Így verik át a nyaralókat a szálláskereső oldalak a mesterséges intelligenciával

A kiberbűnözők a nyaralókat sem kímélik, a szálláskereső oldalak a mesterséges intelligenciával verik át a gyanútlan utazókat. Mutatjuk mikre figyelj, hogy ne legyél csalás áldozata.

Mutatjuk hogy verik át a nyaralókat a szálláskereső oldalak a mesterséges intelligenciával - illusztrációForrás: Shutterstock/ Prostock-studio

A nemzetközi kiberbiztonsággal foglalkozó cég, az ESET elemzése szerint drasztikusan megnőttek a mesterséges intelligenciával, a CHAT GDP-vel elkövetett csalások, amelyek egyre hatékonyabb módszerekkel verik át az utazókat.

Nyelvtanilag helyes, a szövegkörnyezethez illő és a tipikus figyelmeztető jelektől mentes adathalász e-mailekkel pedig könnyen rávehetik az embereket és a vállalkozásokat, hogy adattolvaj kártevőket töltsenek le az eszközeikre, érzékeny információkat osszanak meg velük, illetve pénzt utaljanak át.

A Booking.com az elmúlt 18 hónapban 500-900 százalékos növekedést tapasztalt az utazási csalásokban, amelyek a ChatGPT-hez köthetők. A csalók mindig nagy forgalmú online szolgáltatásokat keresnek, hogy célba vegyék áldozataikat. Csizmazia-Darab István kiberbiztonsági szakértő szerint a szállásfoglalások esetében is gyanakodjunk, ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

A csalók gyakran magukat jó hírű, már bejáratott és ismert platformnak vagy vállalatnak adják ki magukat. Elhitetik, hogy az adott oldal hivatalos képviselőjével kerültek kapcsolatba, majd egy linkre terelik, ahol fizetést eszközölnek ki, vagy felszólítanak az adatok állítólag ellenőrzésére vagy módosítására. Ha pedig a kipécézett utazó gyanakodni kezd, a foglalás törlésével fenyegetik meg.

A kiberbűnözők még ravaszabbak is tudnak lenni: miután bejutottak a valódi szálláshelyek fiókjaiba, ahol a vendégek is foglaltak, a platform üzenetküldő rendszerén keresztül próbálták meg becsapni őket, felszólították őket, hogy fizessenek a foglalás megerősítése érdekében.
Azt állítják, hogy egy állítólagos hiba történt az előző tranzakciónál, ami miatt ismét fizetniük kell az áldozatoknak, hogy ne maradjanak le a nyaralásról.

Az elemzés szerint sok a hamis hirdetés, amelyek nem létező szálláshelyeket kínálnak, például alacsony bérleti díjú luxusnyaralót. A csalásra sok esetben akkor derül fény, amikor a nyaraló megérkezik a helyszínre és az épület vagy nem létezik, vagy nem kiadó - írja a sonline.hu. 

Egyre több az internetes csalás, a gyanútlan utazók is veszélyben vannak - illusztrációForrás: Shutterstock/Brian A Jackson

A szakértők több tanácsot is adnak a mesterséges intelligenciával operáló csalók kiszűrésére:

  • Mindig ellenőrizzük, hogy az e-mailek a hivatalos domainről érkeztek.
  • Ha bármilyen gyanús üzenetet kapunk, keressük fel a hivatalos weboldalt és ellenőrizzük az információkat.
  • Mindig a hivatalos platformon fizessünk, soha ne adjunk meg máshol jelszavakat, hitelkártya- és személyes adatokat.
  • A foglalás előtt érdemes átnézni a hiteles, hosszabb véleményeket, utána kell nézni a szállásnak és az arról készült fotóknak több forrásból.
  • Ha úgy tűnik, hogy át akarnak verni minket, mindenképpen jelezzük a valódi platform ügyfélszolgálatának. Ha pedig visszaéltek a fizetési adatainkkal, jelezzük a bankunk felé.

 Az alábbi videóban megnézheted a legdurvább internetes csalási módszereket:

 

 

Ezek is érdekelhetnek