5 tipp, hogy a kánikulában is élmény legyen a biciklizés

A tikkasztó melegben valljuk be, nem sok kedvünk van sportolni a szabad ég alatt. Jobban leizzadunk, fáradtabbak és dekoncentráltabbak vagyunk. Viszont a nyári hőség miatt nem érdemes feladnunk az edzésként is végzett szabadtéri sportokat, amelyek lelkileg is feltöltenek minket. Mutatunk 5 tippet, hogy a kánikulában is élmény legyen a biciklizés.

A kánikulában is élmény lehet a biciklizés, a Balatont például egy hétvége alatt kényelmesen körbe lehet tekerniForrás: Facebook/BalatonBike365

Tippjeink segítségével nem kell tartanod az izzadástól, az eltévedéstől, vagy a rosszulléttől. Ne add fel a biciklizés szeretetét, nyáron is bátran mehetsz munkába két keréken, ami ráadásul környezettudatos közlekedési mód is.

Íme 5+1 tipp, hogy a nyár ne kifogás, hanem indok legyen a kerékpáros közlekedésre:

1. Válassz könnyű, légáteresztő anyagú öltözéket. A pamut, a len, a vászon olyan anyagból készült ruhák, amik kényelmesek a mindennapos biciklizéshez, ráadásul kényelmesek és elegánsak munkahelyi viselethez is.

2. Tervezd meg az útvonalad. A telefonodra letölthető útvonal tervezőkkel kényelmesen és biztonságosan eljuthatsz az úti célodhoz, ráadásul a legtöbb esetben gyorsabban, mint autóval vagy tömegközlekedéssel. Emellett nem szennyezed a környezetedet sem.

3. Ügyelj az egészséges táplálkozásra. Fogyassz könnyű, tápanyagdús ételeket. A szezonális zöldségek és gyümölcsök, mint az eper, uborka, cukkini, dinnye hozzájárulnak a megfelelő folyadékpótláshoz. Kerüld a nehéz, zsíros és cukros fogásokat.

4. Hidratálj! Mozgástól függetlenül nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, főleg kánikulában, hiszen a víz hozzájárul testhőmérsékletünk megfelelő szabályozásához is, így a mozgás is könnyebb lesz.

5. A biztonság a legfontosabb, ezért viselj bukósisakot. A bukósisak a fej védelme mellett a testhő leadását is szabályozza. A bőrödről se feledkezz meg, mindenképpen használj magas faktorszámú naptejet.

+1 hasznos tipp: Használj elektromos rásegítésű, úgynevezett pedelec kerékpárt, amellyel szabályozhatod, hogy mekkora energia befektetéssel tekersz, ráadásul emelkedőkön sem kell nagyobb intenzitással hajtanod, mint a sík útvonalon. Hazafelé menet pedig kikapcsolhatod a rásegítést és letudhatod a napi mozgást.

Nyáron is lehet élmény, sőt életforma a biciklizésForrás: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

Egy felmérés szerint a napi rendszerességgel kerékpárral munkába közlekedő emberek kisebb eséllyel kerülnek bármilyen okból kórházba és 20 százalékkal kevesebb esélyük van gyógyszeres kezelést igénylő mentális betegségre, A munkába biciklizők esetében 50%-kal csökken a rák kockázata és 30%-kal kisebb az esélye, hogy szív- és érrendszeri betegség kezelésére szorulnak." - mondta Hényel Ágoston, vállalati elektromos-kerékpárflotta szakértő.

Egy nap alatt körbe bicikliznéd a Balatont? Nézd meg, hogy csinálta Ákosi Barni youtuber:

 

 

Ezek is érdekelhetnek