Íme néhány tuti tipp, ha kempingezni készülsz

A kempingezés csodálatos módja annak, hogy kiszakadjunk a mindennapok rohanásából és élvezzük a természet közelségét - és emellett megspóroljuk a hotel árát. Akár kezdő vagy, akár tapasztalt kempingező, mindig vannak új trükkök és tippek, amelyek még tökéletesebbé tehetik a kempingezés élményét. Tarts velünk, és megmutatjuk! 

Kempingezés, sátorForrás: Shutterstock

A megfelelő sátor kiválasztása

A sátor az otthonod lesz a kempingezés alatt, ezért fontos, hogy megfelelőt válassz. Gondoskodj róla, hogy a sátor elég nagy legyen, hogy kényelmesen elférj/elférjetek benne. Ha két személyre tervezel, érdemes egy háromszemélyes sátrat választani a plusz hely miatt.

Emellett ellenőrizd a sátor vízállóságát. A jó minőségű sátraknak van vízálló bevonatuk és szigetelt varrásaik, amelyek megvédenek az esőtől. Fontos az is, hogy a sátor könnyen felállítható legyen, különösen, ha még nem vagy gyakorlott a sátorállításban.

Készülj fel jól!

A kempingezés során a felszerelésed minősége és mennyisége nagymértékben befolyásolja az élményt. Egy jó hálózsák elengedhetetlen, ezért válassz olyat, ami az adott évszaknak megfelelő hőmérsékletre van tervezve. A föld kemény és hideg lehet, ezért egy polifoam vagy felfújható matrac nagyban növeli a komfortot- sőt, szerintem életmentő.

Egy hordozható gázfőzővel kényelmesen elkészítheted az ételeidet, csak ne felejtsd otthon a gyufát vagy az öngyújtót! Amit még nagyon fontos, hogy magaddal vigyél, az a fejlámpa, vagy elemlámpa, hiszen csak így fogsz tudni sötétben tájékozódni.

Az étkezés megtervezése

Ha olyan kempingbe mész, ahol nincsenek éttermek, és magadra vagy utalva, nagyon fontos, hogy milyen ételeket pakolsz be! A konzervételek és szárított ételek könnyen szállíthatók és egyszerűen elkészíthetők.

Ha nincs biztosított ivóvízforrás, gondoskodj a víz szűréséről vagy fertőtlenítéséről vízszűrő vagy tabletta segítségével. Az ételek tárolására figyelj oda, ne hagyd az ételeket a sátorban, mert odavonzhatja az állatokat. Használj zárható dobozokat vagy függeszd fel az élelmiszert egy fára.

A helyszín kiválasztása és a sátor felállítása

Most inkább a kezdő sátrazókhoz szólunk. Fontos, hogy gondosan válaszd ki a kempinghelyet. Keress sík, vízelvezető területet, távol a patakoktól és mélyedésektől, ahol az esővíz összegyűlhet. Tisztítsd meg a helyet a kövektől és ágaktól, mielőtt felállítod a sátrat.

Ha kempingezni készülsz, nem árt betartani pár szabályt - illusztrációForrás: www.tulipankemping.hu

A tűzrakás és biztonság

A tábortűz az esti kempingezés egyik legjobb része, amikor sütögethetünk, de mindig tartsd szem előtt a biztonságot. Csak kijelölt helyen rakj tüzet, és mindig legyen kéznél víz vagy homok a tűz eloltásához. Soha ne hagyj nyílt lángot felügyelet nélkül, és győződj meg róla, hogy a tűz teljesen kialudt, mielőtt lefekszel aludni vagy elhagyod a helyszínt, mert a legapróbb parázsból is hatalmas baleset lehet.

Plusz praktikus tippek

Mindig legyen nálad egy többfunkciós svájci bicska, ami sok dologban lehet a segítségedre. Alapvető az elsősegély doboz fertőtlenítővel, fájdalomcsillapítóval, szúnyogriasztóval, kötszerrel, naptejjel. Ha több napra mész, elengedhetetlen a power bank, hiszen csak így tudod tölteni az elektronikai eszközeidet.

Bár a telefonban van GPS, mindig legyen nálad hagyományos térkép és iránytű is, mert a természetben gyakran előfordulhat, hogy nincs térerő. 

(Forrás: www.wellplannedjourney.com)

 

Ezek is érdekelhetnek