Több száz méter mély bányában rekedtek a turisták, egyikük nem élte túl

A turisták egy több száz méter mély bányában rekedtek, többen megsérültek, egyikük nem élte túl a kalandot. Nagyszabású mentőakció indult a kiszabadításukra.

Mollie Kathleen, bánya, aranybánya, USAForrás: goldminetours.com

Bányában rekedtek a turisták, egyikük nem élte túl

Körülbelül egy tucat ember esett csapdába egy megszűnt amerikai aranybányában. Az eset egy halálos áldozatot követelt, miután egy berendezés meghibásodása miatt egy nagy turistacsoport elakadt egy félelmetes, közel 400 méter mély gödör alján, helyi idő szerint 13:30 körül.

A nagy turistacsoport a coloradói Mollie Kathleen aranybányát készült felderíteni, amikor bekövetkezett a katasztrófa, és 12 ember zuhant több száz métert a gödör aljára.A Teller megyei seriff hivatala közölte, hogy sikerült 11 embert megmenteni a bányakatasztrófából és megerősítette, hogy legalább egy ember meghalt, és többen megsérültek. A tisztek felfedték, hogy a tragédia egy berendezés hibája miatt történt, nem bányaomlás miatt.

Míg a segélyszolgálatok kitalálták, hogyan lehet megmenteni a nagy turistacsoportot, még mindig nem világos, hogy mi okozta a berendezés meghibásodását. A helyi média kezdeti jelentései azonban azt sugallják, hogy a turistákat a Mollie Kathleen bányába szállító lift volt a felelős a tragédiáért.

Mentőakció

Jason Mikesell megyei seriff csütörtökön késő este megerősítette, hogy a baleset következtében egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek.

Egy korábbi nyilatkozatában Mikesell azt mondta, hogy a műveleti csoport megpróbálja kitalálni, hogy a lift biztonságossá tehető-e a turistacsoport szállításához. Ha ezt nem lehet megtenni, a Teller megyei seriff azt mondta, hogy a mentők kénytelenek lesznek kötéllel leereszkedni a gödörbe, hogy felhozzák az embereket.

A mentőakció közepette Jared Polis, Colorado kormányzója kijelentette, hogy állami forrásokat fordít a Teller megyei hatóságoknak a folyamatban lévő Mollie Kathleen bányamentési erőfeszítések támogatására.
„Az állam segít Teller megyében, és erőforrásokat küld a bányában tartózkodók megmentésére. Mindent megteszünk és segítünk a megyének a helyzet gyors és biztonságos megoldása érdekében."

Népszerű úti cél az aranybánya

A régen megszűnt aranybánya az 1960-as években bezárt, de újra megnyitották, hogy túrákat tartsanak a történelmi 400 méter mély aknában. A helyi hírek szerint az ezekből a túrákból származó pénzt a bánya biztonságának fenntartására fordítják.

Weboldalán a Mollie Kathleen Mine az Egyesült Államok „egyetlen függőleges tengelyű aranybánya-túrájaként" hirdeti magát. A rajongók lehetőséget kapnak, hogy „tanúi legyenek a földalatti bányászat fejlődésének, természetes állapotukban megtekintsék az aranyereket, üljenek földalatti légi mozdonyon", valamint megtapasztalják a bányászati berendezések látványát és hangjait.
A népszerű aranybánya utolsó körútjára vasárnap került sor – írja a Mirror.

Nézd meg a CBS helyszíni riportját a balesetről:

 

 

Ezek is érdekelhetnek