Így biciklizz balesetmentesen!

 Nyáron sokan szállnak inkább biciklikre a tömegközlekedés vagy autó helyett. Remek közös családi vagy baráti program is lehet, de csak akkor, ha odafigyelünk és nem történik baleset.

Így biciklizz balesetmentesen! - illusztrációForrás: Shutterstock/ margouillat photo

Így biciklizz balesetmentesen:

Megfelelő felszerelés

A védőfelszerelések sokszor nem túl esztétikusak vagy kényelmesek, de a biztonság érdekében muszáj őket hordani. Találd meg azt, ami tökéletes méretben és esetleg még jól is mutat. A testi épségünk sokkal fontosabb a divatnál! Ezt ne felejtsük el és viseljük őket, hiszen a mi biztonságunkat szolgálja.

Védelem a fejnek

A bukósisak használatát a KRESZ is előírja, ha kerékpáron utazunk. Talán ez a legfontosabb védőfelszerelés, mert egy nagyobb esésnél megóv minket az agyrázkódástól. Nagy a választék az interneten, de ha teheted, akkor inkább személyesen vásárold meg, ahol fel is tudod próbálni és kiválasztani a megfelelő méretet és keménységet.

Ellenőrizzük a lámpát

A lámpákat minden indulás előtt ellenőrizzük le, hogy világítanak-e. Még nappal is! Ha országúton közlekedünk, akkor még a legnagyobb fényben is kapcsoljuk fel. Utastársaink így jobban látnak minket és az autósok sem tévesztenek szem elől a szürkületben. Érdemes előre és hátulra is felszerelni a biciklire.

Fényvisszaverő mellény

A lámpa mellett is kötelező fényvisszaverő mellényt hordani a sötétben, pláne akkor, ha olyan helyen járunk, ahol nem a legjobb a közvilágítás. Így az öltözék visszaveri az autók fényszóróját és világítunk a sötétben.

Térdek és könyökök

A bukósisak mellett hasznos térd- és könyökvédőt is használni. Bármikor előfordulhat, hogy beszitál a kormány és esés lesz a vége, ilyenkor nem árt, ha a védelem teljeskörű.
Ebből is fontos, hogy a megfelelő méretet válasszuk, különben elszoríthatja az ereket, ami zsibbadáshoz vezethet.

Vízhólyag ellen

Ha hosszabb túrákra megyünk és a kerékpár kormánya nem párnázott, akkor a kényelem érdekében érdemes biciklis kesztyűt húzni. Ez megakadályozza, hogy a fém kidörzsölje az ujjakat és a tenyeret, így nem keletkezik vízhólyag.

Kerüljük a rövid ruhákat

Bármilyen nyitott járgányon utazunk érdemes, még a nagy meleg ellenére is hosszú nadrágot és hosszujjú pólót felvenni. Ez valamelyest megvédi bőrünket az érdes betontól, ha elesünk. A szoknya semmiképp sem ajánlott, mert a fogaskerekek könnyedén becsíphetik.

Mindent a maga idejében

A kisgyerekek általában pótkerékkel tanulnak meg biciklizni. Ezeket csak akkor érdemes eltávolítani, ha már jól kiigazodnak kétes közlekedési helyzetekben is. Először jöjjön meg a rutin, és csak utána nehezítsünk.

Használjuk a biciklisávot

Ha autóúton közlekedünk kerékpárral, akkor érdemes, sőt kötelező a biciklisávot használni. A városban egyre több a kifejezetten kerékpárosoknak kijelölt útszakasz, ami kényelmesebb és biztonságosabb is, mint az autók között. Az autós sofőrök is jobban tudnak figyelni ránk, ha a megfelelő szakaszon tekerünk.

kerékpárút

Forrás: MTI/Bodnár Boglárka


Sokan elfelejtik

Sok kerékpáros baleset áldozata a gyalogos. A KRESZ szerint a bicikli is járműnek számít, így a gyalogátkelő helyeken a vezető köteles leszállni a kerékpárról és nem áthajtani, hanem áttolni eszközét. Ezzel sok probléma megelőzhető, ugyanis jobban körül tudunk nézni, illetve a nagy forgalmú zebrákon nem hajthatunk neki senkinek.

Egymás mögött tekerjünk

Ha nagy csoportban vagy akár ketten biciklizünk, akkor tartsuk a sort, ne egymás mellett haladjunk. Az autók is nehezebben tudnak kikerülni, ha többen vagyunk, de nekünk is kényelmesebb, ha nem a mellettünk lévőt kell figyelnünk, hanem a közlekedést. Előzni nagy ívben próbáljunk, de előtte alaposan mérjük fel a rendelkezésünkre álló helyet és távolságot, valamint a sebességet.

Jelezzünk a csengővel

A kerékpárok is el vannak látva „dudával", vagyis csengővel. Ezek könnyen törhetnek, ezért nem árt, ha van nálunk pót is. Indulás előtt ellenőrizzük le, hogy biztosan szól-e.
A gyalogosok számára intő jelzés, ha meghallják a hangot, tudni fogják, hogy biciklis jár a közelben.

Ismerjük a KRESZT

A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozását minden utazásban résztvevőnek ismernie kell, így a kerékpárosoknak is. Ez nem csak kötelező, de a belesetek legnagyobb százalékát is megelőzheti, ha tudjuk, hogy miként kell cselekednünk egy forgalmi helyzetben. Vizsga és teszt ugyan nem szükséges a biciklizéshez, de a biztonság érdekében az alapszabályokat meg kell tanulnunk. Ismerjük fel a táblákat, és legyünk abban biztosak, hogy kinek mikor van elsőbbsége.

Ne felejtsünk el kommunikálni

A legtöbb biciklin nincsen index, de az autók miatt fontos a kerékpárról is jelezni, hogy merre szeretnénk kanyarodni. Ezt a jelzést könnyen leadhatjuk kezeink segítségével: a jobbra kinyújtott kéz a jobbra, a balra kinyújtott kéz pedig a balra kanyarodást jelenti. Fontos, hogy egyértelműen és időben jelezzünk. Ehhez persze arra is szükség van, hogy akár egy kézzel is magabiztosan tudjuk tartani a kormányt rövid időre. Mielőtt autós forgalomba megyünk, előtte legyünk biztosak a tudásunkban.

Biciklivel AusztriábanForrás: Shutterstock/Andrey_Popov

 Körbetekernéd a Velencei-tavat? Nézz bele előtte az alábbi videóba:

 

Ezek is érdekelhetnek