Így készíts tökéletes szelfit a nyaralás alatt

A tökéletes szelfi nem elérhetetlen többé, csupán néhány praktikára van szükség ahhoz, hogy látványos módon örökítsük meg a legemlékezetesebb nyári pillanatokat. Mutatjuk, hogyan készíts a tökéletes szelfit a nyaralás alatt. 

A Brandenburgi kapunál állandóan lövik a tökéletes szelfiket a turistákForrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand

Optimális fény, ideális háttér a profi szelfihez

Egy jó fotó elkészítéséhez számításba kell vennünk a környezetet, és legfőképpen a fényviszonyokat. Napsütéssel a hátunk mögött nem sok jóra számíthatunk, ezért álljunk mindig úgy, hogy szemből érkezzen a fény. A vakut szintén kerüljük, és túl sötétben se fotózzunk. Fontos még figyelni arra, hogy mi és ki van a háttérben, főként, ha zsúfolt strandon vagy tömegrendezvényen vagyunk.

Előnyös profil

Habár szemmel nem látható, az emberi arc aszimetrikus, amit akár tesztelhetünk is, ha lefényképezzük a jobb és bal oldalunkat. Ez alapján láthatjuk és eldönthetjük, melyik az előnyösebb, melyik tetszik jobban. Ha fotózásra kerül sor, ezt fordítsuk enyhén a kamera felé!

Tanuljunk meg pózolni!

Érdemes néhány tippet ellesni kedvenc ismert személyeinktől, a beállásokat és mimikákat pedig a tükör előtt gyakorolni. Amikor szelfizésre kerül sor, magabiztosan helyezkedhetünk el, és játszhatunk az arcunkkal.

Megnyerő mosoly

Néha nincs szükség semmi másra, csak egy egyszerű és természetes mosolyra, ami elárulja, mennyire jól érezzük magunkat. Ezzel együtt a spontán pillanatok megörökítése is jó választás lehet, amit különféle kiegészítőkkel könnyedén meg is valósíthatunk.

A kevesebb (néha) több

Csücsörítés és kidomborított testrészek helyett választhatunk életszerűbb mozdulatokat is. Jó módszer lehet, ha enyhén megemeljük az állunkat (netán a kezünket alá helyezzük), ha kihúzzuk magunkat, vagy ha kissé féloldalasan állunk a kamera elé.

Nem attól lesz tökéletes a szelfi, ha túlpózolodForrás: AFP/Ismael Adnan

Hova készül a kép?

A fotózás előtt érdemes lehet végiggondolni, hogy milyen céllal szelfizünk: közösségi médiás felületre, nyomtatott családi fotóalbumba, háttérképnek, vagy privát emléknek.

Utószerkesztés applikációkkal

Számos alkalmazás közül válogathatunk, ha feldobnánk a kész fotóinkat, sőt a legtöbb app arra is alkalmas, hogy kamera módban magával a filterrel vagy effekttel készítsük el a képet. A szépítő módot célszerű kerülni, illetve mértékkel használni.

Használjunk segédletet

Rengeteg dolgot vásárolhatunk az okostelefonunkhoz, amivel könnyebben fotózhatunk, és még nagyszerűbb képeket kaphatunk. A lehetőségek tárháza végtelen, a kellékeket pedig beszerezhetjük fotós boltokban, elektronikai üzletekben, hazai és külföldi webshopokban is.

Biztosabb lábakon

Nem csak a fotózás szerelmeseinek éri meg beruházni a mobiltelefonokhoz passzoló kiegészítőkre. A kompaktabb darabokat egy nyáresti sétához, a nagyobb tartozékokat pedig hétvégi kiruccanásra és a vakációra is magunkkal vihetjük. Például egy állítható telefontartós állványt. Ennek magasságát az alapján szabályozhatjuk, hogy ülünk vagy állunk, illetve hogy mennyire vagyunk közel vagy messze a kamerától. Távirányítóval még kényelmesebben fényképezhetünk.

Forrás: Shutterstock//Nuva Frames

Megfelelő távolságban

Szelfibot használatával is biztosak lehetünk abban, hogy mi magunk és a háttér is jól látszódik majd. Ha ezzel fotózkodunk biztosan kivehető lesz a naplementét, tengert, természetet vagy éppen különleges épületeket ábrázoló fotónk. Egy dologra azért figyeljünk: ne a karunk kapja a főszerepet a kompozícióban.

Háromágú segítség

Mobiltelefon-tripoddal a kezünkben is gyárthatunk emlékezetes nyári szelfiket, a háromlábú eszközt ráadásuk asztalra, vagy bármilyen egyéb felületre feltehetjük. Kis méretének köszönhetően nem foglal sok helyet, a hajlítható lábbal ellátott verziókat forgathatjuk, döntögethetjük is, ha úgy kívánja meg a végeredmény.

Lámpás derítés

Telefonra rögzíthető gyűrűs LED-világítással gondoskodhatunk az üde megjelenésről, a többféle fényerősségnek köszönhetően még kevésbé jó körülmények esetén, vagy természetes fény hiányában is használható képet készíthetünk. A tartozék nemcsak könnyű, de egyszerűen fel is csíptethető az okostelefonunkra. A beépített akkumulátorral ellátott lámpa gond nélkül tölthető.

Egyszerű megoldások

A legtöbb telefon fényképmódjában zoomolhatunk is, ezzel távolabb vagy közelebb hozhatjuk az arcunk és testünk, és akár segédeszköz nélkül is szép képet kaphatunk. Emellett aktuális környezetünkben is találhatunk olyan támaszokat, amik segíthetnek az ideális kép létrehozásában. Például egy pohár vagy palack, ha asztalnál ülünk, egy fa törzse vagy pad, ha vízparton vagyunk, városban pedig az építmények pereme, amennyiben biztonságosan nekik tudjuk dönteni a telefonunkat.

Praktikus díszítőelem

Ragasztható mobiltelefon-gyűrűt vagy mobiltelefon-markolatot is beszerezhetünk, ezekkel garantáltan nem fog kicsúszni a kezünkből a készülék, miközben a legszebb mosolyunkat villantjuk meg. Ezen kívül olyan tokot is vásárolhatunk, amibe beépített támaszték van. Már csak azt kell eldöntenünk, milyen stílus áll hozzánk a legközelebb.

 

Ezek is érdekelhetnek