Így tudunk vigyázni a fürdőruháinkra - Mosási tippek

A nyár egyik alap kelléke a fürdőruha. Azonban ezek nem elnyűhetetlen darabok, de ha rátalálunk az igazira, akkor érdemes pár dologra odafigyelni, hogy minél tovább használhassuk.

Így tudunk vigyázni a fürdőruháinkra - Mosási tippekForrás: Shutterstock/Jacek Chabraszewski/

Fürdőruha az első viselet előtt

A fürdőruhákat mindig mossuk ki, mielőtt először felvesszük, ennek legfőbb oka a higiénia. A legtöbben ugyan, ahogy a fehérneműkben is, található egy műanyag betét, de ettől még ajánlott fertőtleníteni, hiszen előttünk csomóan felpróbálhatták. Ilyenkor a szokásos mosásnál végezhetünk alaposabb tisztítást is: áztassuk fertőtlenítős vízbe 30 percig, majd tegyük a mosógépbe.

Mosási tippek - Az érzékeny anyag

A fürdőruhák többsége érzékeny anyagból készül, az általános ruhadaraboknál jobban nyúlnak. Ezért a belső címkén ellenőrizd le, hogy hány fokon moshatóak. Ha biztosra akarsz menni, akkor válassz kímélő programot vagy a 40 fokot. Akár kézzel is tisztíthatod, de akkor arra figyelj, hogy minél kevesebbet dörzsöld az anyagot, nehogy kibolyhosodjon.

Forrás: Shutterstock/Patryk Kosmider

Kerüld el a naptejfoltot

Nyáron muszáj naptejet használnunk, hogy óvjuk bőrünket. Ez a krém viszont csúnya foltokat képes hagyni a ruhákon. A strandolás előtt érdemes magunkat otthon bekenni, hogy legyen ideje beszívódni, így nem csak tartósabb a hatás, de bikininket sem éri baleset. Általánosan a napvédőknek 10-15 perc kell, amíg teljesen beszívódnak.

Ha mégis foltos lesz

A napvédő csúnya sárgás foltokat eredményezhet pláne a fehér anyagokon. Mosás előtt áztasd a fürdőruhát ecetes vízbe vagy szórd be szódabikarbónával. Hagyd állni 30 percig, majd öblítsd ki és tedd a gépbe.

Öblítsd ki fürdés után

A bikinik a magas klórtartalomtól hamar kifakulnak, ezért fürdés után alaposan öblítsd ki mielőtt napoznál vagy átcserélnéd. Ez a sós vizekre is különösen igaz, ezért hogy ne tegyük tönkre kedvenc fürdőruhánkat, a helyszínen érdemes folyóvízben átmosni. Ha nincs a közelben zuhany, akkor használj ivóvizet.

Használj mosóhálót

Ha a fürdőruhát más ruhadarabokkal együtt mosod, akkor érdemes mosóhálót használni, hogy a többi textil ne dörzsölje ki a finom anyagot. Amennyiben önmagában mosod, fordítsd ki őket, így a színét is kíméled

Ne hagyd a táskában

A vizes fürdőruhát és törülközőt otthon azonnal ki kell venni a táskából. A gyerekek ezt sokszor elfelejtik, aminek következménye a kellemetlen szag és a penészfoltok. Ezt a műanyag zacskó is elősegíti, amibe sokan elcsomagolják, mielőtt elpakolnák. Ehelyett használj inkább egy vízhatlan tárolót vagy egy nagyobb neszeszert.

Akasztás helyett terítsd

A fürdőruhák legtöbbje szuper rugalmas anyagból készül, ami ugyan rendkívül kényelmes, de hátulütője, hogy hamar kinyúlik. Ezt megelőzheted azzal, ha mosás után nem felakasztod, hanem kiteríted. A csipeszeket is jobb mellőzni, hogy ne keletkezzenek rajta megnyomódások.

Forrás: Darányi Lea

Napvédett helyen

Az erős napsugárzás hamar kiszívja a fürdőruhák és törülközők színét, ezért mosás után ne közvetlen napfényre, hanem az árnyékban terítsd ki. Itt a meleg miatt ugyanolyan gyorsan szárad, viszont megkíméled őket a fakulástól.

Mosd külön-külön

A fürdőruhát és törülközőt ugyan valóban egyszerűbb gyorsan együtt bedobni a mosógépbe miután hazaértél, viszont ez nem tesz jót az anyagoknak. A bikinik sokkal érzékenyebbek, mint a törülközők, így a gépben megsérthetik őket. Illetve nem is ugyanarra a programra van szükségük. A fürdőlepedőket általában 90 fokon érdemes kimosni, ami a fürdőruhának viszont túl magas hőfok.

Alaposan, de ritkábban

A fürdőruhákkal ellentétben a törülközőket nem kell minden alkalom után kimosni. A gyakori gépi mosástól ugyanis gyorsabban sérülnek a szálak, így a pihe-puha anyag hamar megkeményedik. Ehelyett inkább terítsd ki és hagyd alaposan megszáradni. Ezekre is érvényes, hogy inkább az árnyékban szárítsd, hogy ne veszítsék el színüket.

A kevesebb néha több

Mindenki imádja, ha a ruhák vagy a kiegészítők csak úgy illatoznak a finom öblítőtől. Azonban nem szabad túlzásba esni, mert akkor a ruhák tönkre mennek. Az öblítős flakonok hátulján a gyártók mindig feltüntetik, hogy egy bizonyos mennyiséghez mennyit kell önteni az aromás csodaszerből. Tévhit, hogy minél többet teszel belőle, annál intenzívebb lesz az illat, jegyezd meg: „a kevesebb néha több".

Forrás: Shutterstock

Kerüld el a fürdőkben

A fürdőkben sokszor kihelyeznek egy szárítót, amiben nedves fürdőruhának és törülközőnket elcsomagolás előtt megszáríthatjuk, ezeket viszont érdemes elkerülni. Első a higiénia, hiszen előttünk is rengetegen használták, valamint a melegben a baktériumok is jobban megtelepednek, illetve szaporodnak. A másik ok pedig, hogy a kényes anyagot az ehhez hasonló szárítók gyorsan tönkre tudják tenni.

Nézd meg az alábbi videóban, hogy Polgár Tünde mi alapján választ fürdőruhát:

 

 

Ezek is érdekelhetnek