Figyelmetlen biciklisek, rolleresek - De ki fizeti a kárt, amit okoznak?

Az utóbbi években ellepték az utat a kerékpárosok, és mostanában egyre több elektromos roller is nagy sebességgel közlekedik a járművek és gyalogosok között. Dr. Ecsedy Miklós ügyvédet kérdeztük, mi történik, ha valakinek anyagi kárt vagy személyi sérülést okoznak.

Figyelmetlen biciklisek, rolleresek - De ki fizeti a kárt, amit okoznak? - illusztrációForrás: Shutterstock/ Konstantin K4

A figyelmetlen biciklisek és rolleresek sok esetben okoznak kárt

Száguldás, szabályok nélkül

A közlekedési szabályok szerint a kerékpár és az elektromos roller járműnek minősül, ugyanakkor nem kötelező felelősségbiztosítással rendelkezni a használatához. Ez abban az esetben jelenthet problémát, ha a kerékpáros vagy elektromos rollerező felelős egy balesetért vagy kárért. Ha nem rendelkezik biztosítással, saját zsebből kell fizetnie, bármekkora is a kár.

Az elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni bizonyos méret felett - illusztrációForrás: Shutterstock/ ViDI Studio

Nézzük meg a lakásbiztosítást

Kevesen tudják, hogy ma már a legtöbb lakásbiztosítás tartalmaz olyan felelősségbiztosítási elemet, amely fedezetet nyújt a kerékpár által okozott károkért. Ha rendszeresen biciklizünk, érdemes alaposan áttekinteni a lakásbiztosításunk részleteit és ellenőrizni, hogy milyen értékhatárig tartalmaz felelősségbiztosítási elemet.

Már nagyon széles a kínálat

Szerencsére a biztosítási piacon ma már számos olyan termék elérhető, amelyek a kerékpárosok számára kínálnak speciális biztosítási fedezetet, melyeket közvetlenül a biztosítóknál vagy akár egyesületen keresztül is meg lehet kötni. Az ilyen biztosítások nemcsak az elemi károkra és lopáskárokra nyújtanak fedezetet, de tartalmazhatnak baleset-biztosítási konstrukciót és felelősségbiztosítási szolgáltatást is.

Béreljünk okosan!

Ha belvárosi közlekedésről van szó, a bérelhető eszközök kényelmes alternatívát nyújtanak. Legyen szó kerékpárról vagy elektromos rollerről, ezekkel a járművekkel könnyedén és biztonságosan közlekedhetünk a városban, ráadásul adott esetben rendelkezhetnek baleset- és/vagy felelősségbiztosítással is, így bérlés előtt kérdezzünk rá erre is.

Elengedhetetlen a munkához

A cégek általában törekednek arra, hogy felelősségbiztosítást kössenek a futárjaikra, de mielőtt munkát vállalnánk, fontos, hogy tájékozódjunk erről a kérdésről. Ez azért fontos, mert a felelősségbiztosítás védelmet nyújthat számunkra abban az esetben, ha a tevékenységünk során balesetet okozunk vagy mások tulajdonában kárt okozunk.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Különbség van a kettő között

A „segédmotoros kerékpár" kifejezés alatt legtöbbször robogót értünk, de amennyiben egy elektromos bicikli pedálozás nélkül is képes önállóan hajtani a járművet, a közlekedési szabályok szerint ez is segédmotoros kerékpárnak minősül. Ez azt is jelenti, hogy csak vezetői engedéllyel, szükséges védőfelszereléssel, például bukósisakkal, és érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással vehetnek részt a forgalomban.

Baleset történt! Mit tegyünk?

Ha balesetet szenvedünk, a baleset okozójának azonosítása és a felelősség bizonyítása kulcsfontosságú a kártérítési igényünk érvényesítéséhez. Kérjük el a balesetet okozó személy nevét, címét, telefonszámát, és ha módunkban áll, írassunk alá egy elismerő nyilatkozatot.

A fotó, mint bizonyíték

Jegyezzük fel a baleset részleteit, például a helyszínt, az időpontot és az események lefolyását. Ha lehetséges, dokumentáljuk a baleset helyszínét és a körülményeket fényképek vagy videófelvételek készítésével.

Keressünk szemtanúkat!

Keresünk olyan személyeket, akik közvetlen tanúi voltak a balesetnek. Jegyezzük fel a nevüket és elérhetőségüket, mivel az ő vallomásuk is segíthet a felelősség meghatározásában és a kártérítési igényünk bizonyításában.

Lépjünk kapcsolatba

Ha a balesetet okozó személy rendelkezik felelősségbiztosítással, kérjük el a biztosítójának nevét és a biztosítási szerződés számát, ez lehetővé teszi, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjünk a biztosítóval, és tájékozódjunk a kárigény benyújtásával, a káresemény feldolgozásával és a kártérítési eljárással kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock/William Perugini

Kezünkben a bizonyíték

Sérülés esetén, vagy amennyiben a baleset okozója a felelősségét nem ismeri el, hívjunk a baleset helyszínére rendőrt, aki rögzíti a baleset körülményeit, a résztvevők adatait, a tanúk vallomásait és a sérülések mértékét. A későbbi eljárás során a jegyzőkönyv segíthet a bizonyításban és a felelősség meghatározásában.

Őrizzük meg a dokumentumokat

Amennyiben sérüléseink vannak, fontos az orvosi ellátás igénybevétele. Az orvosi leletek igazolhatják a sérüléseket és azok súlyosságát, ezért őrizzük meg a költségekről szóló bizonylatokat, és készítsünk másolatot az egészségügyi ellátásunk dokumentumairól.

A bíróé az utolsó szó

Ha a balesetet okozó kerékpáros nem ismeri el a felelősséget vagy nem jutunk egyezségre a kártérítési igényünkben, lehetőségünk van polgári peres eljárást indítani. Ilyenkor a bíróság hoz döntést a felelősség kérdésében és a kártérítés összegéről. Érdemes konzultálnunk egy jogi szakemberrel, aki segítséget nyújthat az eljárás során és az esetleges jogi kérdésekben.

Ha elektromos rollerrel közlekednél, akkor itt egy gyorstalpaló, hogy mire figyelj oda: 

 

Ezek is érdekelhetnek