Gyógyít a tengervíz? A szakértő szerint ezt teszi a bőröddel

Sokszor halljuk az ekcémás vagy pattanásos bőr esetében, hogy a tengervíz gyógyító hatással van ezekre és még más bőrproblémákra is. Utánajártunk, hogy mi az igazság, mit tesz a bőröddel a tengervíz?

A tengervíz különböző hatással lehet a bőrünkre - illusztrációForrás: Shutterstock/Soloviova Liudmyla

„Valójában nincs sok bizonyítékon alapuló tanulmány, amely az óceán vizének bőrre gyakorolt hatásait vizsgálná" – mondta Dr. Jennifer Holman, a texasi US Dermatology Partners Tyler bőrgyógyásza a Huffington Postnak.

„Ám rengeteg történetet hallottam pácienseimtől, akiknek gyulladásos bőrproblémái vannak, pattanásokkal és hasonlókkal küzdenek, hogy javulást tapasztanak, amikor kiruccannak a tengerpartra, és rövidebb-hosszabb időt töltenek a sós vízben" – mondta Dr. Holman.

Van, akinek jót tesz a tengervíz, másoknak nem

„Az óceánvízben olyan ásványi anyagok találhatók, amelyek jótékony hatással lehetnek a bőrre. Szóval azt mondom, hogy a tengervíz számos terápiás előnnyel járhat – de ez függ a bőrtípustól, valamint az óceán vizének állapotától is" – mondta Dr. Elizabeth K. Jones , a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetemi Kórház bőrgyógyász adjunktusa, hozzátéve: „Az óceánvíz különösen sok ásványi anyagot tartalmaz, például magnéziumot, káliumot, kalciumot és cinket, és ezeknek valóban lehetnek jótékony hatásai."

Valójában ezen ásványok némelyike – különösen a magnézium – segíthet csökkenteni a gyulladást – magyarázta Dr. Marisa Garshick, a New York-i és New Jersey-i telephellyel rendelkező MDCS Dermatology: Medical Dermatology & Cosmetic Surgery bőrgyógyásza.
Ezért bizonyos bőrbetegségek, például az ekcéma vagy a pikkelysömör esetén hasznos lehet" - mondta Dr. Garshick.

Holman felhívta a figyelmet egy 2016-os tanulmányra, amely a mélytengeri víz előnyeit vizsgálta, és amely valóban azt állapította meg, hogy csökkentheti a gyulladást.
„Valószínűleg ezt a mélytengeri vizekben található tápanyagok egy részének tulajdonítják" - mondta Dr. Holman.

A gyönyörű Baleár-szigetek nem véletlenül felkapott desztináció a turisták körében, ott is tiszta a tengervízForrás: Shutterstock/Alex Tihonovs

Dr. Jones azt is megjegyezte, hogy az óceánvízben lévő só hámlaszthatja is a bőrt.
„Megszabadulhat az idővel felhalmozódó érdes bőrtől, eltávolítja az elhalt hámsejteket, és friss, új bőrt biztosít alatta. De a tengerparti homok is hámlasztóként működik" – mondta a szakember, akinek mondatát Dr.Garshick egészítette ki: „Így ragyogóbb és simább lesz a bőr " – tette hozzá.

Ám a szakemberek szerint a tengerparton töltött időben a stresszszintünk alacsonyabb, hiszen nyaralunk, kikapcsolódunk. Ezenkívül a fényterápia is szerepet játszhat a bőrminőség javulásában, tehát a kedvező változások nem feltétlenül a sós víz miatt állnak be.

A tengervíz negatív hatásai

Dr. Angela Lamb, a Westside Mount Sinai Bőrgyógyászati Kar gyakorlatának igazgatója és a Mount Sinai bőrgyógyászati osztályának docense a negatív hatásokra hívta fel a figyelmet:

„Ha lemosás nélkül a bőrfelületen marad, irritáló lehet" – mondta a doktornő, Dr. Jones szerint pedig a nap, a szél, a só és a homok kombinációja problémákat okozhat az érzékeny bőrűeknek, ráadásul szárítja is a bőrt.

Ezekre a problémákra Dr. Jones a zuhanyzást és az azt követő hidratálást javasolja.

Ha a hétköznapokban is oda szeretnél figyelni a bőrödre, nézd meg az alábbi videót a tudatos bőrápolás elkezdéséről:

 

Ezek is érdekelhetnek