8 trükk, hogy ne vesszen el a bőröndöd a repülőtéren

Valószínűleg minden utazó félelme, hogy a csomagja egyszerűen nem kerül elő az utazás után. Íme 8 trükk, hogy ne vesszen el a bőröndöd a repülőtéren.

8 trükk, hogy ne vesszen el a bőröndöd a repülőtéren - illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Íme 8 trükk, hogy ne vesszen el a bőröndöd a repülőtéren

Ki ne tapasztalta volna már a szorongó várakozást a csomagszalagnál, amikor egyik bőrönd jön a másik után, de a sajátunk nincs ott. Az utazóknak gyakran csak egy kicsit több türelemre van szükségük, amíg a poggyászuk előkerül. Néha azonban tényleg eltűnik egy poggyász. Elmondjuk, mit tehetsz, hogy ne kelljen hirtelen ruhák és piperecuccok nélkül nekivágnod a nyaralásnak.

Bátorság a bőrönd színválasztásához!

Először is, itt van a fekete bőröndök kérdése. Gyakran több száz egyszínű fekete vagy szürke bőrönd sorakozik a poggyászszalagon, amelyek közül néhányat még a tulajdonosuk sem tud azonosítani.

Ha mindenképpen új bőröndöt akarsz venni az utazás előtt, akkor érdemes feltűnő színeket vagy mintákat választani. De még egy sötét bőrönd is személyre szabható színes matricákkal, borítókkal vagy csomaghevederekkel. Ezek azonban ne lógjanak le lazán, különben utazás közben beakadhat.

Kerüld a hivalkodást

Bár a bőröndök általában véletlenül és nem rosszindulatból tűnnek el, de a tolvajok a repülőtéren is garázdálkodnak. Annak érdekében, hogy bőröndöd ne kerüljön a célkeresztjükbe, kerüld a luxusmárkák bőröndjeit.

Egy különösen vastag lakat szintén felhívhatja magára a nem kívánt figyelmet. Ezért jobb, ha a bőröndöd egy erős, de diszkrét kulcsos zárral vagy kombinált zárral biztosítod.

A bőröndök sokszor elvesznek az utazás során - illusztrációForrás: Shutterstock/New Africa

Csomagolj helyesen

Mielőtt felkerül a repülőgépre, minden csomagot biztonsági ellenőrzésnek vetnek alá, és átvilágítják. Ha a repülőtéri személyzet bármi gyanúsat észlel, ki kell nyitniuk a bőröndöt. A bőrönd ekkor lemaradhat a járatról.

Ennek elkerülése érdekében ne csomagolj be semmit, ami problémát okozhat. A feladott poggyászban például tilos öngyújtót és gyufát, valamint elemeket, gyúlékony anyagokat, például tűzijátékokat, fegyvereket és fegyverszerű tárgyakat elhelyezni.

Távolítsd el a régi címkéket

Minden utazás alkalmával a poggyászodat felcímkézik az úti céllal, a járat számával és a tulajdonosával. A félreértések elkerülése érdekében utazás előtt mindig távolítsd el a régi címkéket.

Szinkronizáld a poggyászod a mobiltelefonoddal

A modern technológia lehetővé teszi, hogy bármikor nyomon követhesd a poggyászod anélkül, hogy a közelében kellene lenned. Egy AirTag, egy GPS-készülék vagy a bőröndben lévő chip segítségével bármikor ellenőrizheted mobiltelefonodon, hogy hol van a csomagod. Fontos: Az AirTag-et, a GPS-t vagy a chipet biztonságosan helyezd el a bőröndben, hogy ne lehessen eltávolítani.

Szelfi a bőrönddel

Lehet, hogy kicsit bután hangzik, de nagyon hasznos lehet: készíts egy fényképet a poggyászodról, mielőtt feladod. Ügyelj rá, hogy az egyes matricák vagy pántok jól láthatóak legyenek. Ha a bőrönd eltűnik, a reptéri személyzetnek sokkal könnyebb lesz megtalálni a megfeneklett poggyászok tömegében.

Fotózd le a bőröndöd - illusztrációForrás: Shutterstock/ ViDI Studio

Hagyj elegendő időt a bejelentkezésre

Menj a bőröndöddel minél korábban a check-inhez. Nemcsak te leszel nyugodtabb, hanem valószínűleg a pultnál dolgozó személyzet is. Ők majd gondoskodnak arról, hogy a bőröndöt a megfelelő helyre küldjék. Ha csak néhány perccel a check-in zárása előtt érkezel, a személyzet a nagy sietségben nagyobb valószínűséggel követhet el hibát.

A beszálláshoz is érdemes időben ott lenni. A bőröndöd ugyanis csak akkor tudják felpakolni a repülőgépre, ha valóban a fedélzeten vagy.

Ha lehetséges, kerüld az olyan csatlakozó járatokat, ahol kevés időd van eljutni az egyik kaputól a másikig. Ha ugyanis kevés az idő, megnő annak a kockázata is, hogy a bőröndöd lemarad a csatlakozó járatról.

Figyelj oda a poggyászfeladáskor

Minden repülőtérnek sajátos rövidítése van, a FRA például a Frankfurt am Main Airportot jelenti. A legjobb, ha otthon tájékozódsz, hogy mi a célrepülőtér rövidítése. Bejelentkezéskor győződj meg róla, hogy ez a rövidítés szerepel a beszállókártyáján és a poggyászcímkén is.

A beszállókártyát a beszállás után is érdemes megőrizni, mivel a beszálláskor a feladott poggyász minden egyes darabjának regisztrációs számát tartalmazó matricán lesz feltüntetve – írja a Reisereporter.

Az alábbi videóban tippeket láthatsz a bőröndöd rendszerezésére, ha hosszabb útra készülsz:

 

 

Ezek is érdekelhetnek