Kutya meleg van - Így vigyázz háziállatodra a kánikulában

A nyári perzselő hőség a házi kedvenceinket is próbára teszi, ezért fokozottan oda kell figyelnünk, nehogy bajuk essen. Tippek, hogyan vigyázz háziállataidra a kánikulában.

A nyári hőségben fokozottabban kell figyelnünk az állatainkra - illusztrációForrás: Shutterstock/sergey kolesnikov

Folyadékpótlás

Nyáron a kiskedvenceink is több folyadékot fogyasztanak, ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig rendelkezésükre álljon megfelelő mennyiségű, tiszta víz. A kutyák lihegéssel hűtik magukat, amivel még több folyadékot párologtatnak el. Bár sok kutya kifejezetten a hideg vizet szereti, nyáron még is szoba-hőmérsékletűt adjunk nekik. Ez azért fontos, mert a jéghideg víz a szervezetre pont fordítva hat, mint gondolnánk: a hidegre a szervezet hőt fog termelni, hogy testhez melegítse az italt. Ezért egy idő után csak még jobban melegük lesz.

A sétákra, kirándulásokra is vigyünk magunkkal extra vizet a kutyusok számára. Sokféle méretű és formájú, hordozható itatókulacs vagy tál kapható, amiket magunkkal tudunk vinni, így elkerülhetjük, hogy kedvencünk kiszáradjon.

Nem iszik eleget a kutya?

Ha kutyánk nem iszik eleget, akkor valahogy muszáj lesz őt rászoktatni. Amikor azt látjuk, hogy közeledik táljához, akkor kezdjük el dicsérgetni, majd az ivás után jutalmazzuk meg egy finom falattal vagy simogatással. Így előbb-utóbb már csak a gratulálásért is rá fog szokni.

Ritkán fordul elő, de néhány gazdi azt tapasztalhatja, hogy hűséges társa nem hajlandó elegendő vizet elfogyasztani. Ennek ezernyi oka lehet, de először próbálkozzunk tállal. Lehet, hogy házi kedvencünk nem szereti az itatóját: nem fér hozzá kényelmesen, esetleg nincs gumitalpa, így állandóan eltolja vagy akár nem tetszik neki. Ilyenkor válasszunk másikat, kísérletezzünk a különböző formákkal és anyagokkal.

Kutyamedence

Több méretben kaphatók a boltokban direkt a négylábú társaink számára készült medencék. Fontos, hogy a benne lévő víz ne legyen jéghideg, ugyanis a hirtelen hideg víztől sokkot kaphat az állat, de akár szívleállást is okozhat.

Négylábú barátaink is szeretnek fürdőzni - illusztrációForrás: Shutterstock/Kasefoto

Hűsítő párna

Nyáron nagyon jól tud jönni a zselés hűsítő párna, aminek szintén több változata kapható. A legújabbakat nem kell külön lehűteni, hanem a testmeleget érzékelve, magától lehűl.

Kutyabarát helyek

Ha kiruccanunk valahová, érdemes kutyabarát helyet keresnünk, ahová kedvencünk is velünk tarthat. Így ő is árnyékban lehet, esetleg élvezheti a légkondit, sőt még pár finom falatban is részesülhet – írja a life.hu.

Ha tudni szeretnéd, hogyan fürdesd meg szakszerűen a kutyusod, nézd meg az alábbi videót:

 

Ezek is érdekelhetnek