Milyen gyógyszereket vigyünk a nyaralásra?

Érdemes előre beszerezni néhány gyógyszert a nyaralás előtt annak érdekében, hogy fájdalom és kellemetlenségek nélkül teljen a pihenés. Nézzük, milyen gyógyszereket vigyünk a nyaralásra?

Segítünk, hogy milyen gyógyszereket vigyünk a nyaralásra - illusztrációForrás: Serenity-H/Shutterstock

Többet a kötelezőből

A rendszeresen szedett vényköteles tablettákat semmiképpen ne felejtsük otthon! Ezekből ajánlott a szükséges mennyiségből legalább egyharmad adaggal többet vinni, hátha nem tudunk időben hazautazni, vagy elveszik néhány szem belőle.

Megfázás, torokgyulladás

Bizony, a kánikulában is megfázhatunk. A légkondicionáló, a hideg fagyik, vagy éppen a vizes fürdőruha az arra érzékenyeknél azonnali tünetekkel jelentkezik, ezért ajánlott készülni a védekezésre, hiszen nem jó végigköhécselni az egész nyaralást. Vigyük magunkkal az erre már bevált tablettákat, szopogató cukorkákat, torokfertőtlenítő sprayt és lázcsillapítót.

Gyomorrontás elleni szer

Ha idegen helyre, vagy egzotikus országba utazunk, akkor különösen ajánlottak a gyomrot nyugtató készítmények, hiszen az ismeretlen ételek könnyen gondot okozhatnak. A probiotikumok segítik az immunrendszert és az emésztést, támogatják a szervezetünket a kórokozókkal szembeni küzdelemben. Érdemes még széntablettát is vinni az emésztőrendszeri fertőzések és a hasmenés ellen.

Ne hagyjuk, hogy fájjon

Egy fej-, fog-, fül- vagy egyéb fájdalom megkeseríti a nyaralást, ezért mindenképpen vigyünk magunkkal általános vagy célzott fájdalomcsillapító tablettákat. Ugyanígy a görcsoldó szerekről is gondoskodjunk, melyek jól jöhetnek egy menstruációs-, esetleg epe- vagy vesegörcs esetén.

Sérülések kezelése

A vízparton, a hegyekben, de még egy városi séta során is érhet minket valamilyen apróbb sérülés, nem beszélve a feltört lábakról. Ezért vigyünk magunkkal ragtapaszt, kötszert, sebkezelő, sebfertőtlenítő krémet. Gondoljunk a tüskékre is, aminek az eltávolításához szükség lehet egy csipeszre.

Napégés ellen és után

Nem kell ahhoz fürdőruhára vetkőznünk, hogy leégjünk, elég egy pár perces séta is egy ujjatlan felsőben. Ezért mindenképpen legyen nálunk fényvédő krém, és napégés utáni bőrnyugtató szer is. Vegyük figyelembe a családtagok és a saját bőrtípusunkat is, mindenki számára legyen megfelelő faktorszámú készítmény, a gyerekeknek mindig az 50 faktorosat válasszuk.

Viszkető csípések

Bárhová is utazunk, mindenhol megtalálnak minket a szúnyogok, esetleg más csípős rovarok. Készüljünk fel riasztó és viszketést enyhítő, gyulladáscsökkentő szerekkel.

Gondoljunk az allergiás reakciókra is, hiszen azok akár veszélyessé is válhatnak.

Meggyötörhet az úti rosszullét

Az autóban, a buszon, a hajón, de még a repülőn is előfordulhat, hogy hányingerünk lesz. Aki tudja magáról, hogy hajlamos erre, annak legyen a keze ügyében hányinger elleni szer, de annak is ajánlott, akinél ez még nem fordult elő, hiszen bármikor meglepheti őt a rosszullét.

Mit vihetünk külföldre?

A daganatos betegséghez társuló erős fájdalmak csillapítására szolgáló gyógyszerek esetén kivétel nélkül szükséges a háziorvostól egy igazolást beszerezni még az utazás előtt. Antidepresszáns, altató, nyugtató, hangulatjavító gyógyszereknél is javasolt információt kérni a célország hazai külképviseletén, hogy szükséges-e az adott gyógyszerről igazolást kiállítani.

Ezek is érdekelhetnek