Ha leégtünk a strandon - Házi praktikák napégésre

Ha túlzásba vittük a napozást és leégtünk a strandon, nem muszáj rögtön a gyógyszertárba rohanni drága kenőcsökért. Házilag is gyógyíthatjuk a napégést, de jó tudni azt is, hogy mi az, amit inkább mellőzzünk. Mutatjuk milyen házi praktikák vannak napégésre. 

Mutatjuk mik a házi praktikák napégésre - illusztrációForrás: Sutterstock

Nagyanyáink módszere

Az egyik legismertebb népi gyógymód a tejfölös borogatás, ám sajnos ez többet árt, mint használ. A bőrünkre kenve nemcsak eltömíti a pórusokat, de a benne lévő baktériumok a felhevült bőrre kerülve elszaporodhatnak, így akár fertőzés is kialakulhat. Emellett nem engedni a bőrt lélegezni, emiatt nem tud gyógyulni.

Fényérzékenységet okoz

Ha az enyhén piros bőrt vékonyan bekenjük orbáncfű olajjal, nemcsak megszünteti a fájdalmat, de gyorsabban gyógyul az égett bőrfelület. Arra figyeljünk, hogy az olaj használatát követően nem ajánlott a napozás.

Aranyat érő levél

Az aloe vera levelében található gél felgyorsítja a sebek, égési sérülések gyógyulási folyamatát. Szükség esetén törjük ketté a növény levelét, és a félbetört felével kenjük be az érzékeny területet.

Az aloe vera is jó a napégésreForrás: Shutterstock

Lehúzza a gyulladást

A kamilla ősidők óta ismert gyulladáscsökkentő hatásáról. Készítsünk egy nagy fazék teát, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, majd mártsunk bele egy kéztörlőt és óvatosan borogassuk vele a leégett bőrt.

Ronthat a helyzeten

Sokat lehet olvasni arról, hogy az almaecet segíti a sebgyógyulást, csakhogy a leégett bőrt nem szabad kitenni sav hatásának, hiszen a maró hatása miatt tovább irritálhatjuk vele a bőrt.

Vágjuk karikákra

Nem csak az aloe vera, hanem az uborka is bőrmegújító hatásáról ismert. Vágjuk fel vékony szelekre, majd takarjuk be vele testünk leégett részét. Készíthetünk pakolást is: turmixoljunk össze egy hámozott uborkát, és ezt kenjük a bőrre.

Az uborka napégésre is jó nem csak a szem alatti karikákraForrás: Shutterstock

Hámlasztja a bőrt

A gyógynövények közül a körömvirág is gyulladáscsökkentő hatású, ha lehűtött gyógyteával borogatjuk az égett bőrfelületet, de használhatunk körömvirágból készült krémet vagy olajat is. Viszont arra vigyázzunk, ha még nem próbáltuk, allergiás reakciót is okozhat.

Bőrünk védelmezője

A homoktövis olaj nagy mennyiségű linolsavat tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően olyan bőrbetegségek kezelésében is segít, mint a napégés vagy az akné. Csupán arra ügyeljünk, hogy a sárgás színe megfoghatja a ruhánkat.

Forrás: Shutterstock

Így hűtsük le helyesen

A hideg víz enyhíti az égető érzést, de száríthatja a bőrt, ezért fürdés helyett inkább csak zuhanyozzunk. Emellett érdemes sok folyadékot fogyasztani, és megvárni, míg a bőr regenerálódik. Segíthet a hideg vizes borogatás is, de ne hagyjunk magunkon jégkockával teli zacskót, mert fokozhatja a bőrirritációt.

Csak ésszel!/Vegyük komolyan

Bármelyik módszert alkalmazzuk egy napégés kezelésekor, arra figyeljünk, hogy ha a bőr nagy felületen égett meg, nedvedzik, hólyagos, láz kíséri, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

További házi praktikákat az alábbi videóban láthatsz:

 

Ezek is érdekelhetnek