Nyaralás közben így győzheted le a nyelvi akadályokat

Ha olyan helyre utazol, ahol nem beszéled a nyelvet, kreatívnak kell lenned a kommunikációhoz. Egy jelnyelvi tolmács megosztott néhány utazást segítő tippet és technikát, amelyeket a siket közösségtől, a kultúrák közötti kommunikáció igazi mestereitől tanult.

A fordítóalkalmazások kétségtelenül hasznosak, de ha túlzottan rájuk hagyatkozunk, akkor a kommunikáció emberi elemét veszítjük el, és félreértésekhez vezethet. Anna Mindess jelnyelvi tolmács a kezét használja a kommunikációra, ha olyan helyekre utazik, ahol nyelvi akadályokkal találkozik. Íme, az ő tippjei.

nem szükséges ugyan azt a nyelvet beszélnünk, az univerzális jelzéseket mindenki megérti - illusztrációForrás: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Egy kínai utamon egy szerény pekingi tésztaboltba léptem be, de nem láttam angol nyelvű fordítást. Mivel a kínai szókincsem csak a ni hao (hello) és a xie xie (köszönöm) szavakból áll, rájöttem, hogy a kimondott szavakkal nem jutok semmire.

Ehelyett egy tésztaleves képre mutattam a falon, és két árat észrevéve, gesztussal körvonalazni kezdtem a kisebb tál formáját, nem pedig a nagy tálét. Egy pillanat múlva a pult mögött álló lány követte a példámat. Először néhány paprikára mutatott. Nemet rázva rázogattam a fejem. A hagymára és a fokhagymára mutatott. Bólintottam, hogy igen. Amikor ivást mímeltem, egy üvegekkel teli hűtőtáskára mutatott. Miután kifizettem, mosolyogtunk egymásra, amiért csendben és sikeresen megkerültük a beszélt nyelvet – eleveníti fel Anna Mindess. 

A jelnyelvi tolmács arra is figyelmeztet, hogy gyakran látta, hogy az utazók hasonló helyzetekben megakadtak, és abban reménykedtek, hogy néhány tisztán kimondott angol szót bárki megérthet. De több mint 25 év jelnyelvi tolmácsként eltöltött idő után azt mondja, hogy az első pillanattól fogva befogja a száját, és inkább a kezét használja.

Ne féljünk kommunikálni külföldön sem - illusztrációForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Kezdd a kérdés tárgyával

„Egy sanghaji szálloda spa pultjánál láttam, ahogy egy amerikai úriember megkérdezte egy kínai ügyintézőt, hogy beszél-e angolul. Amikor a nő kissé bólintott, a férfi egy gyors kérdést intézett hozzá: „Szeretném tudni, hogy mennyibe kerülne ma egy mélymasszázs?". Az eredmény teljes zűrzavar volt" – emlékszik vissza Anna.

„Ehelyett kezdhette volna a „masszázs" mimikájával, és várhatott volna a bólintásra vagy a megértés más jelére. Ezután áttérhetett volna a „pénz" fogalmának közlésére. (A hüvelykujját és ujjait kíváncsi pillantással összedörzsölő gesztus általában megteszi a hatását. Vagy támaszkodj egy kellékre: Húzz elő egy-két bankjegyet egy kérdő vállrándítással)."

Rajzolj egy képet a részletekről

Anna egyszer, egy magyarországi üdülőhelyen tartózkodtam, amikor mandulagyulladást kapott. Keménytojást szeretett volna enni, de hiába mondogatott óvatosan egy mondatot a Magyarul utazóknak című könyvéből, a szobaszerviz folyton folyós, lágytojást hozott neki. Végül pizsamában lement a konyhába, és egy rajzot vitt magával, amin egy csirke, egy tojás, egy fazék víz a tűzön. A rajzon egy óra számlapja, is volt ami 5 percet mutatott, amit Anna áthúzott. Rajzolt egy másik órát ami 15 percet mutatott egy mosolygó arccal. Ezután megkapta a keményre főtt tojást.

Egy rajzolt térkép tisztázhatja az útirányt, a naptár és az óra vázlatai pedig pontosan meghatározhatják egy jövőbeli esemény pontos dátumát és időpontját" – mutat rá Anna.

Az univerzális gesztusok néha beszédesebbek a szavaknál - illusztrációForrás:Lyubov Levitskaya/Shutterstock

Ha kétségeid vannak, játszd el

A jelnyelvi tolmács arról is beszámol, hogy egy finn kisvárosban az ételeiket olyan pincérek szolgálták fel, akik csak finnül beszéltek, ő pedig egy kis színjátékkal azonosította a vacsoráját. „A karjaimmal csapkodtam, ha baromfihúsról volt szó, két lyukkal ellátott kerek ormányt formáztam, ha sertéshúsról, és egy pár szarvat vázoltam fel a fejemen, ha marhahúsról, vagy nagy agancsot, ha rénszarvasról. A pincérek képesek voltak megválaszolni vizuális, feleletválasztós kérdésemet."

Lehet, hogy némi gyakorlati gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy teljesen elsajátítsuk ezeket a technikákat. De a siket emberek példáját követve segít, hogy nonverbálisan is átadjuk a lényeget, így lehetővé válik, hogy a világ bármely pontján is tartózkodjunk tudjunk, beszélgetni.

(Forrás: afa.com)

Ha szeretnél megtanulni jelnyelven köszönni, nézd meg az alábbi videót:

 

Ezek is érdekelhetnek