Így készülj az utazásodra, ha nem szeretnél megbetegedni

Hogy nyaraláskor csak a feledhetetlen élmények gyűjtésével kelljen foglalkozni, nem árt előre felkészülni. Bármikor meghűlhetünk a légkonditól vagy elkaphatunk egy vírust, ezért mutatjuk, így készülj az utazásodra, ha nem szeretnél megbetegedni.

Így készülj az utazásodra, ha nem szeretnél megbetegedni - illusztrációForrás: Shutterstock/Romolo Tavani

Óvatosan a klímával

A légkondis megfázások mellé gyakran jár láz is, ezért mindig vigyünk magunkkal lázcsillapítót és megfázás elleni italba keverhető port. A gyógyszertárakban külön kapható ez a fajta gyógyszer felnőttek és kisgyermekek számára, nem árt mindkettőből beszerezni. A klímával pedig óvatosan bánjunk, hiszen úgy a legegyszerűbb megfázni, ha a kinti kánikulából hirtelen megyünk a hűtött szobába.

Forrás: Gree / shutterstock

A fájdalom ellen

Fej vagy torokfájással nehezen lehet élvezni még a világ legszebb helyeit is. Ezért vigyél magaddal általános fájdalomcsillapítót az útra. Ezeket természetesen a helyi patikában is beszerezhetjük, de nem minden országban ugyanaz a kínálat. Használd inkább azt, ami már itthon bevált.

Nehogy elfertőződjön

A bőröndbe tegyél be egy sebfertőtlenítőt és hámosító krémet is. A hegymászás során ugyanis egy szikla vagy kő könnyedén megsértheti a lábadat, de tengerparton sétálva is megvághatja egy kagyló a talpad. Fertőtlenítsd le és kötözd be a sebet. Figyeljünk arra, hogy a sérülésbe minél kevesebb por menjen.

Rovarok ellen

A szúnyogok és egyéb bogarak rendkívül zavaróak tudnak lenni, ezért mindenképp legyen nálad rovarriasztó szer. Ha már megcsípett a bogár, akkor pedig a viszketés és égés ellen használj krémet. Az ismeretlen eredetű kiütés vagy csípés esetén pedig kérdezz meg egy szakembert. Ha olyan országba utazol, ahol a malária gyakori betegség, akkor kérj előtte védőoltást!

A kimerítő utazásra

A hosszú repülő vagy autóutakra vigyél magaddal gyógyszert hányinger és szédülés ellen. Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy a rosszullétre, akkor ezeket a gyógyszereket indulás előtt is beveheted. Akik félnek a repülőtől keressék fel orvosukat, hogy felírhasson gyengébb nyugtatót az izgulás ellen.

Forrás: Shutterstock

Az egészséges bőrért

Az erős UV sugárzás miatt mindig legyen kéznél a naptej. A csecsemőket mindig tudjuk árnyékos helyen, hiszen nekik különösen káros az erős napfény, de szűrt napsugarak is okozhatnak leégést, ezért nyáron mindig kenjük be magunkat. Az sem probléma, ha a naptejet nem akarod becsomagolni, hiszen ezekhez külföldön is könnyedén hozzájuthatunk.

A hűsítő krém

A leégett bőrre használj napozás utáni krémet, hogy megnyugtasd a bőröd. A legjobbak az aloe vera készítmények. Ezeket megvásárolhatod krém, spray vagy gél formában is. A súlyos égésekre használj kifejezetten erre való készítményeket.

Legfontosabb eszközök

Az útitáskában mindig legyen kéznél sebtapasz, lázmérő, kisolló és csipeszek. Az anyukák tudják, hogy ezekkel az eszközökkel minden probléma megoldható. A drogériákban vásárolhatóak utazó szettben is. Ezekben mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet.

Száraz és fényvédett helyen

Ha gyógyszert viszel magaddal az útra, akkor nagyon figyelj a csomagolásra, különben megromolhatnak. Száraz és fényvédett helyen tárold őket, lehetőleg biztonságos csomagolásban. A gyógyszerek tájékoztatóján azt is feltüntetik, hogy mi az ideális hőfok. A legtöbb gyógyszernek megfelelő a 15-25 °C közötti szobahőmérséklet, de van, amit be kell tenni a hűtőbe (ilyen például az inzulin).

Forrás: Alliance Images / Shutterstock

A helyes alkalmazás

A betegtájékoztatón lévő információkat érdemes alkalmazás előtt alaposan elolvasni. Ha külföldre nem viszed magaddal, akkor az interneten pontosan utána tudsz olvasni a helyes használatnak. Fontos, hogy figyelembe vedd a mennyiséget és két pirula között eltelt időt. A külföldön vásárolt gyógyszereknek a tájékoztatója is elolvasható angolul, de kérdezd meg a patikust is az alkalmazásáról és feltételeiről.

Európai szabályozás

Az európai tagállamokban kapott receptekkel az unión belül minden gyógyszertárban kiválthatod az adott gyógyszert. Ehhez papír alapú vényre lesz szükséged, mert Magyarországon kívül nem nagyon ismerik az e-recepteket. A nyomtatott példányon szerepelnie kell a nevednek, a gyógyszer márkájának és az orvos aláírásának. Előfordulhat, hogy az adott országban nincs pontosan ugyanaz a gyógyszer, de akkor a patikus tud segíteni, hogy ugyanazt a hatóanyagú orvosságot kapd. A gyógyszert a helyi előírásoknak megfelelően adják oda, ezért a kiszerelésében is lehet különbség. Hiába találsz ugyanolyan márkát a külföldi gyógyszertárban, mint itthon, alaposan olvasd el a leírását, mert a hatóanyagban is lehet eltérés.

Vény nélkül kapható

A különböző országokban a vényköteles gyógyszerek listája különbözhet. Tehát előfordulhat, hogy olyan gyógyszert is vásárolhat recept nélkül, ami itthon csak az orvos engedélyével vásárolható meg. Viszont ezek alkalmazás felelősséget igényel, használja rendeltetésszerűen!

Kiviheted magaddal?

A legalapvetőbb gyógyszereket általában minden országba beengedik, de vannak, amik a tiltólistán szerepelnek. Ezekről tájékozódhatsz az interneten beutazás előtt vagy megkérdezheted a kezelőorvosodat. Hasznos előre utánanézni a feltételeknek, hogy ne a repülőn pakoltassák ki a bőröndödet.

Forrás: stevepb/pixabay.com

A szükséges papírok

Ha külföldön vásárolsz gyógyszert, akkor is legyen nálad mindig a TAJ kártyád, személyigazolványod vagy útleveled. Érdemes utasbiztosítást is kötni, mert amennyiben kórházi ellátásra szorulsz, akkor a biztosító fedezi a rendkívül magas ellátási összeget.

Íme tíz tipp, hogy gyorsabban elmúljon a megfázás:

 

Ezek is érdekelhetnek