Busszal a tengerpartra!

Ki ne vágyna arra, hogy nyáron a tengerben csobbanjon? Sőt, még akkor sem kell lemondanunk róla, ha nincs saját autónk, hiszen busszal is elutazhatunk. Mutatjuk, mire figyeljünk foglaláskor, hogy valóban jó élmény legyen a nyaralás.

Számos ajánlat közül válogathatunk, ha busszal mennénk a tengerpartra - illusztrációForrás: Shutterstock/ Milos Momcilovic


Amennyit az időnk enged

Minden évben rendkívül népszerűek Horvátország, Olaszország, Görögország tengerparti városai, ahova gyakran szerveznek csoportos, buszos utazásokat. Szerencsére az egynapos kirándulásoktól kezdve egészen a 10 napos nyaralásig találhatunk utakat, így akkor is lehetőségünk van részt venni, ha nincs időnk hosszabb nyaralásra.

Az akciók nyomában

Főszezonban drágábbak az utak, ezért ha nyárra tervezzük a kiruccanást, érdemes körülnézni az online kuponos oldalakon. Az indulás előtti napokban pedig böngésszünk a last minute utazások között is, mert gyakran előfordul, hogy valaki az utolsó pillanatban lemondja a foglalását.

Alaposan gondoljuk át!

Sok esetben már 40-50 százalék előleggel lefoglalhatjuk az utazást, a fennmaradó összeget pedig az utazás előtti hetekben kell kifizetnünk. Fontos, hogy pontosan adjuk meg az időpontot, adatainkat, mert az indulás előtt egy héttel már nem, vagy csak plusz költséggel lehet módosítani.

Minimális létszámmal

Hiába foglaltuk le a nyaralást, még nem biztos, hogy meg is valósul. Különösen az autóbuszos utazások esetén gyakori, hogy csak meghatározott létszám esetén indítják el. Ha az utaslétszám nem éri el a minimumot, létszám felárat kell fizetni, ezért végső esetben ezzel az összeggel is számoljunk.

Busszal utazni Európa-szerte könnyű eljutni - illusztrációForrás: Shutterstock/Hanhalo Yehor

Garancia az árra

Az utazási iroda árat emelhet például árfolyam- vagy üzemanyag emelkedésre hivatkozva, ezért foglalás előtt nézzük meg, milyen összegig vállalnak garanciát az árra. Jó hír, hogy 8 százalékot meghaladó mértékű áremelés esetén indoklás nélkül elállhatunk a szerződéstől, és ez esetben visszakapjuk a teljes befizetett összeget.

Orvos igazolja!

Az utazást általában ingyenesen lemondhatjuk az indulás előtt egy hónappal, ezt követően elveszítjük a befizetett pénz egy részét. Ha nem szeretnénk kockáztatni, kössünk útlemondási biztosítást, mely fedezi a határidő utáni lemondás teljes vagy részleges költségeit. Az ilyen biztosítások csak egészségügyi indokokra érvényesek.

Ellenőrizzük az érvényességét!

Már a jelentkezéskor ellenőrizzük az útlevelünk vagy személyi igazolványunk érvényességi idejét. Bár a legtöbb EU tagországban szabad a határátkelés, az út során bármikor előfordulhat ellenőrzés.

Kötelező a biztosítás

A csoportos utazáson való részvétel feltétele az érvényes utasbiztosítás megkötése, amelyet az utazási irodán keresztül is köthetünk. Ha rendelkezünk EU kártyával, kérdezzünk rá, hogy ez elegendő-e, mivel vannak olyan irodák, amelyek nem fogadják el ezt biztosításként.

Menetiránynak megfelelően

Ha vidéki településről szeretnénk csatlakozni, jelezzük ezt már a foglalás során. Úgy szervezzük meg az érkezést és a hazautazást, hogy a fel- és leszállási helyek mindig a menetirány szerinti oldalon legyenek.

Busszal sok esetben olcsóbb, mint autóval - illusztrációForrás: Shutterstock.com / Yoke Danai 42

Foglaljunk ülőhelyet!

Az ültetés gyakran a befizetés sorrendjében történik, ezért ha fontos számunkra, hogy hol ülünk, érdemes időben jelezni. Előfordulhat, hogy a helyfoglalásért felárat számítanak fel, míg az utolsó sorokba kedvezményes áron lehet foglalni.

Csak belépővel látogatható

Az utazás díja általában nem tartalmazza a fakultatív programok költségeit. Legtöbbször a helyszínen is van lehetőség fizetni, de előfordulhat, hogy már az út befizetésekor meg kell vásárolni a belépőjegyeket is.

Aktiváljuk a roamingot

Még az indulás előtt ellenőrizzük, hogy aktiválva van-e a roaming szolgáltatás a mobil szolgáltatónknál. A programváltozásról sms-ben értesítést kapunk, és ha nem működik a roaming, nem tudnak elérni minket.

Csillagok nyomában

A buszos utazások esetén általában három vagy négycsillagos szállodai elhelyezésre számíthatunk. Olvassuk el, milyen felszereltséggel rendelkezik, mert az adott ország szálláshelyekre vonatkozó besorolása eltérhet a magyar előírásoktól.

Az úton pihenhetünk - illusztrációForrás: Matej Kastelic / Shutterstock

Virtuális sétákon

Nézzünk körül a szállás környékén a Google Maps és a Google Street View segítségével, így könnyen kiderül, hogy milyen a környék, és valóban csak pár száz méterre van a tenger, vagy esetleg egy meredek lépcsősoron keresztül juthatunk el a partra.

Tartsuk be a diétát!

Általában félpanziós ellátást biztosítanak, vagy felár ellenében lehetőség van vacsora igénylésére is. Ilyenkor érdemes kiszámolni, melyik éri meg jobban. Már a jelentkezéskor jelezzük, ha vegetáriánusok vagyunk, vagy más speciális étkezési igényünk van.

Páratlan utazás

A pótágyért vagy egyágyas szobaért felárat kell fizetni. Ha egyedül utazunk, érdemes társítást kérnünk, így elkerülhetjük a felár megfizetését.

Ha nem vagy biztos benne, hogy mit pakolj és, hogyan az utazásra, nézz bele az alábbi videóba:

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Ezek is érdekelhetnek