Így biztosítsuk be utazásunkat a váratlan helyzetekre - a szakértő tanácsai

Mindegy, hogy városnézéssel, strandolással vagy túrázással töltjük a nyaralást, jó, ha felkészülünk, hiszen baleset vagy betegség bármikor előfordulhat. Czirákiné Kocsis Mónika, az etikuspenzugyek.hu pénzügyi tanácsadója elárulja, hogyan kössünk utasbiztosítást. 

Mindenki felhőtlen utazásra készül, de ha mégis váratlan helyzet történne, egy indulás előtt okosan megkötött biztosítás rengeteget segíthet, hogy egy idegen országban ne találjuk magunkat kiszolgáltatott és megoldhatatlannak tűnő helyzetben.

A nyaralás lényege, hogy boldogan tárjuk szét a karjainkat, és ne tanácstalanságunkban - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Foto-Migawki MD

1. Korlátok nélkül

Egy baleset vagy betegség megkeseríti a nyaralást, ráadásul, ha orvosi vagy kórházi vizsgálat szükséges, a számla végösszege igencsak magas lehet. Lehetőség szerint olyan biztosítást kössünk, amelyben a sürgősségi orvosi ellátás felső korlát nélkül, vagy közeli úti célok esetén legalább 10-30 millió forintig fedezi a költségeket.

2. Kizárja a meglévőt

Ha meglévő krónikus betegségünk van, figyeljünk arra, hogy a sürgősségi orvosi vagy kórházi ellátásra a legtöbb biztosítónál speciális szabályok vonatkoznak. Egyes biztosítók automatikusan kizárják a térítést, míg mások csak abban az esetben térítenek, ha a meglévő betegség az elmúlt 12 hónapban nem igényelt kezelést.

3. Utazás 70 év felett

Ha idős hozzátartozónkkal utaznánk, készüljünk arra, hogy 70 év feletti utazókra általában külön feltételek vonatkoznak. Előfordulhat, hogy az idős utazók számára alacsonyabbak a fedezeti limitek. Sőt, egyes biztosítók 70 vagy 80 év felett már csak balesetből eredő kórházi ellátást térítenek, betegségből eredőt nem, vagy csak akkor, ha az utazást a biztosított szakorvosa jóváhagyta.

4. Kifizetik a szállás árát?

Fontos kérdés az is, hogy ha a hazautazás időpontját meg kell hosszabbítani baleset vagy betegség miatt, akkor a szerződésünk kiterjed-e a szállás többletköltségére. Nézzük meg, hogy ilyen esetben hány napra, és milyen összegig térít a biztosító, valamint, hogy ez az összeg fedezné-e a valós szállásdíjakat.

5. Pihenés helyett csak aktívan

A búvárkodás is az extrém sportok közé tartozik - illusztrációForrás: Shutterstock/Jag_Cz

Sokan nem tudják, hogy utasbiztosítás nem terjed ki az extrém sportokra. Ha a nyaralás alatt szívesen búvárkodnánk vagy kipróbálnánk a jet-skizést, esetleg motoron fedeznénk fel a szigetet, kössünk olyan biztosítást, amely ezekre az extrém sportokra is fedezetet nyújt. Sőt, egy jó konstrukció a sportfelszerelésre is kiterjed.

6. Vigyázzunk a kütyükre is!

Utazás során okos eszközeink könnyen megsérülhetnek; elég egy figyelmetlenség, és máris a vízben landolhat a mobilunk, sőt, akár ellophatják a városlátogatás során vagy a szállodai szobából. Kössünk olyan kiegészítést, ami fedezi az esetleges javítás vagy pótlás költségeit, valamint rablás esetén megtéríti a kárunkat.

7. Ha baleset ér az úton

Ha saját autóval utazunk, és az autó lerobban vagy baleset ér minket, a hazaszállítás költsége rengeteg pénzbe kerülhet. Kössünk az utasbiztosítás mellé autóasszisztencia-szolgáltatást, így a biztosító a szerződésben megjelölt összegig kifizeti a kárunkat. Legtöbbször csak külföldön történt kár esetén nyújt segítséget, tehát ha a baleset már itthon történik, csak a cascóra és a felelősségbiztosításra számíthatunk.

8. Eltűnt csomag nyomában

Rémálom, ha eltűnik poggyászunk - illusztrációForrás: SpencerWing/Pixabay

Ha repülővel utazunk, érdemes az utasbiztosítást a poggyászkárokra is kiterjeszteni. Ha eltűnt vagy megsérült a csomagunk, a biztosító megtéríti a kárunkat, beleértve a szükséges holmik, például ruhák és tisztálkodószerek beszerzését is. Nézzük meg, a biztosító milyen összeghatárig térít, és ez fedezi-e a bőröndben lévő holmik értékét.

A biztosítás megkötése

♦ Az utolsó pillanatban
Az utasbiztosítást már online is megköthetjük, így akár az indulás előtti órákban is intézhetjük, hiszen a szerződés néhány percen belül e-mailben megérkezik. Arra figyeljünk, hogy a biztosító csak akkor vállal kockázatot, ha még Magyarország területén kötöttük meg a biztosítást, és a díjat is befizettük.

♦ Egy nappal később indul
Ha az elutazás napján kötjük meg a biztosítást, nézzük meg, mikortól él a kockázatviselés kezdete. Előfordulhat, hogy ebben az esetben csak a szerződéskötést követő napon kezdődik. Ez azt jelenti, ha valami a kötés napján történik velünk, arra még nem térít a biztosító.

♦ Átlépjük a határt
Az utasbiztosításnál ne csak a kezdő dátumra, hanem a végdátumra is figyeljünk, ugyanis biztosítótól függően változik, hogy pontosan meddig él. Egyes helyeken a hazautazás napjának végéig, míg más biztosítóknál a magyar határ átlépésével ér véget a kockázatvállalás.

♦ Európában érvényes
Ha több országon keresztül kell utaznunk, nézzük meg a biztosítás területi hatályát, azaz, hogy pontosan mely területeken számíthatunk kártérítésre. Válasszunk olyan biztosítást, amely egész Európára kiterjed, így akkor is számíthatunk a biztosítóra, ha például Olaszországba tartunk, de út közben Szlovéniában történik baleset.

5. Vegyük komolyan!
Ellenőrizzük, hogy a tervezett úti célunk szerepel-e a nem javasolt vagy fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási célországok és térségek között. Jobb elkerülni a veszélyesnek minősített országokat, ha ugyanis célországunk benne van az "Utazásra nem javasolt országok és térségek" listáján, akkor utasbiztosításunk nem lesz érvényes!

6. Mutassuk az igazolást!
Egy családi tragédia vagy betegség miatt bármikor meghiúsulhat a nyaralás, ezért mindig kössünk útlemondási kiegészítést a biztosításhoz. A biztosító általában csak akkor fizeti ki a kárt, ha legalább 10 nappal az utazás előtt kötöttük meg a biztosítást, és az útlemondás okát igazolással tudjuk alátámasztani.

7. Ez a mi felelősségünk
Fontos, hogy a választott utasbiztosítás tartalmazzon felelősségbiztosítást is. Így ha például a gyerekek összetörnek egy értékes tárgyat a szállodában, vagy véletlenül kárt okoznak egy utcán álló autóban, és ki kell fizetnünk a kárt, az utasbiztosításban található felelősségbiztosítás ezt is megtéríti.

 (Forrás: Fanny Magazin)

Ezek is érdekelhetnek