Nagy pontyok nyomában

Nagy pontyok nyomában: a horgászok súlyban határozzák meg a halak méretét, nem ritka a 20-30 kilós, vagy akár ennél nagyobb példány is. Természetes körülmények között azonban előfordul, hogy egy ponty tudományos vizsgálat alapján igazolt életkora meghaladja a 20 évet, de a genetikai állománya, vagy a vízi környezet miatt a súlya alig 6-7 kg. Vadvízi közegben egy ilyen példányt megfogni ugyanolyan örömteli, mint egy telepített tóban 20 kg feletti halat fogni.

Forrás: Barbara Jackson / Pixabay.com

Nagy pontyok nyomában

Hol keressük a halakat?

A nagy halakat inkább a nagy bányatavakban, öreg holtágakban, víztározókban, folyószakaszokban keressük, hiszen ilyen környezetben van lehetőségük igazán nagyra nőni. Egy nagy halakkal telepített tavon, a természetes közegéből korábban kiragadott ponty megfogása valótlan képet adhat az eredményességünkről, ha ezt a természetes vízi horgászattal, annak kihívásaival vetjük össze.

Figyeljük a jeleket

A horgászok többsége a parttól távolabbi helyeket részesítik előnyben függetlenül attól, hogy milyenek a víz alatti körülmények. Figyeljük meg az előttünk elterülő vízterületet, merre látunk pontyugrást, keressünk természetes táplálékra utaló jeleket, például kagylót, szúnyoglárvát. Lehetőleg kerüljük azokat a helyeket, ahol nagyon vastag és rossz szagú az iszapréteg.

Keressünk új helyet

A nagy ponty horgászathoz ideális hely sok mindentől függ és folyamatosan változhat, kezdve egy uralkodó szélirány, vagy más időjárási behatás következtében, amely a halakat helyváltoztatásra, esetleg a mélyebb területekre kényszeríti. Ilyenkor mi se sajnáljuk az időt egy új pozíció keresésére.

A mélység titkai

Fontos a mederviszonyok feltérképezése, mely a partról történhet markerúszóval, de akár az is megteszi, ha egy sima ólmot dobunk a vízbe és a fenéken végighúzva vizsgáljuk a medret. Csónakból a tapogatórúd nyújt nagy segítséget ebben.

Nem az ár a lényeg

A felszerelés kiválasztásánál ne az ár vagy márka legyen a meghatározó. Persze egy jobb minőségű bot, vagy orsó használata feltételezi a jobb eredményt, de egy méregdrága bot is lehet a kezünkben alkalmatlan, szemben egy olcsóbb, de jobban kézreálló felszereléssel.

Az utolsó egy méter

Azt szoktuk mondani, hogy „az utolsó 80 cm a legfontosabb". A horog, a csali, egyszóval a végszerelék kerül először közvetlen kapcsolatba a hallal, ezért válasszunk arra alkalmas kiegészítőket. Talán a legfontosabb a horog méretének helyes megválasztása, ami általában a csali méretével van összefüggésben. Egy hajszálelőkén felkínált, túlságosan nagy csali kitakarhatja a horgot és ezzel gátolja a megfelelő akadást, viszont az sem célravezető, ha egy 2-es horoghoz egy 15 mm-es bojlit rakunk fel.

Növeljük a dobótávolságot

Dobós horgászatnál többnyire 100-120 grammos ólmokat használunk, míg behúzós pecák esetében ez akár 300 gramm is lehet. Ha csónakkal visszük be a szereléket, többnyire 0,30-0,40 mm -es zsinórvastagságot érdemes választani, míg dobás esetén minél vékonyabbat, hiszen ezzel jelentősen befolyásoljuk a dobótávolságot.

Forrás: Shutterstock / Készítette: project1photography

Többet árt, mint használ

A csali és a felhasznált „etetőanyag" nélkülözhetetlen része a horgászatnak. Ha igazán nagy halat szeretnénk fogni, a nagyobb méretű, legalább 20-24 mm-es méretű bojlikat javasolt alkalmazni. Ha szeretnénk elkerülni, hogy kisebb méretű halak akadjanak horogra, ne használjunk bojlin kívül mást, például aprómagot.

Legyen csalogató a csali

Kereskedelmi forgalomban számtalan apróság beszerezhető a csalifelkínáláshoz. A legtöbb esetben azonban egy parafakocka, vagy egy filléres szivacsdarab is megoldást nyújt arra, hogy fokozzuk a csalink csalogató hatását.

Illat vagy minőség alapján

Gyakran a csali vagy etetőanyag minőségét az illata alapján próbáljuk meghatározni, ennél viszont sokkal fontosabb a bojli összetétele és tápanyag értéke. Egy magasabb szénhidrát tartalmú csalival kevesebb kapásunk lesz, de várhatóan nagyobb átlagsúllyal tudunk majd halat fogni. A magasabb fehérjetartalmú csalikat inkább a rövidebb horgászatok alkalmával használjuk, amikor inkább a nagyobb mennyiség megfogása a cél.

A kevesebb néha több

Sokan azt gondolják, hogy a pontyhorgászathoz nagy mennyiségű etetésre van szükség, pedig a „nagyhalas" etetéshez bőven elég néhány maréknyi bojli is. Ennek tudatában, valamint a környezet kímélése érdekében is javasolt a kevesebb és jobb minőségű bojlik beszerzése.

Kukorica, az örök kedvenc

Ne használjunk hónapok óta a napon erjesztett aprómagokat, ezek ugyanis káros hatással vannak a halak emésztőrendszerére és a vízi világra egyaránt. Ha már mindenképpen szeretnénk kendert, kukoricát, egyéb takarmányfélékkel etetni, azokat mindenképpen főzött és friss állapotban szórjuk a vízbe.

Nagy pontyok nyomában - az egyik kulcs a szárított kukoricaForrás: inialbert/pixabay.com

Az étvágyukon is múlik

A pontyoknak is vannak olyan életmechanizmusai, amikor nem a mederfenéken, hanem a víz különböző rétegeiben táplálkoznak - főleg a nyári időszakban. Ebben az esetben a legkevesebb energiabefektetéssel, a számukra ideális táplálékforrást, a planktonokat veszik magukhoz. Ilyenkor még a legjobb minőségű csalikkal is nehéz kapásra bírni a halakat, ezért bátran kínáljuk fel a csalit a vízközti tartományban.

Kívánjunk valamit

Ha sikerült nagytestű halat fogni, kezeljük alázattal, megbecsüléssel és a fotózás után engedjük szabadon. Egy nagyobb ponty már gasztronómiai szempontból értéktelen, ráadásul, ha egy ilyen nagy halat viszünk haza, jelentősen gátoljuk a természetes szaporulatot is.

Az alábbi videóból kiderül, hogyan lehet nagy pontyot kifogni:

 

Ezek is érdekelhetnek