Mit tegyünk, ha betörtek az otthonunkba? - Szakértő válaszol

A nyári szabadságolások ideje alatt otthonok tömegei maradnak őrizetlenül, így potenciális célpontokká válnak a betörők számára. Dr. Gombolai Évát, a D.A.S. jogtanácsosát kérdeztük, mit kell tennünk, ha betörés áldozatává válunk.

  

Mit tegyünk, ha betörtek az otthonunkba? - illusztrációForrás: Shutterstock/Robert Kneschke

Ha betörtek az otthonunkba, hívjuk a rendőrséget!

Ha hazaéréskor a betörés nyomait látjuk, a lehető legrövidebb időn belül értesítsük a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon. Minél korábban megtesszük ezt, annál nagyobb az esély arra, hogy elkapják a tetteseket.

Tilos bemenni a lakásba

A rendőrség helyszínre érkezéséig ne menjünk be a lakásba, hiszen a betörő még mindig az otthonunkban lehet, és nem kizárt, hogy menekülése érdekében fizikai erőszakot fog alkalmazni. Ha mód van rá, a szomszédokkal együtt tartsuk szemmel a lakást, hogy ha a betörő még ott tartózkodik, ne tudjon észrevétlenül távozni.

Vegyük szemügyre

Ha a rendőrség kiérkezése előtt a betörő mégis megpróbálna elmenekülni, lehetőség szerint próbáljuk megakadályozni úgy, hogy a testi épségünket nem veszélyeztetjük. Ha nem megoldható vagy nem járunk sikerrel, figyeljük meg a személyt és ruházatát, az általa használt jármű ismertetőjegyeit, menekülési útvonalát.

Ne nyúljunk semmihez!

Egy bűncselekmény esetén otthonunk bűnügyi helyszínné válik, ezért addig, amíg a hatóságok nem veszik le az ujjlenyomatokat, ne nyúljunk semmihez, mert ezzel az elkövető esetleges ujjlenyomatait letörölhetjük, ezáltal pedig csökkenthetjük annak az esélyét, hogy a rendőrség elkapja a tetteseket.

Tételes elszámolás

A rendőrségi jegyzőkönyvben tételesen fel kell sorolnunk az elvitt tárgyakat, azok ismertetőjegyeit és értékét. A leltár segítségével a nyomozás során könnyebben be tudják azonosítani a tárgyakat, ráadásul a biztosító is kéri majd a listát a kárigény benyújtásakor.

Jelentsük a biztosítónak

A biztosító nemcsak az ellopott ingóságok értékét fizetheti, hanem fedezheti akár a zárcsere, a személyi okmányok pótlásának költségeit, de az eltűnt készpénz miatt is adhatnak kártérítést. Sok múlik azon, hogy a szerződésünk milyen biztonsági és betörésvédelmi berendezést ír elő, ezért ha már rendelkezünk lakásbiztosítással vagy a szerződés megkötése előtt állunk, ennek feltétlenül nézzünk utána.

Őrizzük meg a nyugtát

A biztosító kárszakértője számlát kérhet a vagyontárgyakról, ezért különösen nagy értékű értéktárgyak esetén hasznos, ha vannak nyugtáink, garanciapapírjaink, hiszen ezek is bizonyítékul szolgálhatnak az elvitt értékekről. Érdemes erre nagyon odafigyelni, hiszen ha a rendőrség nem találja meg a betörőt, megszüntetik a nyomozást, így csak a biztosító által térül meg a kárunk.

 Vádemelés a rabló ellen

Ha elfogják és elítélik az elkövetőt, büntető eljárás keretein belül vádat emelnek ellene, és az elkövetett bűncselekményért kiszabnak rá egy büntetést. Fontos tudnunk, hogy ez önmagában nem jelent megoldást a számunkra, hiszen a kárunk nem térül meg.

Ne maradjon büntetlenül

Ha azt szeretnénk, hogy az elkövető megtérítse a keletkezett kárunkat, a kártérítési igényünk büntetőeljárásban is érvényesíthető, azaz nem szükséges külön polgári pert indítanunk. Erre szolgál ugyanis az úgynevezett polgári jogi igény érvényesítése, így a jogerős ítéletet követően azonnal megindulhat a végrehajtás az elkövetővel szemben.

A betörők sokszor a nyaralás alatt jutnak be az ingatlanokba - illusztrációForrás: Shutterstock/Studio Romantic

Megtérülhet a kárunk

Ehhez az szükséges, hogy minél hamarabb, akár már a feljelentéssel egyidejűleg terjesszük elő a kártérítési igényünket a rendőrségen. Az eltulajdonított tárgyak mellett igényt tarthatunk olyan költségek megtérítésére is, mint a betörés miatt keletkező javítások, zárcseréből, takarításból eredő kiadások.

Később is sor kerülhet

A polgári igény előterjesztésére nem csupán a feljelentés megtételekor van lehetőségünk. Ha sértettek vagyunk egy folyamatban lévő büntetőügyben, érdemes figyelemmel kísérni a nyomozást, hogy szükség esetén a megfelelő időben beadhassuk az indítványokat, ezáltal gyorsíthatjuk az eljárást.

Kérjünk segítséget

Ha már lezárult a büntetőügy, és az elkövetőt elítélték, polgári perben előterjesztett kártérítési igényt nyújthatunk be. Érdemes az eljárások megindítása előtt felkeresnünk egy ügyvédet, aki segít abban, hogy az érdekeinknek megfelelő megoldást választhassuk.

Mindig van remény!

Sajnos az esetek többségében kevés az esély arra, hogy kártérítést kapjunk az elkövetőtől, de ilyen esetben is érdemes élnünk a jogérvényesítés ezen módjával. Volt már arra példa, hogy ugyan elfogták az elkövetőt, a bűncselekmény áldozatának okozott kárt azonban nem tudták rajta behajtani. Évekkel később a rossz börtönkörülmények miatt kártérítési igényt nyújtott be, és ebből lett kártalanítva a korábbi sértett.

Maradjunk névtelenek

Bármilyen bűncselekmény esetén, ha szemtanúja voltunk az esetnek, és a nyomozás szempontjából fontos információkkal rendelkezünk, jelezzük a rendőrség felé, mert ezzel sokat segíthetünk a nyomozásban. Tanúként kérhetjük, hogy adatainkat kezeljék zártan, így a személyazonosításunkhoz szükséges adatok a vádlott előtt ismeretlenek lesznek.

Felhívás keringőre

Különösen a nyári időszakban legyünk óvatosak, minél kevesebb emberrel osszuk meg, hogy hosszabb időre üresen hagyjuk otthonunkat. Ha a nyaralásunk idején posztolunk fotókat, akaratlanul is felhívjuk a potenciális betörők figyelmét arra, hogy ingatlanunk üresen áll. Fontos, hogy csak a nyaralás után, otthonunk biztonságában rakjuk fel a közösségi oldalra a felvételeket.

 Milyen nyomai vannak egy betörésnek? Az alábbi videóból megtudod:

 

 

Ezek is érdekelhetnek