Ezt teszi a hajaddal a tengervíz és az UV-sugárzás – Így védekezz ellenük

Ha nyaralunk annyi mindent kell figyelembe vennünk: mit és, hogyan pakoljunk, milyen nevezetességeket nézzünk meg, hol kóstoljuk meg a helyi finomságokat. Magunkról hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig ilyenkor talán még nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a szépségápolásnak, és a hajunk védelmének, ugyanis a tengervíz és az UV-sugárzás tönkretehetik a hajunkat.

A tengervíz és az UV-sugárzás sokat árthat a hajunknak - illusztrációForrás: Shutterstock/rafa jodar

A nool.hu Hajdara Tamás fodrászmestert kérdezte, miként érdemes ápolni a hajunkat a nyári napsütéses, nyaralásokkal tarkított időszakban.

Környezeti ártalmak

A folyamatos éghajlati változásoknak megfelelően kell odafigyelnünk tincseink egészségégére, hiszen nagy hatással van rá a pára, az UV-sugárzás, a sós vagy klórozott víz, és az erős napsütés is
Hajdara Tamás kiemelte: nyaraláskor és a hétköznapokban is érdemes az adott hely klímája és az időjárási viszonyok szerint gondoskodnunk a hajunk állapotáról, hogy elkerüljük a nem kívánt roncsolódást, az elszíneződést, illetve a hajvégek durva töredezését.

"Nyáron különböző próbatételek elé állítjuk a hajat, ezek a klór, a só, a homok, a napsütés, a szél és a pára" – ismertette Hajdara Tamás, majd néhány jó tanácsot is megosztott: "Kerülni kell a napi hajmosást, mert ettől gyorsabban kiszárad a haj. Javasolt csökkenteni ilyenkor a hőkezelést, például elhagyhatjuk a hajszárító használatát. A nyári hónapokban ki lehet próbálni azt, hogy hagyjuk magától megszáradni a hajat, ezáltal pedig egy másabb textúrát is kaphatunk.

Hozzáfűzte: akiknek természetes hullámos vagy göndör a hajuk, és nem szeretik úgy hagyni, azok bizonyára fogják vasalni, de azért szükséges mérsékelni a hő használatát. Amennyiben elkerülhetetlen a hajgöndörítő, a hajvasaló és a hajszárító alkalmazása, ajánlott hővédő szerrel befújni a hajat.

Nyáron különösen vigyáznunk kell a hajunkra - illusztrációForrás: Shutterstock/ Pixel-Shot

Roncsolódhat a haj az UV-sugárzástól

A nyári időszakban az UV-sugárzás nagyon károsíthatja a hajat, ráadásul csúnyán fakíthatja, koptathatja a festék színét, rosszabb esetben akár nem kívánt árnyalatúra vagy foltosra is. Legjobban úgy tudjuk megőrizni hajunk ápoltságát, ha kendőt vagy kalapot hordunk.

Újdonságnak számít, hogy van már UV-védő hajspray, ami az elmúlt öt év hozománya. Nem csak a bőrre lehet különböző naptejeket és napolajokat tenni, hanem a hajra is, amelynek sok esetben színvédő hatása van – árulta el a fodrászmester.

Tengervíz és klór

A klór alapvetően maró hatású, így képes lemarni a haj teljes szerkezetét, a tengeri sós víz pedig kiszárítja és roncsolja a hajszálakat. Ugyanez a helyzet az erős széllel is. Az első és legfontosabb, amivel könnyítheti az ember a saját dolgát és elkerülheti a károsodást, hogy a medencézést vagy a nagyobb vízben való csobbanást követően sima vízzel kiöblíti a haját és úgy hagyja megszáradni – tanácsolta Hajdara Tamás.

Ha fontos számodra a hajad állapota, nézd meg a hajápolás 10 tudatos szabályáról szóló videót:

 

Ezek is érdekelhetnek