Kutyabarát szálláshelyek - Erre figyelj mielőtt lefoglalod

Szívesen eltöltenénk pár napot a családdal, de nem szeretnénk otthon hagyni kedvencünket? Szerencsére ma már egyre több állatbarát szálloda van. Mutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni szálláskereséskor.

Manapság egyre több szálláshely fogadja a négylábú kedvenceinket, de nem árt alaposan utánanézni, mielőtt lefoglaljuk - illusztrációForrás: Shutterstock/ Kasefoto

Gondoljuk át előre

Kevesen tudják, de még az állatbarát szállodákban is előfordulhat, hogy nem vihetjük be kedvencünket az étterembe, a fitneszterembe, a wellness- és strand területére, valamint a játszótérre. Ezért fontos először tisztázni, milyen típusú nyaralást tervezünk, és annak megfelelően válasszuk ki a szállást.

Táblával jelzik

A legtöbb esetben a szállodai strand tiltott terület az állatok számára. Ezért, ha inkább fürdőzni szeretnénk, érdemes a nyaralást olyan vízpart környékére tervezni, ahol kutyával is lehet csobbanni. A kutyastrandok helyét táblák jelzik, figyeljünk arra, hogy csak ezeken a részeken engedjük be őket a vízbe.

Szabadon szaladgálhat

Ha az aktív pihenés szerelmesei vagyunk, keressünk olyan helyet, ahol a szálloda erdei környezetben helyezkedik el. Annak is érdemes előre utánajárni, milyen látnivalók vannak a környéken, így a közös sétát összeköthetjük a város felfedezésével.

Tartsuk pórázon!

A szállodákban szigorúbb szabályok vannak; a közös használatú területeken, a folyosókon és a liftben, a kutyánkat rövid pórázon kell tartani, és ha viselkedése megköveteli, szájkosarat is kell rátenni. Ha úgy érezzük, hogy kedvencünk nehezen alkalmazkodna a vendégekhez, inkább keressünk olyan apartmant, ahol engedélyezik az állattartást.

Gazdiként nekünk is be kell tartanunk pár szabályt - illusztrációForrás: Balatonfüred Honlapja Facebook oldal

Zavarja az ugatás

Szállodában gyakran az is konfliktusokhoz vezet, ha a kutya ugatásával megzavarja a vendégek pihenését. Ha kis kedvencünk hajlamosabb a gyakori ugatásra, akkor érdemes apartmant foglalni, ahol az eb nem zavar majd másokat. Sőt, ha kertkapcsolat is van az apartmanhoz, szabadon mozoghat, és a felesleges energiáit is lekötheti.

Szedjük fel utána!

Nézzük meg, hogy a szállás környékén milyen lehetőségek vannak a kutyasétáltatásra. A legideálisabb, ha a hotel vagy apartman közvetlen környezetében van egy kialakított sétáló ösvény. Ügyeljünk arra, hogy mindig a kijelölt helyen végezze a dolgát, és a kutya ürüléket is mindig szedjük össze. Ha elfelejtettünk tasakot hozni, a legtöbb állatbarát szálláshelyen vannak kihelyezett kutyaürülék-tasak adagolók.

A méret a lényeg

Miután kiválasztottuk a szállást, még a foglalás előtt érdeklődjünk arról, hogy milyen méretű kutyákat fogadnak. A szabályok általában a kutya testsúlyától vagy méretétől függően változhatnak, de általánosságban elmondható, hogy nagytestű kutyákkal csak apartmanházakban szállhatunk meg.

Megkapta az oltást?

Akár szállodai szobát, akár apartmant foglalunk, időben ellenőrizzük, hogy kedvencünk rendelkezik-e a szükséges kötelező oltásokkal. Előfordulhat, hogy ezeket igazolnunk kell oltási könyvvel. A szálláshelyek azt is előírhatják, hogy az ott tartózkodásunk alatt gondoskodnunk kell a kutyánk bolhanyakörvéről vagy más paraziták elleni védelemről.

Benne van az árban

Ahogyan minden vendég esetében, kis kedvenceink szállodai tartózkodásának is külön díja van. Nézzük meg, hogy ez az ár tartalmazza-e az étkezést; ha nem, akkor hosszabb tartózkodás esetén érdemes magunkkal vinni nagyobb mennyiségű állateledelt.

Az érvényes európai kisállat útlevél birtokában kedvenced is elutazhat veled külföldre - illusztrációForrás: Shutterstock/Javier Brosch

Kellékek a kedvencnek

Kérdezzünk rá arra is, hogy milyen eszközöket tud biztosítani a szálláshely. Általában az ágyat védő plédet, kutya fekhelyet, itatót és etetőtálat ingyen biztosítja a szálloda a tartózkodás ideje alatt, de akkor is érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, ha felár ellenében van lehetőség a kölcsönzésre, mert így nem kell magunkkal vinni mindent.

Segítség a bajban

Baleset vagy betegség nyaralás alatt is előfordulhat, ezért fontos, hogy a szálloda közvetlen kapcsolatban álljon a környéken található állatorvossal és kutyakozmetikussal. Ha erre nincs lehetőség, állítsunk össze egy listát címekkel és telefonszámokkal, így baj esetén könnyen elérhető az állatorvos.

Kutyaszitter kerestetik!

Sajnos ma még ritka, hogy kutyáknak szóló programokat szerveznek a szállodákban, ezért érdemes még az utazás előtt utánanézni, hogy a környéken van-e lehetőség pár órára kutyaszittert bérelni. Előfordulhat, hogy a szálloda vagy apartman tulajdonosa ajánl olyan személyeket, akik szívesen foglalkoznak kutyával, amíg mi pihenünk.

Nyoma se maradjon

Ügyeljünk rá, hogy a kedvencünk ne tegyen kárt a berendezésben. A háziállat díja nem fedezi az esetlegesen okozott károkat, így ha a szobában sérülés vagy különösen nagy szennyeződés keletkezik, a szálloda kártérítési vagy extra takarítási díjat számíthat fel a vendégnek.

Ha nem vagy biztos benne, hogyan kell biztonságosan szállítani kutyusodat az autóban, nézd meg az alábbi videót: 

 

 

Ezek is érdekelhetnek