Hányás és hasmenés a külföldi nyaraláson? Hogyan előzzük meg, és mit tegyük ha elkaptuk?

A nyaralás az év legjobban várt pillanata. Együtt a család vagy barátok és közösen gyűjtjük a szép emlékeket. Ezt csak egy dolog ronthatja el, az a bizonyos hányós-hasmenéses vírus. Mutatjuk, hogyan előzd meg, és mit tegyél ha a külföldi nyaraláson kap el a hányás és a hasmenés. 

Hányás és hasmenés a külföldi nyaraláson? Mutatjuk mit tehetsz - illusztrációForrás: Shutterstock/ Andrii Iemelianenko

Hányás és hasmenés: Nem kell megijedni

A hányós-hasmenéses vírust könnyedén elkaphatjuk utazás során, ez egy gyakran előforduló betegség, nem kell megijedni. Rendkívül kellemetlen tud lenni, de a legtöbb esetben könnyedén kezelhető. A mediterrán országokban különösen magas ennek a betegségnek az előfordulása, ezért próbáljunk meg a kelleténél is jobban elővigyázatosak lenni.

Helyi gyógyszer

Azokban az országokban, ahol kiugróan magas az ilyen fajta megbetegedés kockázata, ott fel vannak készülve erre. Érdemes a problémát a helyi gyógyszertárakban kapható gyógyszerrel kezelni, mert ezek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amik kifejezetten az adott országban elkapott baktériumok ellen hatnak. A patikustól érdeklődj a pontos használatáról!

Tünetei és ideje

Ha hányingert, puffadást, túlzott bélmozgást vagy laza székletet tapasztalsz, akkor erősen gyanakodhatsz a vírusra. Gyógyszeres kezeléssel pár nap alatt túl lehet rajta lenni, általában 3-7 napig tart. Nagyon ritka, hogy valaki több hétig szenvedjen ezzel a betegséggel, ekkor azonban antibiotikumra is szüksége lehet. Ilyen esetben mindenképpen fordulj orvoshoz.

Előre nem ajánlott

Vannak olyan betegségek, mint például a malária vagy hepatitis, amire érdemes előre felkészülni egy védőoltással. Azonban erre a vírusra nem szoktak előre gyógyszert felírni (kivétel, ha valamilyen súlyosabb betegségben szenved, például szívbetegség, cukorbetegség), hiszen fölöslegesen nem ajánlott a pirulák szedése.

Forduljunk az idegenvezetőhöz

Ha idegenvezetővel utazunk, nyugodtan kérhetjük a segítségét, ez pláne akkor hasznos, ha nem beszélünk idegen nyelvet. Segít megtalálni a megfelelő gyógyszert, illetve komolyabb probléma esetén tudja, hogy kihez kell fordulni.

Vigyázzunk a kiszáradással

Az erőteljes hányós-hasmenéses vírus okozhat kiszáradást is, ami sokkal veszélyesebb lehet. Ezért figyeljünk a folyadékbevitelre és kezeljük azonnal a problémát. A kisgyermekeknél ez gyakrabban előfordul, ezért rájuk még jobban oda kell figyelni és elővigyázatosabbnak lenni.

Pár egyszerű tipp betartásával elkerülhető a hasmenést és a hányást okozó vírus - illusztrációForrás: Shutterstock/ Andrii Iemelianenko/


Mit tegyünk, és mit ne?

Tilos a csapvíz

A hányós-hasmenéses vírust a legtöbbször a csapvízben található baktériumok okozzák. Ezért külföldön, különösen a mediterrán országokban kerüljd el a csapvizet. A nagy hőségben fontos, hogy sokat igyunk, de csak palackozott ásványvizet. Vásárolj a helyi boltokban vagy kérj a szállodából. Ha nagyobb kalandra készültök, akkor a táskában vigyetek utánpótlást is.

Fogmosás veszélyei

Hibába nem nyeled le a csapvizet akkor is megbetegedhetsz, ugyanis a baktériumok már a szájüregbe kerülve is megtapadhatnak. A fogmosáshoz használj csapvíz helyett palackozott ásványvizet. Ha szobában van vízforraló akkor az is megoldás, ha a csapvizet felforralod használat előtt.

Óvatosan fürdésnél

Fürdés közben is könnyedén a szánkba juthat a víz, pláne hajmosásnál. Természetesen elkerülhetetlen, hogy arcunkat ne érje víz, de próbáljuk meg óvatosak lenni. Arcunkat akár moshatjuk ásványvízzel is.

Kerüljük a jégkockát

A kánikulában jól esik egy hűsítő jeges ital, de ennek is meg van a kockázata. A szállodákban és a jobb éttermekben általában figyelnek arra, hogy ásványvízből készítsék a turisták számára a jégkockát, de nem árt rákérdezni. Amennyiben biztosra szeretnél menni inkább kérd nélküle az üdítőt.

A friss zöldség és gyümölcs

A helyi különleges gyümölcsöket és zöldségeket mindig ki kell próbálni, de itt sem árt az óvatosság. Csak olyat fogyassz, aminek van héja, mivel ezeket csapvízben tisztítják. A salátákat inkább kerüld el, ha lehetséges, mert a fodros levelek között könnyebben megragadnak a baktériumok. Ha van nálad palackozott víz akkor érdemes fogyasztás előtt saját magadnak is áttisztítani.

A legbiztonságosabb ételek

Mindennek megvan a kockázata, de amivel biztosan nem lőhetsz mellé, azok a főtt ételek. Ugyanis a főzés során a hő hatására a baktériumok legnagyobb többsége elpusztul. A sült húsokkal viszont vigyázz, mert melegben könnyebben terjed a szalmonella is. Húsfélét csak étteremben vagy szállodában fogyassz.

Inkább az étterem

Nagyon vonzóak tudnak lenni az utcai árusoknál kapható finom falatok, de inkább ne kockáztass. Ezeken a helyeken általában rosszabb a higiénia, illetve sokszor nem palackozott vizet használnak. Válassz inkább egy vendéglőt vagy éttermet, ahol kifejezetten figyelnek az ételek elkészítésekor.

Legyen kéznél

A Covid idején már megszokássá vált, hogy a táskánkba egy kézfertőtlenítőt is bedobunk. Ezt nyaraláskor se hagyjuk otthon és használjuk rendszeresen. Tartsuk be a kézmosás szabályait: minden étkezés előtt alaposan tisztítsuk meg őket. Akár evőeszközeinket is áttörölhetjük.

Sok utazó betegszik meg Thaiföldön. Nézd meg, mit érdemes tudni erről az egzotikus országról, mielőtt oda utazol:

 

 

Ezek is érdekelhetnek