Pénzváltásnál ezekre figyelj, hogy több pénz maradjon a zsebedben

Ha külföldre utazunk, nem mindenhol tudunk bankkártyával fizetni. Ezért szinte elkerülhetetlen, hogy készpénzt használjunk, tehát pénzt kell váltanunk. A pénzváltásnak viszont számos buktatója lehet, mutatjuk, hogyan kerüld el őket, hogy ne verjenek át és több maradjon a zsebedben.

Sokat spórolhatunk, ha betartunk pár szabályt a pénzváltással kapcsolatban - illusztrációForrás: Shutterstock/Andrzej Rostek

A pénzváltás 3 fő szabálya

• Pénzváltás esetén nagyon fontos, hogy mindig megbízható helyen váltsunk – kerüljük a reptereken és a városban olcsónak tűnő, nem hivatalos kereskedőket.
• Amennyiben Európán kívüli egzotikus országba utazunk, elképzelhető, hogy csak kis mennyiségben tudunk váltani az adott valutaváltónál.
• Nézzünk utána az aktuális árfolyamnak – a különböző valutaárfolyamok meghatározására nincs jogszabályi előírás, vagyis a különböző pénzváltók ajánlatai eltérőek lehetnek.

Mindig tájékozódjunk pénzváltás előtt

Nem érdemes az utolsó percre hagyni a valutaváltást, hanem még az utazás előtt tájékozódva több megbízható pénzváltó ajánlatát érdemes összehasonlítani, így akár több ezer forintot spórolhatunk. Az aktuális árfolyamokat az xe.com oldalon mindig érdemes leellenőrizni.

Bankban vagy pénzváltóban váltsunk?

A bankok a saját középárfolyamuk alapján kalkulálják az eladási és a vételi áraikat és nem a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamát veszik alapul, ellentétben a pénzváltókkal. Vagyis a pénzváltókban olcsóbban lehet külföldi valutát váltani. A kedvezőbb árak másik oka, hogy a pénzváltók drágán vásárolják vissza az ügyfeleiktől a valutákat, amint aztán így olcsóban, de mégis haszonnal tudnak továbbadni.

Itthon vagy külföldön váltsunk pénzt?

A külföldi célországokban – a helyismeret hiánya miatt – a turisták számára jellemzően csak az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyszíneken működő pénzváltók érhetők el. Ezek azonban – a hazai gyakorlathoz hasonlóan – az átlagos váltási árfolyamokhoz képest nagyobb haszonkulccsal dolgoznak, azaz a helyszíni pénzváltás drágább. Ezért is érdemes lehet a valutaváltást még utazás előtt, itthon elvégezni.

Hol nem szabad pénzt váltani?

A reptereken, pályaudvarokon, eldugott kis utcákban vagy szállásokon működő pénzváltókat kerülni kell, de az itthon működő pénzváltók megbízhatók, mivel nagyon szigorú szabályok vonatkoznak rájuk.

 

Ezek is érdekelhetnek