Nem azt kaptuk, amit vártunk a nyaraláson? Panaszoljunk!

Piszkos ágynemű, hangos lárma a szomszédban, íztelen vacsora? Dr. Gombolai Évát, a D.A.S. jogtanácsosát kérdeztük, mit tehetünk, ha kellemetlen meglepetések érnek a nyaraláson, nem azt kaptuk, amit vártunk, hogyan panaszoljunk?

Nem azt kaptuk, amit vártunk a nyaraláson? Panaszoljunk! - Képünk illusztrációForrás: Shutterstock/H_Ko

Mielőtt szerződést kötünk

Részletesen olvassuk el, mit tartalmaz az adott utazási csomag, szánjunk időt a szállodáról írt vélemények átolvasására, valamint az utazás előtt vegyük fel írásban vagy telefonon a kapcsolatot a szállásadóval, legyünk tisztában azzal, kivel szerződtünk: irodával vagy közvetlenül a szállással.

Bizonyító erejű

Fontos tudnunk, hogy nekünk, utasoknak kell bizonyítani, hogy a szolgáltatás nem felelt meg a szerződésben foglaltaknak. Ezért célszerű már a szállás foglalásakor elmentenünk és kinyomtatnunk minden fontos információt, különösen a szabályzatról, fizetés módjáról, csomag tartalmáról. Így szükség esetén bizonyítani tudjuk, milyen feltételek szerint foglaltunk szállást, és ehhez képest milyen szolgáltatásban részesültünk.

Merjünk panaszkodni

Ha azt tapasztaljuk a helyszínen, hogy a szálláshely, például a szoba fekvése, felszereltsége, az étkezés az utazási irodában vagy a honlapon adott tájékoztatástól eltér, akkor az első lépés, hogy jelezzük a szállásadónak. Nagyon fontos, időben szóljunk a problémáról, ha ugyanis a szállásadó csak az utazás végén szerez tudomást, utólag már sokkal körülményesebb orvosolnunk a problémát.

Mentsük a menthetőt!

Ha a hibás teljesítés a helyszínen kezelhető, például egy szobacserével, vagy a megfelelő szolgáltatás nyújtásával, akkor a szállásadó köteles gondoskodni erről. Fontos azonban, hogy a szolgáltatásnak hasonló színvonalúnak kell lennie, mint amit a szerződésben vállaltak.

Jár a kompenzáció

Előfordulhat olyan is, hogy a szálloda a szerződésben meghatározott szolgáltatás egy részét valamilyen oknál fogva nem tudja teljesíteni. Ilyenkor köteles azokat más megfelelő, hasonló értékű helyettesítő szolgáltatással pótolni.

Ki állja a plusz kiadást?

Ha a szerződés például busszal induló fakultatív programot ígér, de nem tudja teljesíteni, akkor meg kell próbálni hasonló értékű szolgáltatással pótolni azt, például busz helyett személyautóval történő kirándulást szervezni. Ha ezt költségesebb lebonyolítani, akkor ennek plusz költségeit nem lehet az utasoktól követelni.

Ha felkészültek vagyunk, nem tudnak átejteni minket - illusztrációForrás: Shutterstock/ Prostock-studio

Kérjünk másolatot

Ha semmiképp nem orvosolható a probléma, például egy mozgáskorlátozott személy kifejezetten akadálymentesített szállást foglalt, de ezt mégsem tudják a helyszínen biztosítani, akkor a panaszról a szállásadó köteles jegyzőkönyvet felvenni, melynek másolatát minden esetben kérjük el. Innentől kezdve a vállalkozásnak 30 nap áll rendelkezésre a panasz kivizsgálására, valamint a szükséges lépések megtételére.

Bírságot szab ki

Ha még ezek után sem sikerült számunkra elfogadhatóan orvosolniuk a problémát, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordulhatunk. Fontos tudnunk, hogy a hatóság a jogsértés megállapítása esetén a vállalkozással szemben alkalmaz szankciót, azonban arra nem kötelezheti, hogy az esetleges kárunkat megtérítse.

Itt követelhetjük a kártérítést

A veszteségünk rendezésére a hazautazást követően, a jegyzőkönyv birtokában és a begyűjtött bizonyítékok elküldésével a lakóhelyünkhöz közeli, ingyenesen igénybe vehető békéltető testületi eljárást kezdeményezhetünk, mely során professzionális módon segítik a felek közti megegyezést. Végső soron bírósághoz is fordulhatunk.

Közvetítői szerepben

Ha európai utazásunk során történik velünk a bonyodalom, és nem tudjuk a vitánkat a szállásadóval rendezni, jelezzük a panaszunkat a szállást közvetítő oldalnál, a helyi hatóságoknál és az Európai Fogyasztói Központ Magyarországi képviseleténél is. Ugyan a közvetítő oldalak nem felelnek a szállás szolgáltatásáért, de számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy sikeres legyen a panasz rendezése.

Felelősség mindenek felett

Más a helyzet, ha Európán kívül ért minket csalódás. Itt ugyanis a helyi szolgáltatókkal, vállalkozásokkal szemben csak a helyi hatóságoknál tehetünk panaszt, ezért legyünk még körültekintőbbek a szállás foglalásakor.

Ha biztosra mennénk

Abban az esetben, ha az utazási irodán keresztül foglaltuk itthon az utat, az iroda felel a hibátlan teljesítésért a szálloda és más, az utazási szerződésben szereplő szolgáltatók esetében is. Ha panaszunk van, a jegyzőkönyv birtokában tudunk igénybejelentéssel élni annál a vállalkozásnál, ahol az utat befizettük.

Mi kerüljön a papírra?

A jegyzőkönyvben érdemes minél részletesebben leírnunk a problémát, valamint pontosan fogalmazzuk meg azt is, hogy milyen igényünk van a kártérítésre. Ha vannak az esetnek tanúi, hasonló sértettjei, tüntessük fel az ő elérhetőségüket is.

Fotókkal dokumentáljuk

Ne feledkezzünk el a látható hibákról, hiányokról fényképeket készíteni, így egy esetleges későbbi per során könnyebben be tudjuk bizonyítani igazunkat. Őrizzük meg az összes számlát, valamint az utazáshoz kapcsolódó más dokumentumokat is.

A panaszkönyv nagy úr

Belföldi utazásaink során panaszainkat a vásárlók könyvében is jelezhetjük. A fogyasztóvédelmi törvény szerint az ilyen módon megtett jelzés is írásbeli panasznak tekintendő, melyre a szállodának 30 napon belül érdemi írásbeli választ kell adnia.

További hasznos tippekért nézd meg a Fogyasztóvédelem videóját:

Ezek is érdekelhetnek