Ezek a legjobb tippek a kezdő utazóknak, hogy ne rémálom legyen a nyaralás

Az első nagy nemzetközi útra vagy belföldi túrára való felkészülés megterhelő lehet a kezdő utazóknak. A közlekedéstől és a szállástól kezdve az egészségügyig és a biztonságig rengeteg mindent át kell gondolni. Viszont ha van néhány utazási tipp és trükk a tarsolyodban, akkor felkészültebben és magabiztosabban indulhatsz útnak. Mutatjuk a legjobb utazási tippeket a kezdő utazóknak.

A kezdő utazóknak érdemes megfogadni pár tippet, hogy jól sikerüljön a nagy kaland - illusztrációForrás: Shutterstock/ Zigres

1.
Tervezd meg az első éjszakát a legapróbb részletekig. Még ha szabadszellemű kalandra indulsz is, győződj meg róla, hogy az első éjszakád minden részletét megtervezted. Higgy nekünk, kimerült leszel az utazástól, jól fog esni a pihenés, hogy aztán felfedezhesd a környéket.

2.
Fénymásold le a jogosítványodat, az útleveledet, a vízumodat, az oltási státuszodat (ha szükséges) és más fontos dokumentumokat. Szkenneld be őket a felhőbe, hogy bárhol elérhetőek legyenek.

3.
Vásárold meg az összes adaptert, SIM-kártyát és valutát otthon. Így olcsóbb lesz, és nem kell azon aggódnod, hogy az utazás első napján felkutasd a nélkülözhetetlen dolgokat.

4.
Értesítsd a pénzintézeted az úti célod idejéről és helyszínéről. Így megelőzheted, hogy bankod lemondja a kártyádat miután váratlanul távol vásárolál az otthonodtól. Külföldi utazás esetén érdeklődj a tengerentúli díjak és terhek részleteiről is.

5.
Szükség esetén hívjd fel telefonszolgáltatód, hogy nemzetközi szolgáltatást adjon a díjcsomagodhoz. Arról, hogy miért kell figyelni az internetezésre külföldön, itt írtunk bővebben. Érdemes megfontolni egy helyi SIM-kártya megvásárlását is az adott országba, ahová utazol.

Utazási tippjeinkkel magabiztosabban indulhatsz útnak - illusztrációForrás: Shutterstock

6.
Dolgozol a nyaraláson? Indulás előtt szerezz be egy utazási Wi-Fi hotspotot. Ne felejts el nemzetközi adatcsomagot is hozzáadni a szokásos szolgáltatásodhoz!

7.
Csomagolj be egy utazási naplót. Vezess naplót a meglátogatott helyekről, hogy könnyebben megőrizd az emlékeket.

8.
Csomagolj olyan ruhákat, amelyek kettős feladatot is ellátnak. A sötétebb színek jobbak, mert nappal és éjszaka is viselhetők. A kézipoggyászban mindenképpen legyen egy váltóruha, valamint minden egyéb olyan dolog, amire szükséged lehet, ha elveszne vagy ellopnák a poggyászodat, például gyógyszereket. További csomagolási tippeket itt találsz.

9.
Még ha valamennyire folyékonyan beszéled is az adott országban beszélt nyelvet, vigyél magaddal egy nyelvkönyvet, ha esetleg elakadnál. Ez akkor is hasznos lesz, ha a telefonodon lévő fordítóalkalmazás valamiért éppen nem elérhető – írja a worldtrips.com.

10.
Mosolyogj! Az első utazásod miatt nagyon izgatottnak kell lenned! :)

Ha bizonytalan vagy abban, hogy mit vigyél magaddal egy utazásra a bőröndödben, nézd meg az alábbi videót:

 

Ezek is érdekelhetnek