Egyedül utazni? - Ezért vágj bele

Mindenki szeret utazni, új tájakat bejárni, gyönyörű borvidékeket felfedezni és belekóstolni a helyi ízekbe. Egyre több ember fedezi fel, milyen jó érzés egyedül utazni és bátran nekivágni a nagyvilágnak.

Egyedül utazni? Manapság nem akadály!Forrás: Shutterstock

Amikor eszünkbe jut, hogy szólóban utazzunk valahova, reflexből elutasítjuk a lehetőséget. A legtöbben azt sem tudjuk elképzelni, hogy egyedül moziba menjünk vagy beüljünk egy étterembe, kávézóba, nemhogy felüljünk a repülőre, és pár napot vagy hetet egyedül töltsünk a barátaink, családunk nélkül. De hogy kedvet csináljunk a „magányos" utazáshoz, hoztunk pár nyomós okot, amiért egyszer az életben mindenkinek ki kellene próbálnia.

Egyedül utazni - Legyőzzük a félelmeinket

Ha szólóban utazunk, átlépjük a saját komfortzónánkat. Ez olyan apró lépésekkel kezdőzik, mint vonatra szállni egy idegen országban, vagy egyedül megtalálni a szállásunkat. Az új dolgok kipróbálása során elkerülhetetlenül szembesülünk félelmeinkkel és bizonytalanságainkkal. De éppen ezek a kihívások teszik izgalmassá, érdekessé az életünket és fejlesztik az önismeretünket.

Kibővül a látókörünk

Az önálló kaland során nagyobb valószínűséggel kötünk új barátságokat, ismerünk meg új embereket és új kultúrákat. Közelebbről is megismerhetjük az adott nép értékrendjét, hagyományait, normáit és a térség konyhaművészetét. Ráadásul egy-egy ilyen kulináris utazás nemcsak az ízek felfedezéséről szól, de egy idegen nemzettel való találkozás akár inspirálhat is minket – úgy gasztronómiában, mint zenében, vagy művészetben. Akár új hobbira is lelhetünk így.

Egyedül utazni? Miért ne, Firenze csodái felfedezhetők egyedül isForrás: Shutterstock/Muratart

Megismerjük önmagunkat

Az egyedüllét zavartalan teret és időt biztosít arra, hogy elcsendesedjünk, kikapcsolódjunk, letegyük a hétköznapi problémáinkat, tisztázzuk a gondolatainkat és megéljük a pillanatot úgy, ahogy éppen jólesik. Kutatások is igazolják, hogy az egymagunkban eltöltött idő javítja az egészségi állapotunkat. Az egyedüllét rendszeres gyakorlásával megtanulunk jobban odafigyelni a környezetünkre és szeretettel, elfogadással fordulni önmagunk tökéletlenségei felé.

Javul a problémamegoldó képességünk

Elsőre ijesztőnek tűnhet, hogy az út során senki nem lesz ott velünk, aki segítsen, de ez nem feltétlenül rossz, hiszen így egyrészt olyan tudásra teszünk szert, ami eddig nem volt a birtokunkban, másrészt javul a problémamegoldó képességünk és könnyebben megoldjuk az előttünk álló feladatokat – mint a közlekedés, étkezés, szórakozási lehetőségek megtalálása. Mindemellett, az egyedül utazás pozitív hatással van az agyunkra, az érzelmi egészségünkre, csökkenti a stresszt, a depressziót, így megelőzheti a munkahelyi kiégést.

A görögországi Meteora kolostor is felfedezhetőForrás: Shutterstock.com

Új élményekkel, emlékekkel gazdagodunk

Tudósok is kimutatták, hogy a környezeti változás, a szép emlékek és az élettel való elégedettség között szoros összefüggés van. Minden egyes új hely, amelyet felfedezünk, hozzáad egy új színt az

életünk palettájához, szélesíti a látókörünket és elősegíti társas kapcsolatainkat. Magányos barangolásaink során olyan életre szóló emlékekkel gazdagodhatunk, amelyek közvetlenül befolyásolják érzelmi állapotunkat. Ráadásul egyedül azokra a helyekre is eljuthatunk, amiket egyébként többedmagunkkal nem fedezhetnénk fel.

Antalfi Krisztina 

Párizs egy kedvelt utazási célpont, nézz bele az alábbi videóba, hogy melyik nevezetességeket kell okvetlenül megnézed, ha ott jársz:

 

 

Ezek is érdekelhetnek