Dermesztő felvételeken a Milton hurrikán, ahogy tornádókkal pusztít Floridában

A szörnyű felvételek bemutatják, hogy a Milton hurrikán Floridában eléri az USA-t, és tornádókkal rettentő pusztítást végez az állam nyugati partján lévő épületekben és környéken.

A Milton hurrikán tornádókkal pusztít Floridában, rengeteg otthon semmisült megForrás: AFP/Chandan Khanna

Dermesztő felvételeken a Milton hurrikán, ahogy tornádókkal pusztít Floridában

A floridai Sunshine államban tartózkodó amerikai lakosoknak és turistáknak azt tanácsolták, hogy tegyenek óvintézkedéseket a potenciális ötödik kategóriás hurrikán közeledtével, ezért sokan élelmiszerrel, vízzel és más alapvető eszközökkel készülnek a túlélésre.

A Saffir-Simpson hurrikán skála ötödik kategóriája azt jelenti, hogy „katasztrofális károk érik" az érintett területet, és a szél sebessége meghaladja a 157 mérföld/órát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint várhatóan házak pusztulnak el, miközben az áramszünet hetekig is eltarthat, ami lakhatatlanná tehet egyes területeket.

Tampa-öböl polgármestere, Jane Castor felszólította a lakosságot, hogy meneküljenek és hagyják el a házaikat, különben „meg fognak halni".

Néhány nyaraló is Floridában rekedt, miközben a ciklon az űrből nézve apokaliptikus jellegű formát öltött.

Az évszázad vihara

Az előrejelzések szerint ez lesz az elmúlt 100 év egyik legrosszabb vihara a régióban, Joe Biden elnök is az „évszázad viharaként" hivatkozott rá.

Szerencsére a hurrikánt hármas kategóriájú viharra minősítették, amikor elérte a szárazföldet, bár ez még mindig azt jelentette, hogy Floridát több mint 100 mérföld/órás szél sújtotta, és számos tornádót okozott a környéken.

Október 9-én, Siesta Key közelében helyi idő szerint 20:30-kor ért partot, így a Tampa Bay a kezdeti aggodalmak ellenére elkerülte a közvetlen találatot.

Több mint kétmillió otthon és vállalkozás szenvedett áramkimaradást, Sarasota megyében, Manatee megyében és Pinella megyében történtek a legsúlyosabb károk. Kevin Guthrie, a floridai vészhelyzeti osztály igazgatója szerint 125 ház semmisült meg, mielőtt Milton még a partra érkezett volna.

Az egyik napról a másikra okozott károk brutálisak, a videók megörökítik, mennyire félelmetes ez a környéken élők számára.

Tornádók pusztítottak, halálos áldozatok is vannak

Több tornádó is kialakult a hurrikán háta mögött, a vihar halálos áldozatairól a Florida délkeleti részén fekvő St Lucie megyéből érkeztek jelentések.
Az NBC szerint legalább két ember életét oltotta ki egy tornádó a megyében. A St Lucie-i tűzoltói körzet szóvivője megerősítette a haláleseteket, és azt is elárulta, hogy több embert kórházba szállítottak.

A Milton a történelem egyik leggyorsabban felerősödő atlanti vihara volt: a vasárnapi 60 mérföld/órásról hétfőn 175 mérföld/órásra nőtt a szél, mielőtt a negyedik, illetve tegnap este harmadik kategóriába sorolták.

Az egész államban villámárvizeket is jelentettek, mivel ma reggelre továbbra is heves esőzés zúdul le.

Az erős szél még a Tropicana Field tetejét is leszakította, a 42 735 férőhelyes stadion ad otthont a Tamba Bay Raysnek. A stadiont az elsősegélynyújtók és a katasztrófaelhárítási szolgálatok állomáshelyeként kívánták használni, és 10 000 menedéket kereső embert kívántak befogadni. Szerencsére senki sem sérült meg.

A Milton hurrikánt ma reggel 1-es kategóriába sorolták, miközben áthalad Floridán

Miután a Tampa-öböl nyugati szélén fekvő St Petersburg város tegnap este bejelentette, hogy az időjárási viszonyok miatt szüneteltette az elsősegélynyújtók tevékenységét, a város központjában egy daru összeomlott, és törmeléket szórt az út túloldalára, miután elszállt egy épület – írja a Ladbible.

A FOX 35 csatornáján élőben követheted az eseményeket:

 

 

Ezek is érdekelhetnek