Így tartsd távol a betörőket a nyaralás alatt

Akár egy estére mozdulunk ki, akár hétvégére utazunk el, vagy hosszabb nyaralásra indulunk, a becsomagolás mellett érdemes figyelmet fordítani az otthonunk biztonságára is. A következő praktikákkal kisebb-nagyobb távolléteink alatt kevésbé kell majd aggódnunk, ugyanis megmutatjuk, hogyan tartsd távol a betörőket.

A betörőket nem könnyű távol tartani, sokszor a nyaralás alatt jutnak be az ingatlanokba - illusztrációForrás: Shutterstock/Studio Romantic

A betörőket vonzzák a nyitott ablakok

Habár jó dolog beengedni a kellemesebb esti, éjszakai levegőt, mégsem tanácsos a nyílászárókat nyitva hagyni, még a leghátsó, legkisebb felületet sem, hiszen ezek mind támadási és bejutási pontok lehetnek a lakhelyünkre.

Gondoljunk a pótkulcsra!

Sokan rejtik a kertbe, vagy a lakáshoz tartozó gangrészre (kaspóba, tárolóládába, egyéb helyekre) a kulcsot, hosszabb utazás idején azonban érdemes ezt is bevinni a lakótérbe, vagy ami még jobb, átadni egy családtagnak, megbízható barátnak, szomszédnak, így baj esetén van, aki bejut az ingatlanba.

Jelezzük a távozásunk!

Pár napról is célszerű szólni, egy-két hetes utazás során pedig szükséges is megemlíteni a szomszédoknak, hogy nem leszünk otthon, és ha bármi gyanúsat látnak, helyettünk is felléphetnek. Lényeges még, hogy ismerjék a telefonszámunk, hogy értesíteni tudjanak egy esetleges vészhelyzetben.

Mintha csak otthon lennénk

Ha csak néhány órára megyünk el, jó megoldás lehet égve hagyni egy beltéri és/vagy kültéri lámpát, ami azt a látszatot keltheti, hogy otthon tartózkodunk. Praktikusak lehetnek a földbe szúrható kerti napelemes lámpák és füzérek is, amelyek világosban töltődnek, sötétben pedig fénnyel látják el a magánterületet.

A Reszkessetek, betörők! című filmben is kivilágította Kevin a házatForrás: Airbnb

Érzékelős megoldások

Még hatásosabbak az aktivitást észlelő, és erre felvillanó kültéri lámpák, amik nemcsak az illetéktelen betolakodókat, hanem a kóbor állatokat is visszatarthatják.

A kapu is számít

Előfordul, hogy nem zárjuk rendszeresen a kaput, főleg, ha nyugodtabb környezetben élünk. Amikor viszont elutazunk, ajánlott akár kétszer is ráfordítani a kulcsot, esetleg lakatot felhelyezni. Ugyanez igaz a garázsra, ami, ha nyitva marad, szintén fosztogatások célpontja lehet.

KÍVÜLRE:

Kamerás őrizetben

Biztonsági rendszerekkel még nagyobb védelem alá helyezhetjük az otthonunk, hogy nyugodtan pihenhessünk, sőt, akár haza is nézhessünk a vakáció idején. Ráadásul a jól elhelyezett kültéri kameráknak már a puszta látványa is elrettenheti a betolakodókat, nem mindegy azonban, mi alapján választunk.

Kérjünk felmérést

Mielőtt belefognánk, nézzünk utána az aktuális jogszabályoknak, kérjünk felmérést, és a ház adottságait ismerve szakemberrel közösen tervezzük meg a részleteket. Amennyiben lakóházban élünk, de szeretnénk a lakáson kívülre készüléket telepíttetni, egyeztessünk a közös képviselővel, hogy megtudjuk, engedélyez-e a házirend ilyesmit.

A kamerák jó szolgálatot tehetnek a betörések ellen - illusztrációForrás: Shutterstock/rafa jodar

Milyet válasszunk?

Gondjuk át, hogy beltéri vagy kültéri kamerára van-e szükségünk, és, hogy milyen típust szeretnénk, hiszen az egyszerűbb eszközöktől az okos megoldásokig számtalan lehetőség mellett dönthetünk.

Hova rakjuk?

A legjobb, ha a bejutási pontokra és kritikus területekre koncentrálunk, de célszerű lehet több készüléket is felszereltetni. A kamera magasabbról nagyobb területet képes átlátni, ezért válasszuk azt a helyet, amit létra nélkül nem lehet elérni, például a tető alatti, védett részt.

Ne tegyük napfényre

Habár sok eszköz megbirkózik a kevésbé ideális körülményekkel, érdemes a kamerát úgy elhelyezni, hogy az elkészült felvételek minél jobb minőségűek legyenek. Ne tegyük ki például közvetlen napfénynek, vagy az éjszakai utcai lámpa fényének. Vásárolhatunk sötétben is jól működő infrared lámpával ellátott berendezést is.

Felvételekkel a kezünkben

Léteznek olyan mozgásérzékelős kamerák, amelyek rögzítik, ha mozgás van a megfigyelt területen, ezzel probléma esetén kéznél lesz a bizonyíték videó formájában. Bizonyos funkciókhoz szükségünk lehet az okostelefonunkra, sőt, kérhetünk értesítést, amikor mozgást érzékel az eszköz.

Álló vagy inkább fix kamera?

Forgatható vagy fix pontos kamerát is választhatunk, utóbbit akkor célszerű felszerelni, ha egy adott területet figyelnénk meg, és nincs szükségünk arra, hogy mozogjon az eszközt. Amennyiben a forgatható változat mellett döntünk, akár 360 fokban, nagyobb területeket is megfigyelhetünk.

Haza is nézhetünk

Ha szeretnénk ellenőrizni, hogy minden rendben van-e otthon, azt is megtehetjük okos eszközeink segítségével. Ez különösen fontos lehet, ha kisállatot tartunk, hiszen így távolról is láthatjuk, hogy jól van-e a kedvencünk.

Távolról is láthatjuk kedvencünket - illusztrációForrás: Markus Wittmann/Pixabay

 

Ezek is érdekelhetnek