Mit tegyünk hőguta, napszúrás, napégés esetén?

Sajnos a globális felmelegedés miatt egyre szélsőségesebb a magyarországi időjárás is. Soha nem tapasztalt kánikulával robbant be a nyár, melynek fájdalmas folyományai a hőguta, a napszúrás és a napégés. Mutatjuk mit tehetsz ellene és ha már megtörtént a baj, hogyan kezeld.

A kánikulában könnyen érhet minket hőguta, napszúrás, napégés - illusztrációForrás: Shutterstock/ verona studio

Kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a megváltozott időjárási körülményekhez. Ma már nem elegendők azok a biztonsági intézkedések, amik pár éve még beváltak. Például manapság már egész évben ajánlott fényvédő krémeket használni. Télen 30, nyáron 50 faktorosat.

A fényvédők két fő kategóriába sorolhatók: fizikai és kémiai fényvédők. A fizikai fényvédők, mint például a cink-oxid és a titán-dioxid, inkább ajánlhatók. Ezek úgy működnek, hogy visszaverik és szétszórják az UV-sugarakat a bőr felszínéről. Mindkét típus esetén az alkalmazást kétóránként ismételni kell, különösen ha úszunk, izzadunk, vagy törölközünk.

Ezek viszont nem mindig környezetbarát termékek, mi is írtunk róla, hogy évente több tonna fényvédő kerül a Balatonba, károsítva a tó ökoszisztémáját. Érdemes utána nézni, hogy melyek környezetbarát termékek.

 A világos bőrű és anyajegyekkel sűrűbben megáldott embereknek különösen fontos naptejet használniuk. A káros UV-sugarak ellen védekezhetünk még kalappal, a bőrt takaró, akár UV-szűrő anyagból készült ruházattal és napszemüveggel.

Ha megtörtént a hőguta, napszúrás, napégés

Ha mégis megégett a bőrünk a napon, fájdalmas bőrpír jelentkezik, kerüljük a további napfényt és gyógyszertárban kapható hűsítő kenőcsökkel orvosoljuk a bajt. Ha fel is hólyagosodik a bőr, érdemes orvoshoz fordulni.

Ebben az elképesztő kánikulában könnyű napszúrást kapni. A felmelegedett agyhártyák túlingerelt állapota okozza a kellemetlen tüneteket: fényérzékenység, remegés, fejfájás, szédülés. Ha enyhe napszúrást kaptunk, a testhőmérséklet normális marad. A helyzet normalizálódni fog, ha sötét, hűvös szobában maradunk és sok folyadékot iszunk.

A hőguta a napszúrás egy sokkal veszélyesebb állapota. A testhőmérséklet felszökik, de nincs izzadás. A beteg furán viselkedik, a beszéde akadozik, szapora a szívverése, hányás és hasmenés jelentkezhet. Akin ilyen tüneteket tapasztalunk, vízzel vagy elektrolitokat tartalmazó itallal itassuk, fektessük le árnyékba vagy hűvös helyre, tegyünk a csuklóira, a homlokára és a tarkójára hideg borogatást, távolítsunk el róla minden felesleges ruhadarabot, hogy a teste szellőzhessen – írja a feol.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetnek