Miért történik annyi szakítás a nyaralás alatt? - Igaz történetekre válaszol a szakértő

Pihenés, harmónia, közös tevékenységek - sokak számára így néz ki egy romantikus kétszemélyes utazás. A valóságban azonban sok szakítás történik a nyaralás alatt. Ennek számos oka lehet, két igaz történet és egy párterapeuta segítségével keressük a válaszokat.

Miért történik annyi szakítás a nyaralás alatt? - illusztrációForrás: Shutterstock/ Maridav

Sabrina és Marco már hat éve együtt voltak, amikor lefoglalták a vietnami nyaralást. Ho Si Minh városban szálltak le a repülőről, nagyon várták a piacokat, templomokat és pagodákat, valamint a finom ételeket és egy kis tengerparti nyaralást az egykori Saigon környékén.

A közös utazásuk alkalmával azonban az otthonról hozott problémáikat nem enyhítették az új élmények és a romantikus együttlét.Épp ellenkezőleg, már az odaúton is nehéz volt elviselni a köztünk lévő feszültséget. A másik hétköznapi szokásai, amiket évekig szinte észrevétlenül el lehetett fogadni, elviselhetetlenné váltak" - mondja Marco.

A párnak nem ez volt az első válsága, de a közös kalandtúrák Kolumbiában, Dél-Afrikában, Egyiptomban és Ausztráliában mindig közelebb hozták őket egymáshoz.

„Vietnamban azonban a kétségek nem oszlottak el, hanem felerősödtek. Az ő ivási szokásai, az én közösségi médiához való hozzáállásom. A fárasztó közlekedési útvonalak, az idegen nyelv, a rovarok. Persze az első hétre teljesen összeszedtük magunkat" - magyarázza Marco. „Elvégre ki akar nyaralás közben veszekedni? De minél többet vagytok együtt és nyomkodjátok egymás idegességet kiváltó gombjait, annál nehezebb lenyelni a dolgokat".

A helyzet végül a régi saigoni postahivatalban tett séta során eszkalálódott. „Körülbelül tizenkét órán át vitatkoztunk" - emlékszik vissza Marco. Aztán Sabrina lefoglalt magának egy nagyon drága repülőjegyet hazafelé. Mire Marco egy héttel később visszatért, a nő kiköltözött.

A nyaralás sok esetben ronthat egy eleve problémákkal küzdő párkapcsolaton - illusztrációForrás: Shutterstock/Ground Picture

Szardinia mesés szigete sem mentette meg a kapcsolatot

Alona is megtapasztalta már a szakítást egy álomnyaraláson. Egy olyan férfival volt kapcsolatban, aki egy rövid boldog időszak után érzelmileg egyre elutasítóbbá vált. „Rendkívül keményen és lényegesen többet dolgozott, mint bármelyik kollégája. Az én igényeimnek mindig versenyezniük kellett az ő munkájával". Ezért volt olyan fontos a közös nyaralás egy szardíniai tengerparti házban.

„Akkoriban körülbelül 18 hónapja voltunk együtt, de ebből körülbelül hat hónapig nem feküdtünk le egymással. A nyaralástól reméltem, hogy újra vágyat és figyelmet fogok érezni".De amikor odaért, kiderült, hogy a férfi egy irodai szobás szállást foglalt. Esténként gyakran aludt a tágas lakás második hálószobájában, miközben Alona szomorúan forgolódott az ágyban.

Öt nap után beszélt neki a csalódott elvárásairól. Nagy veszekedés helyett főként hideg harag és erőtlen hallgatás volt kettejük között. „Nem tudott válaszokat adni a kérdéseimre. Még a tészta és az olasz bor sem segített".

Alona az utolsó éjszakáig reménykedett, hogy a férfi közeledik hozzá. A müncheni hazautazáson órákon át néma könnyek csorogtak az arcán. Amint visszatért a mindennapokba, szakított. „De a tényleges szakítás már Szardínián megtörtént, mindketten éreztük".

A párterapeuta szerint ezek vezetnek szakításhoz

A nyaralás közbeni szakítások pszichológiailag összetettek és logisztikailag pokoliak. Anna Holfeld berlini párterapeuta jól ismeri ennek az okait: "A nyaralás gyakran túlterhelt elvárásokkal jár: pihenés, kikapcsolódás, feltöltődés, újra közelebb kerülni egymáshoz párként, harmónia, nyaralási szex".

Ha egy pár azért választja a nyaralást, hogy leküzdje a mindennapi életben felmerülő konfliktusait, akkor a nyaralás alatt még rosszabbra is fordulhatnak a dolgok közöttük. „Túlfeszítik magukat az irreális elvárásaikkal. A várakozást aztán elhomályosítja a kettejük közötti hangulat, amit az új helyszínnel sem lehet megváltoztatni. Ugyanezeket a vitákat súlyosbítja az az elvárás, hogy a nyaraláson másképp kell lennie a dolgoknak" - magyarázza a szakértő a Reisereporternek.

A párterapeuta tapasztalatai szerint, ha egy pár a párterápia kipróbálása helyett például a nyaralást tekinti utolsó próbálkozásnak, akkor ez a nyaralás nagyobb valószínűséggel vezet szakításhoz - akár az utazás alatt, akár röviddel utána. „A pálmafák, a nap vagy a hegyek és a levegő nem változtatják meg alapvetően a kapcsolatot. Erre csak ketten, együtt vagytok képesek."

Miért történik annyi szakítás nyaralás alatt?

A Vacationrenter platform által 2022-ben készített tanulmány is alátámasztja ezt a benyomást: a felmérésben részt vevők közül, akik romantikus partnerrel utaztak, 17%-uk vetett véget idő előtt az utazásnak a partnerével való veszekedés miatt. Körülbelül minden ötödik pár bevallotta, hogy az utazás miatt szakítottak. „Azok, akik romantikus kiruccanást terveztek, majdnem nyolcszor nagyobb valószínűséggel szakítottak az utazás alatt, mint azok, akik a spontán nyaralást választották" - idézi a Toronto Sun a tanulmányt.

Ha el szeretnél utazni Szardínia szigetére, előbb nézd meg az alábbi videót, ami tele van hasznos tudnivalókkal:

 

 

Ezek is érdekelhetnek