Erre figyelj, hogy ne jöjjön veled haza az ágyi poloska a nyaralásról

Az ágyi poloska az egyik legrettegettebb lakótárs, akivel kapcsolatban mindenki azt kívánja, hogy soha ne találkozzon vele, sőt rémálmaiban se jöjjön elő. Pedig ezektől az apró, vérszívó rovaroktól ha egyszer megtelepedtek a ruháink között és hazavisszük őket a nyaralásról, nagyon nehezen tudunk megszabadulni. Íme pár tipp a Semmelweis Egyetemtől, hogyan csökkentsük az ágyi poloska-fertőzés kockázatát.

Az ágyi poloska hazajöhet velünk a nyaralásról - illusztrációForrás: Biosphoto via AFP/© Roger Eritja

Fontos tudni, hogy az ágyi poloskák ellen nem véd a tisztaság és a higiénia, ezek a rovarok a legtisztább szálláson is képesek megtelepedni és azonnal elszaporodni. Ha felfedezzük őket, ne titkoljuk, hanem azonnal jelezzük, mert kizárólag a többször alkalmazott vegyszeres rovarirtás és a gőzölés segíthet megszabadulni tőlük. A gőzölés azért is hasznos, mert a petéket is elpusztítja, amikre nincs hatással a vegyszeres kezelés.

Mit tehetünk a várszívó ágyi poloska ellen, hogy ne vigyük haza őket a nyaralásról?

  • Utazás során a poggyászunkat ne tároljuk az ágy mellett. Ha megoldható, tartsuk a fürdőszobában; az ágyi poloska ugyanis érzékeny a páratartalomra.
  • A ruhákat zsákoljuk be, a szennyest tegyük külön zsákba.
  • Nézzünk fotókat, hogy felismerjük és el tudjuk különíteni más rovaroktól.
  • Figyeljünk a ráutaló jelekre; például apró, barnás pöttyökre (ürülék), melyek nem elszórtan, hanem koncentráltan, jellemzően a matracon, az ágyneműtartóban, résekben találhatók. Levedlett bőr, peték vagy a már elpusztult rovar is jelezhetnek fertőzést.
  • Hazaérve ruháinkat azonnal tegyük mosógépbe, ne tároljuk a lakásban.
  • Kertes házban a bőröndöt kültéren ürítsük ki. Nagyobb fertőzés esetén a rovarok a (tiszta) ruhákra is rákerülhetnek, ezért figyeljünk a megfelelő tárolásra és tisztításra.

Az ágyi poloska mozgáskörzete a vérszívás helyétől számítva körülbelül 1-3 méter. A természetben nincs energiapazarlás, ezért olyan helyre bújik el, ahová könnyen visszatérhet, így ezt egy alaposabb átvizsgálással mi is felfedezhetünk" – magyarázza Paulovkin András, a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának szakmai vezetője.

Az ágyi poloska a nyugalomban lévő embert keresi, a vérszívása szinte észrevétlen, a csípése nem mindig jár tünetekkel. A csípés megjelenése, kinézete és ennek megfelelően a kezelése egyénenként változik. „Azok a szerencsések, akiknél gyorsan kialakul bőrtünet, mivel így kiderül a fertőzés ténye" – mondja a szakértő.

További tippeket az ágyi poloska ellen az alábbi videóban láthatsz:

 

 

Ezek is érdekelhetnek