Útdíjak - Ennyit kell fizetned az európai autópályákon

Számos nyaralóhelyen autópályadíjat kell fizetni a személygépkocsik, lakókocsik, lakóautók és néha még a motorkerékpárok után is. Mutatjuk hol és mennyi útdíjat kell fizetni az európai utakon.

Az európai autópályákon eltérők az útdíjak - illusztrációForrás: Shutterstock/ozkan ulucam

Autópálya matrica

A jó öreg matrica, amelyet a szélvédőre ragasztanak, sok utazó számára a nyaralás élményéhez tartozik. Ezek ma már gyakran online is elérhetők, így a klasszikus matricára már nincs szükség. A következő országokban van szükség matricára:

Csehország

Csehország autópályáin a 3,5 tonnát meg nem haladó járműveknek e-matricára van szükségük. A nehezebb járművek távolságalapú útdíjat fizetnek, amelyhez jeladót használnak.

A Csehországban március 1-től új útdíjfizetési szabályok vannak érvényben! Míg a tíznapos és a 30 napos matricák olcsóbbak lettek, addig az éves változat mostantól jelentősen többe, nevezetesen 92 euróba (kb. 38 ezer forintba) kerül.

Új egynapos matrica is van, amely körülbelül 8 eurónak (kb. 8 ezer forintnak) megfelelő összegért vásárolható meg személygépkocsik, lakókocsik és lakóautók számára. A tíznapos matrica 10,80 euró (kb. 4 ezer forint) körüli összegbe kerül, a 30 napos matrica pedig 17,20 euróba (kb. 7 ezer forintba). A motorkerékpárok, valamint az elektromos és hidrogénüzemű autók mentesülnek az útdíj alól. Ez utóbbiakat azonban előzetesen regisztrálni kell.

Ausztria

Az egynapos matrica (csak digitálisan) 8,60 euró (több mint 3 ezer forint), a tíznapos matrica 11,50 euró (kb. 4 ezer forint), a kéthónapos matrica 28,90 euró (kb. 11 ezer forint), az éves matrica pedig 96,40 euró (kb. 36 ezer forint), az árak személygépkocsikra, lakókocsikra és lakóautókra vonatkoznak, a motorkerékpároknak kevesebb mint a felét kell fizetniük.

Svájc

A svájci autópályákon minden személygépkocsinak és 3,5 tonnáig minden utánfutónak éves matricára van szüksége matricaként felragasztva vagy online változatban megvéve. Az alagutak néha felárasak. A nehezebb járműveknek nehéz tehergépjármű díjat kell fizetniük. A matrica 42 euróba (kb. 16 ezer forintba) kerül.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Románia

A Rovinieta matrica szükséges az országos utakon, és online vásárolható meg. Hét napra kb. 1200 forintba, 30 napra kb. 2600 forintba, 90 napra kb. 5 ezer forintba és egy évre kb. 10.500 forintba kerül. Egynapos matrica nincs.

Szlovákia

Szlovákiában elegendő az e-matrica a személygépkocsik, lakókocsik és lakóautók számára. Csak tíznapos matrica 12 euróért (kb. 4500 forintért), 30 napos matrica 17 euróért  (kb. 6500 forintért), illetve éves matrica 60 euróért (kb. 22500 forintért) kapható. Mindhárom járműkategória esetében ugyanazt az árat kell fizetni.

Szlovénia

Szlovéniában az autópályákon és autóutakon útdíjat kell fizetni. Az e-matrica elegendő. A motorkerékpárok hét napra 8 euróba (kb. 3 ezer forintba) kerülnek, havi matrica nem kapható erre a járműkategóriára, csak féléves matrica 32 euróért (kb. 12 ezer forint), éves matrica pedig 58,70 euróért (kb. 22 ezer forintért).

A 3,5 tonnáig terjedő és 1,3 méternél rövidebb első tengelyű gépjárművek, valamint a 3,5 tonnáig terjedő lakóautók, amelyek a forgalmi engedély 1. részének úgynevezett SA bejegyzésével rendelkeznek, és a helyhez kötött lakóépületek hét napra 16 euróba (kb. 22 ezer forintba) kerülnek. Egy hónapra 32 eurót (12 ezer forintot), egy évre pedig 117,50 eurót (kb. 44 ezer eurót)kell fizetni. Ebben a kategóriában nincsenek hat hónapos matricák.

A 3,5 tonna alatti, de az első tengelyen 1,3 méternél hosszabb járművekre hét napra 32 euró, egy hónapra 64,10 euró (kb. 24 ezer forint), egy évre pedig 235 euró (kb. 88 ezer forintba)kerül. A Karawanken alagútért külön útdíjat kell fizetni - írja a reisereporter.de. 

 

Ezek is érdekelhetnek