Ha a reptéren szelfizel, nagyon rosszul járhatsz - Kiberbiztonsági szakértő válaszol

Sokunknak annyira erős az online jelenléte, hogy teljesen természetesnek veszi, hogy részletesen beszámoljon a vele történő eseményekről. Egy utazás megkezdése is ilyen, mielőtt felszállnánk a repülőre, még megosztunk magunkról egy szelfit, hiszen ha nem tesszük, olyan, mintha meg sem történt volna. Ez viszont a NordVPN kiberbiztonsági szakértője szerint egyáltalán nem jó gyakorlat, hanem komoly veszélyeket rejt. Mutatjuk miket.

A reptéri szelfi kiberbiztonsági szempontból egyáltalán nem jó ötlet - illusztrációForrás: SHUTTERSTOCK/PROSTOCK-STUDIO

Sokan úgy szelfiznek a repülőtereken, hogy a kezükben van a jegyük vagy a papírjaik. Ez óriási hiba, ugyanis nemcsak az útlevelek, hanem a beszállókártyák is olyan személyes adatokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a hackereknek tönkretenni az utazásodat vagy akár az egész életed. Adrianus Warmenhoven, a NordVPN kiberbiztonsági szakértője szerint több oka is van, hogy a miért ne oszd meg a reptéren készült képeidet.

Ezért ne szelfizz a reptéren

  • A reptéren vagy az utazás során készült fotókból kiderül, hogy éppen nem tartózkodsz otthon, így aki tudja a lakcímedet, akár be is törhet hozzád. Jobb, ha csak a hazaérkezés után posztolsz fotókat az interneten.
  • Ha a repülőjegy vonalkódja kicsit is látható a képen, a hackerek azt beolvashatják, és onnantól könnyedén lenyomozzák a nevedet, a címedet és az elérhetőségeidet.
  • Ezeket az adatokat felhasználva, törölhetik a visszautadat, pénzt vehetnek le a kártyádról, vagy akár a személyazonosságodat is ellophatják.

Fontos kiberbiztonsági tanácsok:

  • Mielőtt bármit is közzéteszel az interneten, győződj meg róla, hogy kik látják a bejegyzéseidet: az ismerőseid vagy az egész világ?
  • A profilodról távolítsd el a személyes adataidat, például a lakcímedet és telefonszámodat, hogy senki ne férhessen hozzá. Ne kapcsold be a telefonodon a helyzetmeghatározást, és soha ne tegyél közzé fényképeket az útleveledről, repülőjegyedről vagy bármilyen más személyes dokumentumról.
  • Ajánlott inkább a nyaralás után posztolni és nem azonos időben, de ha mégis posztolnál külföldről, győződj meg róla, hogy az internetkapcsolat biztonságos-e. A kávézók, üzletek, közlekedési eszközök és a szállodák esetében is előfordulhatnak nem biztonságos wifi-hálózatok.
  • Jobb, ha óvatos vagy, mert a hackerek könnyen csatlakoznak ezekre a hálózatokra és speciális szoftverek segítségével ellophatják az adataidat. A nyilvános Wi-Fi hálózatok biztonságos használatának egyik legjobb módja a VPN telepítése.

Ha bővebben szeretnél tájékozódni a rád leselkedő kiber-veszélyekről, nézd meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem videóját:

 

Ezek is érdekelhetnek