Ha lefotózod ezeket a híres látnivalókat, komoly bajba kerülhetsz

Mindannyian megörökítjük a legszebb pillanatokat és helyszíneket a nyaralás során, azonban vannak olyan helyek, ahol biztonsági, állagmegóvási vagy kulturális okokból szigorú szabályok tiltják a fényképezést. Ha lefotózod ezeket a híres látnivalókat, komoly bajba kerülhetsz, mutatjuk miket ne fényképezz le.

Ha lefotózod ezeket a híres látnivalókat - például a Taj Mahal egy részét -  komoly bajba kerülhetszForrás: muratart/Shutterstock

Ha visszanézzük a fényképeket azokról a helyekről, ahol jártunk, és az élményekről, amelyekben részünk volt, az emlékek hatására újraéljük az ott tapasztalt örömöt. Azonban egyes helyszíneken nem örülnek a fotózásnak.

Eiffel-torony, Franciaország

Az Eiffel-tornyot nappal nyugodtan lefényképezheted, éjszaka azonban a kivilágított torony fotózása technikailag illegális.

A torony fényjátékát szerzői jogvédelem alatt álló művészeti alkotásnak tekintik, ezért az éjszakai fotók engedély nélküli kereskedelmi célú felhasználása jogi problémákhoz vezethet. Magáncélú felhasználás esetén általában figyelmen kívül hagyják, de nem árt tisztában lenni a szabállyal.

Az Eiffel-torony fotózása is tilos esteForrás: AFP/Stefano Rellandini

Sixtus-kápolna, Vatikán

A Sixtus-kápolnában szigorúan tilos a fényképezés. Ez a szabály a kényes műalkotások megőrzése és a tér szentségének fenntartása érdekében van érvényben.

A vakus fényképezés károsíthatja a freskókat, és a Vatikán szigorúan betartatja ezt a tilalmat. A látogatóknak tiszteletben kell tartaniuk ezt a szabályt, és fényképezőgép nélkül kell élvezniük a műalkotásokat.

A Sixtus-kápolna építőmestere Giovannino de'Dolci, mások szerint Baccio Pontelli (De Campos) voltForrás: Shutterstock/Copyright

Alamo, USA

A texasi San Antonióban található Alamo nagy történelmi jelentőségű helyszín. Az ott meghaltak iránti tisztelet miatt az épületek belsejében tilos a fényképezés.

A látogatókat arra ösztönzik, hogy a fényképezőgépek zavaró hatása nélkül éljék át a helyszín történelmét és ünnepélyességét.

A San Antonioban, Texasban található katonai emlékhelyen is tilos fotózniForrás: Shutterstock/ Sean Pavone

Taj Mahal, India

Míg a Tádzs Mahal kertjeiben és külső területein engedélyezett a fényképezés, a fő mauzóleumban tilos.

Ez a szabály segít megőrizni a belső tér finom márványmunkáit és fenntartani a tiszteletteljes légkört. A turistáknak figyelembe kell venniük ezeket a korlátozásokat, hogy elkerüljék a büntetéseket.

A látogatók tömege ellepi a Taj Mahal komplexumotForrás: AFP/Pawan Sharma

A londoni Tower koronaékszerei, Egyesült Királyság

A londoni Towerben található koronaékszerek a világ leghíresebb kincsei közé tartoznak. Az ékszerek fényképezése azonban szigorúan tilos. Ezt a szabályt a felbecsülhetetlen értékű műtárgyak biztonsága és megőrzése érdekében tartják be.

A látogatók megcsodálhatják az ékszereket, de a fényképezőgépeket kint kell hagyniuk.

A Molokini-kráter, Hawaii, USA

A Molokini-kráter lenyűgöző víz alatti helyszínén, amelyet gyakran a természet Sixtus-kápolnájának is neveznek, vannak olyan területek, ahol a fotózás korlátozott a kényes tengeri ökoszisztéma védelme érdekében.

A turistáknak tiszteletben kell tartaniuk ezeket az irányelveket, hogy segítsenek megőrizni a hely természeti szépségét és biológiai sokféleségét.

A párizsi katakombák, Franciaország

Bár a párizsi katakombák egyes részein lehet fényképezni, számos területen szigorúan tilos a fényképezés. Ezek a szabályok az ott eltemetett több millió párizsi ember maradványainak tiszteletben tartása és a túlzsúfoltság megelőzése miatt vannak érvényben.

A hely méltóságának és rendjének megőrzése érdekében elengedhetetlen ezeknek a szabályoknak a betartása.

Katakombák Párizs alattForrás: Shutterstock/Heracles Kritikos

Vöröslámpás negyed, Amszterdam, Hollandia

Amszterdam vöröslámpás negyedében szigorúan tilos a szexmunkásokat bemutató kirakatok fényképezése. Ez a szabály a dolgozók magánéletének és biztonságának védelme érdekében van érvényben.

A turistáknak tisztelettudónak kell lenniük, és a helyi törvények és szokások betartása érdekében kerülniük kell a fényképezést ezeken a területeken.

Amszterdam piros lámpás negyedében a dolgozó lányokat tilos fotózniForrás: hurricanehank/Shutterstock

Uluru, Ausztrália

Az Uluru (Ayers Rock) az anangu őslakosok szent helye. Bár bizonyos nézőpontokból engedélyezett a fényképezés, vannak olyan területek, ahol tilos fotózni, különösen, ha azok szent helyeket ábrázolnak.
A turistáknak tiszteletben kell tartaniuk ezeket a kulturális korlátozásokat.

Az Uluru felülete nem éppen mászásbarát, de bizonyos részeit fotózni sem szabadForrás: Origo

Westminster apátság, Egyesült Királyság

A Westminster apátság belsejében tilos a fényképezés. Ezt a szabályt az istentisztelet légkörének megőrzése és az apátság történelmi jelentőségének tiszteletben tartása érdekében hozták - írja az express.co.uk. 

A híres látnivalókat nem mindig lehet lefotózni, ilyen például a Taj Mahal egy része is. Barangold be a világ egyik leghíresebb szerelmi műalkotását:

 

 

Ezek is érdekelhetnek