Kutyapanzió - Nyaraljon a kutya is

Ha hosszabb nyaralásra megyünk, és nincs ki vigyázzon az ebre, akkor a kutyapanzió egy kiváló megoldás lehet. De mivel a kedvencünkről van szó, ezért nem mindegy, hogy hová visszük, hiszen a legjobbat szeretnénk neki, ahol biztonságban tudhatjuk. Nem is sejtenénk, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, mikor keressük a megfelelő panziót kutyánk számára. Most ebben segítünk!

A kutyapanzió jó megoldás lehet arra az esetre, ha a nyaralásra nem tudjuk magunkkal vinni a kedvencünket - illusztrációForrás: Shutterstock/ Kasefoto

Szakember figyeljen rájuk

Talán az egyik legfontosabb, hogy a panzióban legyen legalább egy szakember, aki tudja, hogy vészhelyzet esetén mit kell tenni. A legjobb, ha van 0-24-es állatorvosi felügyelet vagy a panzió kapcsolatban áll egy orvossal, akit bármikor tudnak hívni. A kutyáknál is létezik gyógyszerallergia, ezért, ha van erről tudomásunk, akkor adjunk le egy pontos listát, hogy a dolgozók tisztában legyenek vele.

Ellenőrizzék a papírokat

Sokat elárul a kutyapanzió minőségéről, hogy bekérik-e vagy sem az egészségügyi kiskönyvét. Olyan kutyát nem tehetnek be a megőrzőbe, akinek nincs meg az összes kötelező oltása, hiszen akkor fertőző lehet a többi állatra. Ha kérik leadásra az oltási könyvet, akkor mindenképpen készítsünk róla másolatot, ne az eredetit adjuk oda, nehogy elkeveredjen.

A kevesebb néha több

Egy kutyapanziónál nem feltétlenül az az elsődleges szempont, hogy teltházuk legyen, hiszen élőlényekről van szó, akikről gondoskodni kell. Mindig nézzük meg az oldalon, hogy a hely mennyi állatot fogad be egyszerre. Lehet, célszerű inkább azt választani, ami egy kicsit drágább, ugyanakkor kisebb csoportokat fogadnak egyszerre.

Elég nagy a kifutó?

Napközben a kutyák együtt játszanak a kifutón, ezért nagyon fontos szempont a kutyapanzió kiválasztásakor, hogy mekkora ez a terület, elegendő hely áll-e a rendelkezésükre. Azt is figyeljük, hogy mekkora az árnyékos rész, illetve van-e lehetőségük elvonulniuk nap közben megpihenni, ha szeretnének.

Négylábú barátaink a kutyapanzióban nyaralhatnak - illusztrációForrás: Shutterstock/Kasefoto

Legyen kényelmes a kennel

A legtöbb kutyapanzióban kennelekben alszanak a kutyák, úgyhogy ez sem elhanyagolható szempont. Egy ilyen boxnak legalább akkorának kell lennie, hogy a kutya felállva kényelmesen meg tudjon benne fordulni. Ha fából készült, akkor legyen rendesen kezelve, ne álljanak ki belőle szálkák. Amennyiben a háziállatunknak van otthon is kennelje, akkor kérdezzük meg, hogy bevihetjük-e neki.

Legyen magas és strapabíró

Hiába nem szökős a kutyánk, lehet, hogy a környezetváltozás és az új illatok miatt mégis menekülőre fogja. Mindig vegyük szemügyre a panzió kerítéseit, hogy elég magasak és strapabíróak-e, valamint azt, hogy milyen az állapotuk.

Nézzük meg a véleményeket

Ha nagyon nem tudunk dönteni, akkor sokat segíthet, ha az interneten megnézzük a gazdik véleményeit, akiknek a kutyájuk már nyaralt ott. Ezekből a kommentekből sok mindent le tudunk szűrni az adott helyről. Ha még továbbra is bizonytalanok vagyunk, akkor írjunk rá üzenetben egy gazdira, és kérdezzük ki részletesebben.

Szokjon hozzá a helyhez

Mielőtt hosszabb időre otthagynánk háziállatunkat, érdemes elvinni néhány alkalommal „beszoktatásra". Ez azért is jó, mert így gondozók is tudnak nekünk szólni, ha bármi baj lenne még addig, amíg itthon vagyunk és tudunk cselekedni, valamint ők is megismerik kutyánkat. Az állatnak is jó, hogy tudja, nem örökre hagyjuk ott, hanem majd visszamegyünk érte. A beszoktatásra elegendő 2-3 nap is, akár nap közben meg is látogathatjuk.

A kutyapanziók esetében a gazdiknak fontos szempont a kutyus kényelme - illusztrációForrás: Szekáry Zsuzsanna

Kössük egybe oktatással

Olyan kutyapanziót is választhatunk, ahol van oktatás is. Ez plusz pénzbe kerül, de mindenképpen hasznos lehet. Ilyenkor viszont nem csak a helyet kell alaposan szemügyre vennünk, hanem az ott dolgozó trénereket is. Előre állapodjunk meg az oktatókkal, hogy mik azok, amiket szeretnénk, hogy a kutyánk elsajátítson. Azzal is számoljunk, hogy utána nekünk is részt kell venni egy-két alakalmon, hogy megmutassák a parancsszavakat.

Az otthon illata

Nyugodtan elcsomagolhatjuk kutyánknak a kedvenc játékát, takaróját, párnáját, amit nagyon szeret. Akár egy kinyúlt otthoni pólónkat is elvihetjük neki, amin rajta van az illatunk. Ezzel otthonosabbá tudjuk neki varázsolni a kennelt, ami segíti a beszokást is. Ezen kívül még tegyük be a nyakörvét és pórázást is.

Erről szóljunk előre

Ha kutyák nem túl szociális vagy tudjuk róla, hogy vannak olyan típusú kutyák, akikkel nem jön ki, akkor mindenképpen kötelességünk és felelősségünk is erről szólni. Ilyenkor sem tagadják ki, léteznek olyan panziók, ahol a kevésbé szociális kutyáknak vannak külön kennelek és kifutók.

A kevésbé szociális ebeknek is biztosítaniuk kell a kényelmet - illusztrációForrás: Shutterstock/Javier Brosch/Shutterstock

Kérjünk róluk fényképet

Egyes kutyapanziókban azt is megbeszélhetjük a gondozókkal, hogy küldjenek nekünk fényképeket a kutyáról. Ezzel magunkat is meg tudjuk nyugtatni, hogy jó helyen vannak és jól érzik magukat, valamint az állapotukat is ellenőrizhetjük. Ez általában nem plusz szolgáltatás, kedvességből teszik meg a gondozók. Viszont, ha nagyon sok kutya van bent, akkor lehet, hogy erre nincs kapacitásuk. Ilyen esetben ez nem egy intő jel arra, hogy rossz lenne a panzió.

Ennyibe kerül átlagosan

A kutyapanzió árak 3 és 5 ezer forint/nap között mozognak átlagosan. Ez persze függ a lokációtól, a kutya méreteitől, szükségletitől és egészségügyi állapotától. Az alap összegre jönnek még rá az olyan extrák, mint például a képzés vagy a kozmetika.

Ha tréningeznéd otthon a kutyusod, nézd meg az alábbi videót, amelyben a helyben maradást gyakorolhatjátok:

 

Ezek is érdekelhetnek