Hogyan válasszunk napszemüveget?

A napszemüveg nem csak divatcikk, hanem szemünk egészsége miatt is fontos védőeszköz. A Bodnár Optika vezetőjét, Bodnár Andrást kérdeztük, mire figyeljünk, hogy megtaláljuk a tökéletes darabot és, hogyan válasszunk napszemüveget.

Mutatjuk, hogyan válasszuk ki a tökéletes napszemüveget - illusztrációForrás: Pixabay

Így válasszuk ki a tökéletes napszemüveget:

Többet árt, mint használ

Napszemüveget kizárólag megbízható helyről vásároljunk. A nem megfelelő minőségű termék komoly egészségügyi kockázatot jelent, mivel a sötét lencse következtében a pupilla kitágul, és a káros sugarak bejutnak a szembe.

Ellenőrizzük a címkét

A legfontosabb, hogy képes legyen hatékonyan megszűrni a káros UV-sugarakat. Csak olyat vásároljunk, amelyen megtalálható az UV400 és a CE jelzés. Ez utóbbi arra utal, hogy megfelel az EU előírásoknak.

Milyen sötét legyen?

Minél erősebb napfénynek van kitéve a szem, annál sötétebb színezést érdemes választani. Az autóvezetéshez és a strandoláshoz a 2-es és 3-as kategória az ideális, míg a 4-eset akkor válasszuk, ha extrém erősségű napfényben űzzük kedvenc sportunkat, például a hegymászást vagy a vitorlázást.

A szivárvány minden színében

A napszemüvegek bármilyen színárnyalatú lencsével kaphatóak, a zöldtől a világos rózsaszínen át a sárgáig. A legtöbb átmenetes változatban is kérhető, amikor a lencse felső részén látható sötét szín lefelé fokozatosan halványodik. Ez ideális a vezetéshez, amikor a látótér felső és alsó részében a fényviszonyok eltérőek.

Illik az arcformához

Nem csak esztétikai szempont miatt fontos, hogy a napszemüveg tökéletesen illeszkedjen az arcformához. Ha nem megfelelően passzol, a túl nagy réseken át beengedheti a káros sugarakat.

A jó napszemüveg megszűri az UV-sugarakat - illusztrációForrás: Pixabay

A méret is számít

Arra is figyeljünk, hogy a lehető legnagyobb lencsével rendelkezzen, hogy megvédje szemünket a szemből és az oldalról érkező napsugárzástól.

Csökkenti a tükröződést

A polarizált napszemüveg csökkenti a tükröződést, ami azt jelenti, hogy védelmet nyújt a vakító, visszaverődő sugarakkal szemben. A polarizáció önmagában azonban nem biztosít UV-védelmet, ezért mindig ellenőrizzük a címkén, hogy rendelkezik-e UV szűrővel.

Kettő helyett egyet

A napszemüvegek dioptriás kivitelben is kaphatóak, hogy a szemüvegesek erős napsütésben is megfelelően lássanak. A fényre sötétedő szemüveglencsék jó alternatívát jelentenek azok számára, akik nem szeretnének két szemüveget maguknál tartani.

Jó, ha tudjuk

Az autók szélvédői már rendelkeznek UV-védelemmel, ezért előfordulhat, hogy nem úgy sötétedik a lencse, ahogyan szeretnénk. Ha kifejezetten vezetéshez használnánk, válasszunk olyan fényre sötétedő lencsét, amelyet vezetéshez fejlesztettek ki. Számoljunk azzal, hogy sokszor nem elég gyors a kivilágosodási folyamat, ami hátrányos lehet, ha sűrűn ingázunk a belső és külső terek között.

Legyen strapabíró

A gyermekek látását is fontos megvédeni a káros UV-sugaraktól. Válasszunk számukra olyan napszemüveget, amelynek a kerete rugalmas, lencséje nehezebben törhető anyagból készült.

Az alábbi videóban napszemüvegeket tesztelnek, hogy mennyire hatékony UV védelemmel bírnak:

 

 

Ezek is érdekelhetnek