nehogy leessen az utakon.

Bírságot kaphatunk érte

Nem csak a biztonság miatt érdemes pontosan betartani az autóra rögzítés szabályait, hanem a bírság miatt is. Ha rendőr megállít, és valamit rossznak talál, akkor több tízezres csekket is kaphatunk.

Tegyük lopásbiztossá

Alapvető biztonsági kiegészítőnek számít a bicikliknél a lakat. Ezt sose hagyjuk otthon, ha kerékpárral indulunk útnak, mert sajnos néhány perc alatt odébb tolhatja valaki, ha őrizetlenül hagyjuk. Már 3-4 ezer forintért is be tudjuk szerezni, de érdemes a kicsit drágábbat és vastagabbat választani, ugyanis ezt nehezebb megfúrni vagy eltörni. Számtalan fajta létezik belőle: kulcsos, számzáras, rövidebb vagy hosszabb. Ezek között biztosan megtaláljuk a nekünk valót.

Nem tudják megmozdítani

A lakat mellett szükségünk lehet egy láncra is. Ezzel össze tudjuk bilincselni a kereket a vázzal, vagy ha elég hosszút veszünk akkor akár egymással is, így a kerékpár mozdíthatatlanná válik. Ebből rengeteg változat van, szabadon válogathatunk. A legnépszerűbb az „U" alakú, ami akár a lakatot is tudja helyettesíteni. Egy lánc ára nagyjából 5 és 10 ezer forint körül mozog, persze mindig találunk profibbat és drágábbat.

Az alkatrész is értékes

Sok biciklitolvaj lecsavarozza a kereket, ha a váz ki van kötve és nem tudja az egészet elmozdítani. Szerencsére a gyártók már erre is kifejlesztették a biztonsági csavarokat, amivel túljárhatunk a szélhámosok eszén. A kerékpár szaküzletekben vásárolhatunk olyan csavarokat, amit csak speciális szerszámmal lehet leszedni. Ugyanez kapható az ülésekhez is, hiszen ez is kelendő a tolvajok körében.

Mindig tudjuk merre van

Egy GPS is jól jön, ha kerékpárunkat az utcán tároljuk. Egyrészről a mobilunk segítségével pillanatok alatt megtaláljuk, ha elfelejtettük hová tettük le, másrészről, ha ellopják, akkor is gyorsan meg tudjuk nézni, merre jár. Egy bicikli megtalálása szinte lehetetlen, viszont ezzel a rendőröknek is segít, ha nyomozás kezdődik. Meg tudjuk mutatni, merre keressék.

Elriaszthatjuk a tolvajokat

Ahogy az autókba, úgy a kerékpárokra is szereltethetünk riasztót. A bicikliknél könnyebb dolgunk van, mert elég egy mozgásérzékelős lakat, amit, ha nem kapcsolunk ki, akkor azonnal szirénázni kezd, mikor valaki megmozdítja. A tolvajok sem szeretnek nagy feltűnést kelteni, ezért messziről elkerülik az ilyen járgányokat.

Íme egy videó is arról, hogy hogyan tudod a legbiztonságosabban szállítani a biciklidet:

 

Ezek is érdekelhetnek