November 1-től csak így léphetsz be Ausztriába

Idén sincs másként, hogy november 1-jétől Ausztriában hatályba lép az úgynevezett helyzettől függő gumiabroncs-kötelezettség. Ez többek között azt jelenti, ha közlekedési balesetet szenvedsz, és nem volt az autódon téli gumi, komoly bírsággal sújtanak.

Ausztriába a belépés szabályokhoz kötött - illusztrációForrás: Shutterstock/ auerimages/

Kötelező téli gumi használat Ausztriában

Magyarországgal ellentétben Ausztriában már 2008 óta kötelezik az autósokat a téli gumi használatra. November 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) esetén a személyautók és 3,5 tonna alatti gépjárművek részére mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata – írja a Hitel fórum.

Téli gumi szabályok

A hatóságok az M+S (Mud+Snow, azaz sár és hó) jelzést, illetve a gumi mintázatának mélységét figyelik az ellenőrzésnél. A törvény szerint a személyautók esetében 4, míg a diagonális abroncsnál és a 3,5 tonna feletti teherautók esetében 5 milliméteresnek kell lennie a mintázat mélységének.

Csak a „hópehelyes hegy" alpesi szimbólummal ellátott téli és négyévszakos gumiabroncsok használata engedélyezett. A négy milliméternél kisebb futófelületű téli gumik nem jók. A csak M+S jelzéssel ellátott téli gumiabroncsok téli útviszonyok között már nem használhatók.

A négyévszakos gumiabroncsokat szintén elfogadják a rendőrök, hólánc viszont csak hóval borított úton használható.

A téli gumi, a hólánc vagy a négyévszakos gumi kötelező Ausztriában - illusztrációForrás: Shutterstock/Krasula

Ha nem tartod be a szabályokat, a rendőrök 50 eurós (kb. 20 ezer forintos) bírságot szabnak ki, ha pedig balesetet szenvedsz téli gumi vagy négyévszakos gumiabroncs nélkül, akár 5000 eurót (kb. 2 millió forintot) is ki kell fizetned, ráadásul a biztosítók sem fizetnek ilyenkor.Azt is fontos tudni, hogy a téli abroncsok vagy a négyévszakos gumik nem csak a saját biztonságod miatt fontosak, mert rossz útviszonyok mellett is jobb tapadást biztosítanak az úton. A megfelelő gumiabroncsok a balesetek utáni biztosítási kárrendezés fontos kritériumai is.

Téli gumi tippekért nézd meg az alábbi videót:

 

 

Ezek is érdekelhetnek