Így nyugtasd meg ha fél a kutya a tűzijátéktól

Az augusztus 20-i államalapítást ünneplő rendezvénysorozatok országszerte zajlanak, így nemcsak Budapesten, hanem vidéken is színes programok várják az érdeklődőket. Ám ennek az állatok nem feltétlenül örülnek, ezért mutatjuk, hogyan nyugtasd meg ha fél a kutya a tűzijátéktól. Azt is elmondjuk, mit tegyél, ha elkóborolt házikedvenccel találkozol.

Így nyugtasd meg ha fél a kutya a tűzijátéktól - tippekForrás: Shutterstock/ Billion Photos

Így nyugtasd meg ha fél a kutya a tűzijátéktól

Az erős fény- és hanghatással járó jelenségek, mint a tűzijáték, sokkolóan hathatnak az állatokra, amik ijedtükben megszökhetnek. Főleg a kutyák hajlamosak pánikba esni, ezért a tűzijáték idejére a gazdák engedjék be kedvencüket a lakásba és igyekezzenek megnyugtatni őket. Vonuljanak az állattal a lakás legjobban hangszigetelt részére és simogatással, becézéssel nyugtassák őket. Talán elsőre jó ötletnek tűnhet emberi használatra szánt nyugtatót adni nekik, ám ez szigorúan tilos, mert könnyedén túladogolhatjuk a nem állati fogyasztásra szánt gyógyszert. Ha sétára indulunk velük a tűzijáték ideje alatt, bilétával ellátott nyakörvvel és pórázon tegyük.

A MOL segít beazonosítani az elkóborolt állatokat

Országszerte 204 Mol töltőállomáson található ingyenes chipleolvasó, ahol segítenek az elkóborolt kutyák azonosításában - közölte a Mol az MTI-vel.

A félelmükben megszökött állatokat a beültetett mikrochip alapján lehet azonosítani. A mikrochip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában, valamint a Mol töltőállomás-keresőn.

A Mol 2018 óta működik együtt a Vigyél Haza Alapítvánnyal. A program indulása óta több ezer kutyát sikerült azonosítani a leolvasóknak köszönhetően, az elkóborolt állatok többsége így gyorsan visszakerült a gazdájához.

További tippeket a kutya megnyugtatására az alábbi videóban találsz:

 

 

Ezek is érdekelhetnek