Így keress pénzt a nyári képeiddel!
Nemcsak az emlékek miatt jó fotózni, így keress pénz velük - illusztrációForrás: Shutterstock

Tele van a gépünk, telefonunk a nyaraláson készített képeinkkel? Ne hagyjuk, hogy csak úgy porosodjanak a merevlemezen, hiszen az emlékeken kívül más hasznuk is lehet. Így keress pénzt velük!

Hol lehet eladni?

A legegyszerűbb módszer, hogy felkeresünk néhány képügynökséget, akik magazinoknak, weboldalaknak árulnak fotókat. Ha felkerülnek a képeink ezekre a stock oldalakra, minden letöltés után részesedést kapunk.

Sok kicsi sokra megy

Kezdetben néhány száz forintról van szó, de egy reklámhoz felhasználható illusztrációért akár több ezer forintot is elkérhetünk. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb ügynökség a meghirdetett ár 10-15 százalékát jutalékként levonja saját hasznaként.

Tegyük elérhetővé

Mindössze annyi a dolgunk, hogy regisztráljunk fotósként ezekre az oldalakra. Ahogy visszaigazolták a jelentkezésünket, máris feltölthetjük a képeinket. Érdemes egyszerre több stockfotós oldalon is árulni a munkáinkat, hiszen így nagyobb vásárlókört érhetünk el.

Hobbiból hivatás

Valójában bármit megörökíthetünk, amihez kedvünk van, legyen szó tájképről, tengerparti nyaralásról, de nagyon népszerűek az ételekről készített felvételek is. Ha biztosra akarunk menni, egy kis utánajárással kideríthetjük, milyen témákra van a legnagyobb igény.

Engedélyhez kötött

Figyeljünk arra, hogy portré fotózáskor szükség van a fotón szereplő személy írásbeli beleegyező nyilatkozatára ahhoz, hogy a képmását felhasználhassuk és értékesíthessük. Az ügynökségek oldalán általában megtalálhatóak ezek a formanyomtatványok.

Határ a csillagos ég

A beküldött képeink könnyen elvesznek a több millió kép között, ezért folyamatosan újakat kell feltölteni, hogy mindig a frissek között maradhassunk. Ha kitartóak vagyunk, idővel akár több tízezer forintot is kaszálhatunk.

A siker kulcsa

Szükségünk lesz egy jó minőségű digitális fényképezőgépre, amivel nagy felbontású képeket tudunk készíteni. Bátran használjunk képszerkesztő programokat, sőt, különféle effektekkel is feldobhatjuk a képeinket.

Fotó, lencse, fényképezőgépForrás: Origo

Ügyeljünk a minőségre

Ha még csak most kezdtük a fotózást, nem valószínű, hogy megengedhetünk magunknak egy profi fényképezőgépet. Jó hír, hogy léteznek kifejezetten mobilos fotókra specializálódott képügynökségek is, ilyen például az Alamy.

Biztonságos fizetés

A kifizetések általában az internetes pénztárca szolgáltatásokon keresztül történnek, ezért jó, ha előre nyitunk egy PayPal számlát. Erről a megkeresett összeget akár elutalhatjuk a saját bankszámlánkra is.

 

Ezek is érdekelhetnek